Formació i espais d'intercanvi

L'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i la Direcció de Serveis de Formació de la Diputació de Barcelona ofereixen un material autoformatiu adreçat a les persones electes que tenen responsabilitats en l’àmbit de la cooperació al desenvolupament (disponible també en castellà), però també a totes aquelles persones amb inquietuds davant els reptes globals del món en què vivim. S'estructura en vuit apartats per conèixer de forma ràpida i estructurada aquest àmbit de treball. 

A més, juntament amb l’Observatori de la Cooperació Descentralitzada, ofereixen un curs en-línea titulat Nous reptes de la cooperació descentralitzada: com liderar la transformació, també dirigit a electes responsables de la cooperació al desenvolupament. Aquest els permetrà abordar i analitzar de manera estratègica les potencialitats de la cooperació descentralitzada en el marc del nou context internacional i animar a aquests municipis a que incorporin nous paradigmes i pràctiques en les seves polítiques de cooperació que s’han demostrat més pertinents i amb major capacitat transformadora davant els reptes globals actuals.

Aquesta formació, per al 2024, té una durada aproximada de 7,5h i està previst que es desenvolupi de la següent manera i en les següents dates:

  • Setmana del 29 d’abril. Activitat asincrònica mitjançant l’aula virtual. Objectiu: Presentació del professor, del curs i dels participants. Identificació d’expectatives i necessitats.
  • Dia 7 de maig de 18h a 19.30h. Activitat sincrònica mitjançant una sessió en videoformació. Objectiu: Presentació del marc teòric i dels continguts essencials de dos materials (La Regidoria de cooperació al desenvolupament i la Guia de cooperació descentralitzada per a càrrecs electes).
  • Setmana del 13 de maig. Activitat asincrònica mitjançant l’aula virtual. Objectiu: Promoció de la reflexió entorn de la lectura dels dos materials mitjançant exercicis concrets.
  • Setmana del 20 de maig. Activitat asincrònica mitjançant l’aula virtual. Objectiu: Promoció de la reflexió entorn de la lectura dels dos materials mitjançant exercicis concrets. Tancament del curs.

Finalment, destaquem la Guia de cooperació descentralitzada per a càrrecs electes (també disponible en castellà). Es tracta d’un document dirigit a càrrecs electes de la província de Barcelona, que ofereix eines útils en l’exercici del seu mandat, apostant per processos de renovació i de redefinició profunds que permetin encarar als reptes als quals fa front actualment la política local de cooperació al desenvolupament. Aquest document constitueix la base del curs de l’Observatori de la Cooperació Descentralitzada titulat “Els nous reptes de la cooperació descentralitzada: com liderar la transformació”.

Persona de contacte: Luci Rodrigo, tel. 934022870 (rodrigopl@diba.cat).

L’Oficina de Cooperació al Desenvolupament posa a disposició del personal tècnic dels ens locals de la província de Barcelona una variada proposta formativa inclosa al Banc d’accions formatives de la Diputació de Barcelona, ​​en format presencial, videoformació i en línia. Aquesta formació pretén contribuir a l’aprenentatge i enfortiment de les competències professionals del personal públic local en l’àmbit de la cooperació, de l’educació per a la ciutadania global i dels drets humans. Podeu consultar les dates de les formacions programades i fer la inscripció a través del CercAForma.

Aquesta és l'oferta formativa per al 2024:

Persona de contacte: Chelo Carmona, tel. 627 03 03 26

L’Observatori de Cooperació Descentralitzada també ofereix activitats formatives en línia:

  • Curs «Cooperació descentralitzada»
  • Curs «Localitzant els objectius de desenvolupament sostenible: eines per a la transformació local» 

Persona de contacte: Carla Cors, tel. 670 989 553

L’Oficina de Cooperació al Desenvolupament també impulsa espais de trobada i intercanvi d’experiències entre personal tècnic i electe municipals. Aquests espais tenen per objectiu afavorir la reflexió, el treball en xarxa i l’aprenentatge vinculat a l’experiència com una eina de millora contínua, alhora que es fa patent la tasca que duen a terme els ens locals en cooperació i educació per a la ciutadania global.

Persona de contacte: Sara Garrido, tel. 934 022 207 (garridomsr@diba.cat). Presentació  del recurs

Persona de contacte: Luci Rodrigo, tel. 934 022 870 (rodrigopl@diba.cat). Presentació  del recurs