Curs: Sessions tècniques de rehabilitació en clau energètica

Comparteix
15/11/2017 - 28/11/2017 09:30 - 14:30 09:30 a 14:30

Barcelona - Pati Manning - Centre d'Estudis i Recursos Culturals (CERC) - Sala Plató (Carrer de Montalegre, 7. 08001 - Barcelona)

Jornada clau energètica

Sessions tècniques d'intercanvi de coneixement i d'experiències en matèria de manteniment i rehabilitació, dirigides especialment a temes emergents, novetats normatives i noves necessitats dels serveis des de la perspectiva de l'eficiència energètica.

Presentació

La Llei 18/2007, del dret a l’habitatge i el Text Refós de la Llei d’Urbanisme del 2010 dediquen una especial atenció a l’adopció de mesures per tal de garantir el bon estat de conservació del parc immobiliari d’habitatges. Mesures necessàries per la situació generada a partir de la crisi econòmica (caiguda de la renda familiar disponible, caiguda de la inversió pública i privada en rehabilitació del parc d’habitatges construït i conseqüent envelliment i deteriorament dels edificis).

D’aquesta forma la rehabilitació i la regeneració urbana s’han tornat a situar com una de les prioritats en la política local d’habitatge.

Per aquests motius hem programat aquesta acció formativa en la que es debatrà sobre el manteniment, la reforma i la rehabilitació del parc d’habitatges construït, des de la perspectiva de l’eficiència energètica i amb un enfocament tècnic. El curs té una càrrega lectiva de 15 hores i s’estructura en tres sessions monogràfiques. S’ha dissenyat de forma que sigui eminentment pràctic i aplicat, aportant experiències municipals properes que qualificaríem de bones pràctiques, explicades de primera mà pels responsables tècnics municipals, i incorporant a professionals externs que analitzaran intervencions concretes de rehabilitació modèliques pel respecte i millora de les condicions d’habitabilitat, accessibilitat i sostenibilitat energètica de la construcció.

Programa

SESSIÓ 1 (15/11/2017): Les funcions d’inspecció i intervenció en habitatges a càrrec de l’administració local

  • Ordres de conservació en edificis d’habitatges Pablo Feu Fontaiña, advocat especialista en dret administratiu i de l’habitatge, assessor jurídic de l’Oficina Local d’Habitatge de Ciutat Vella.
  • La campanya informativa sobre les inspeccions tècniques d’edificis (ITE’s) al municipi de Vilanova i la Geltrú Griselda Fernández Madrid i Josep Orriols Mas, de l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
  • Anàlisi global i constructiva del parc edificat d’habitatges al municipi de ManresaPere Santamaria Garcia, arquitecte i professor associat del Departament de Construccions Arquitectòniques de la Universitat Politècnica de Catalunya.
  • Prevenció i seguretat en edificis d’habitatges en cas d’incendi Sebastià Massagué Mir, Sotsinspector i Cap de la divisió dels grups operatius especials del cos de bombers de la Generalitat de Catalunya.

SESSIÓ 2 (21/11/2017): La rehabilitació d’edificis en clau energètica

  • L’aplicació en la reducció de demandes i consums energètics i en l’estalvi amb la generació d’energies renovablesNandi Dorado, enginyera d’edificació i sòcia fundadora de l’enginyeria de l’edificació ETRES, SL.
  • Projecte de rehabilitació d’una finca al barri de Gràcia de BarcelonaSander Laudy, arquitecte i soci de l'estudi B01 Arquitectes, membre del Consell de Construcció Verda.
  • Sensibilització mediambiental en equipaments públics: el programa “Passa l’energia” de la Diputació de Barcelona i la “Marató d’estalvi energètic a l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès”Pau Aguiló Bestard, de la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, i Carme Ferrer de Miquel i Marta Oliver Tizón, de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès.

SESSIÓ 3 (28/11/2017): Solucions constructives aplicades al parc d’habitatges

  • Projecte transversal de construcció d’habitatges al municipi d’UllastrellJoan Ballbé Herrero, Alcalde d’Ullastrell, i Eduard Fenoy Palomas, arquitecte i director de l’estudi Efa Arquitectes.
  • El cas pràctic de quatre intervencions en el parc edificat del municipi de BarcelonaJoan Olona Casas, professor associat d'Arquitectura de la Universitat Pompeu Fabra i de la Universitat Rovira i Virgili.
  • Experiències en inspeccions al districte de Ciutat Vella de BarcelonaXavier Simón, arquitecte tècnic, responsable de llicències d’obra i habitatge del districte de Ciutat Vella de Barcelona.

Metodologia

Exposició teòrica, ponències, debat i tallers.

Destinataris

Personal tècnic dels serveis d’habitatge dels ens locals, arquitectes, aparelladors o arquitectes tècnics.

Calendari, hora i emplaçament

L’acció formativa es realitzarà els dies 15,21 i 28 de novembre, de 09.30 a 14.30 hores, a la Sala Plató del Patí Manning-Centre d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) (Carrer de Montalegre, 7. 08001 – Barcelona).

Inscripcions

Les inscripcions es realitzaran mitjançant l’aplicatiu gestforma, i la confirmació de la inscripció per part de la Diputació de Barcelona es farà per correu electrònic. Per motius logístics i de dinàmica de l’acció formativa el nombre de places és limitat. Les sol·licituds seran ateses considerant l'adequació del perfil dels demandants i l'ordre de presentació de les sol·licituds. L’organització es reserva el dret a fer canvis en la programació establerta. 

Podeu fer efectives les vostres inscripcions fins el dia 31 d’octubre al següent enllaç

Lloc