8 de marzo: un tributo a las mujeres con la Red de Museos Locales

Las mujeres han sido las grandes olvidadas de la historia. En el Día Internacional de las Mujeres os descubriremos historias de mujeres escondidas detrás objetos de los museos que forman parte de la Red de Museos Locales.

De este modo, rescataremos, no solo aquellas artistas o creadoras ignoradas, sino también los testigos de mujeres anónimas.

Haciendo esta compilación, queremos reivindicar su papel en la sociedad y romper determinados estereotipos que han perdurado hasta la actualidad.

Conoce las historias que nos proponen para este 8 de marzo de 2024, algunos de los museos de la Red de Museos Locales. Para descubrir otros, visita la Galería Virtual de Mujeres, un proyecto colaborativo que reúne y difunde objetos de los fondos de los museos de la XML.

 

Historias de Mujeres, con la Red de Museos Locales

​​​​​​​

Museu d'Arenys de Mar

Maria Salomea Skłodowska-Curie (coneguda com a Marie Curie), doble premi Nobel, va investigar; la radiació estudiant minerals fluorescents com l’autinita que ens mostren al Museu d’Arenys de Mar.

Museu del Barroc de Catalunya

Voleu conèixer la llegenda d’Alexandra? La història d’un feminicidi que posa de manifest la injustícia i la violència cap a les dones i que ens descobreix el Museu del Barroc de Catalunya, a Manresa.

Jaciment i Museu El Camp de les Lloses

La Lluna es vincula des d’antic al cicle femení. La troballa dels penjolls de mitja lluna al jaciment romà del Camp de les Lloses, a Tona, visibilitza les dones d’aquest assentament i convida a parlar d’elles.

Casa Museu Domènech i Montaner

Qui va ser Maria Roura Carnasoltes? Mestressa, mare, administradora... Com moltes dones de l’època, l’esposa de amaga la dona que va ser l’ànima de la casa Domènech i Montaner.

Museu de Mataró

Emilia Pardo Bazán, referent feminista a cavall del segles XIX i XX, escriu sobre la seva visita a la fàbrica tèxtil de Can Marfà de Mataró, on les dones treballadores produïen els gèneres que sortien de la fàbrica.

Museu de les Mines de Cercs

La vida de les dones de Sant Corneli de Cercs transcorria entre la colònia minera i la feina a les fàbriques, al servei de minyones o la llímpia, el rentador del carbó. Com s’ho feien per baixar de la colònia?

Museu Palau Mercader

La República catapulta moltes dones a la vida pública política. Aquest és el cas de Vicenta Agustín i Espert, dona treballadora que esdevé la primera regidora de l’ajuntament de Cornellà. La vols conèixer?

Museu de la Pagesia

Fer puntes de coixí al carrer, plegades i fent petar la xerrada, una estona de socialització per a moltes dones. No et perdis el testimoni de la Roser Moliné Amigó, que ens explica com les puntes de coixí han acompanyat dones de diferents generacions.

Museu d'Història de Sabadell

Us presentem la Maty Mont (Matilde Montcusí Peirí), una de les vedets més famoses del país, va triomfar als teatres d’arreu i va haver-se d’enfrontar a la doble moral de l’època i a la censura franquista.

Museu de Sant Cugat

L’aixovar funerari d’un jaciment romà ens permet descobrir i reivindicar que les dones també tenien funcions de força i lideratge en temps antics. Vols saber de quin objecte es tracta?

Museus de Sitges

Lluïsa Denís va ser una artista polifacètica en època del Modernisme, pintora, compositora i autora teatral. En aquest vídeo us presentem una de les obres conservades al Cau Ferrat.

Museu Thermalia

Voleu conèixer la primera dona fotodocumentalista de Catalunya? Va ser Anita Gispert, una pionera d’aquesta feina, moguda per la inquietud per documentar la vida quotidiana i experimentar amb les tècniques fotogràfiques.

Museu Tèxtil

Les lligacames van arribar a ser més que una simple cinta de subjecció en la indumentària femenina. El Centre de Documentació i Museu Tèxtil ens en mostren la seva col·lecció.

Museu de Terrassa

Les epigrafies romanes solen mostrar noms d’homes, però a Santa Maria de Terrassa hi ha un pedestal de l’antiga Ègara amb un de dona, Grania Anthusa, i des del museu ens la donen a conèixer.

Museu de Viladecans

Una escultura gòtica de dona orant trobada a l’ermita de Sales ens porta a parlar d’una comunitat religiosa de dones que escapaven al matrimoni establert i als organismes eclesiàstics: les deodates.

Vinseum

Les bacants són un mite sobre l’alliberament femení que coneixem gràcies a Eurípides i les representacions clàssiques, i que traspassa tots els temps. En aquest vídeo us mostrem una versió modernista del tema.

Museu de l’Aigua i el Tèxtil (MAT) de Manresa

La divisió sexual del treball i l’alt grau d’especialització caracteritzaven la indústria tèxtil tradicional. Què feien les operàries de plegadores? Des del Museu del Tèxtil i l’Aigua de Manresa ens expliquen aquesta tasca tan específica.

Museu Abelló

Des del Museu Abelló ens mostren la col·lecció d’agulles de barret femení del 1900: un complement entre el gust de la indumentària personal i l’ornament defensiu.

Galeria Virtual de Dones dels Museus Locals

Si queréis conocer más historias y objetos vinculados a las mujeres, visitad la Galería Virtual de las Mujeres #DonesMuseuslocals, una galería que quiere recuperar y hacer visible la memoria silenciada y el papel de las mujeres en diferentes ámbitos y épocas históricas, a partir de objetos y otros testigos materiales e inmateriales conservados a los museos de la Red de Museos Locales.