Desenvolupament econòmic territorial inclusiu: política pública local transfronterera per al desenvolupament econòmic de la regió del Trifinio.
(Fase II)

Aquest projecte és la segona fase del projecte “Desarrollo Económico Territorial Inclusivo (DETI): política pública local transfronteriza para el desarrollo económico de la región El Trifinio, Centro América”, un projecte es dur a terme entre finals de l’any 2017 i finals de març de 2019 i que va permetre enfortir les capacitats locals per a l’impuls del desenvolupament econòmic territorial transfronterer inclusiu (DETI) a 9 dels municipis de la regió i a les dues associacions líders d’aquesta primera fase, la MTFRL i l’associació Cayaguanca. Tot i l’èxit del projecte, que va assolir tots els resultats previstos, es va acordar impulsar una segona fase per consolidar la política del DETI i ampliar-la a més municipis de la regió i incloure una nova associació de municipis de El Salvador, la Cacahuatique Norte (regió Morazán amb frontera amb Honduras).  

Objectius

L’objectiu principal del projecte és millorar la capacitat de les mancomunitats implicades en el projecte i els seus socis locals (municipis) per contribuir a la inclusió social i la dinamització de l’economia local amb un enfocament de sostenibilitat. El projecte té previs l’enfortiment de les 3 mancomunitats i 15 governs locals dels 3 països (la consolidació dels 9 municipis participants a la fase 1 més 6 de nous).

El projecte també inclou l’enfortiment de la Asociación Intermunicipal Cacahuatique Norte (El Salvador) a través del suport i l’assistència de la Mancomunidad Trinacional Fronteriza Rio Lempa -MTFRL-, fet que incorpora la metodologia triangular de cooperació ja que es dona una assistència de cooperació descentralitzada Sud-Sud. 

Per altra part, el projecte preveu l’assistència tècnica de l’associació “Alba Sud, investigació i comunicació per al desenvolupament” per a desenvolupar una estratègia de turisme rural comunitari a la regió de El Trifinio (El Salvador, Hondures i Guatemala) la qual s’ha realitzat a través de la contractació directa per part de la Diputació de Barcelona a petició de la Mancomunidad Trinacional Fronteriza Rio Lempa.

Finalment, també cal destacar que aquest projecte inclou un intercanvi d’experiències directa amb altres actors llatinoamericans i europeus en el que han participat representants del Consorci de Governs Locals Provincials de l’Equador (CONGOPE), de la Província de Manabí i de la Fundació Terranueva. 

Resultats

El projecte s’articula a l’entorn de 6 resultats que s’han assolit al llarg del període que ha durat l’acció:

  1. La Asociación Intermunicipal Cacahuatique Norte (AICN) s’ha enfortit operativa, tècnica i políticament i compta amb la capacitat per a desenvolupar política pública local per al foment del desenvolupament econòmic territorial inclusiu (DETI). 
  2. Es va enfortir la gestió pública local de municipis fronterers per a la implementació de polítiques públiques locals. 
  3. Es va institucionalitzar les unitats municipals per al desenvolupament territorial a través de la socialització d’aquestes unitats municipals i la seva aplicació als municipis on no s’havien implementat fins llavors. 
  4. Es van millorar els coneixements per a la gestió pública local inclusiva de municipis fronterers per al foment del desenvolupament econòmic territorial inclusiu (DETI). 
  5. Es van dur a terme 3 projectes pilot municipals i mancomunats per a la dinamització econòmica local. 
  6. Les mancomunitats van poder articular i gestionar el desenvolupament econòmic territorial inclusiu (DETI) als seus territoris. 

 

Ubicació: Centreamèrica (regió fronterera entre Hondures, Guatemala i El Salvador). 
Entitats amb les que s’ha treballat: Mancomunidad Trinacional Fronteriza Rio Lempa -MTFRL- (Honduras, Guatemala, El Salvador) en agrupació amb la Asociación de Municipios Cayaguanca (El Salvador) i amb la Asociación Intermunicipal Cacahuatique Norte (El Salvador).
Pressupost: 424.021,90 euros de subvenció  de la Oficina de Cooperació per al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona.
Període d’execució: De gener de 2020 a a juny de 2022.

ODS als que s’ha contribuït: 

 Fi de la pobresa Treball digne i creixement econòmic Pau, justícia i institucions sòlides Aliança pels objectius Objectius de desenvolupament sostenible