Coop’Art, un projecte per fomentar l’artesania

Descripció del projecte

COOP’ART (EFA219/16) és un projecte desenvolupat per diferents socis catalans i francesos per a fomentar una estratègia compartida d’innovació i desenvolupament sostenible de l’artesania en el marc del programa europeu POCTEFA (programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra) de cooperació territorial creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori transfronterer entre aquests tres països, i en el qual es cofinancen econòmicament projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d'ambdós costats dels Pirineus.

La Comissió Europea va aprovar la política regional de la UE amb inversions per donar suport a la creació de llocs de treball, la competitivitat, el creixement econòmic, la millora de la qualitat de vida i el desenvolupament sostenible. Més informació al web de Política Regional de la Unió Europea: https://ec.europa.eu/regional_policy/es/.

El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres mitjançant estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible. 

El projecte global puja a un cost total de 1.810.677€, dels quals el programa POCTEFA en subvenciona el 65%. 

Per més informació sobre aquest projecte podeu consultar el web http://www.poctefacoopart.eu/.

El projecte COOP’ART s’insereix en l'eix 3 per a «Promoure la protecció, la posada en valor, la utilització durable dels recursos locals», dins de l’objectiu temàtic (6C) per a «Conservar, protegir, afavorir i desenvolupar el patrimoni natural i cultural» amb l’objectiu específic (OE6) de «Valoritzar el patrimoni natural i cultural mitjançant enfocs conjunts de desenvolupament sostenible».

En concret el projecte COOP’ART parteix dels objectius generals següents:

  • Millorar el potencial artístic (cultural i identitari) i comercial del sector de l’artesania artística per desenvolupar el patrimoni cultural i l’atractiu turístic del territori del projecte.
  • Acompanyament a les empreses artesanes en la vessant artística i en la comercial que els permeti posicionar-se en el mercat turístic sostenible.
  • Reforçar el potencial global de les empreses artesanes, creant productes turístics nous i durables que incrementin la notorietat del territori.
  • Contribuir a la valorització del patrimoni cultural immaterial.

També planteja els objectius específics següents:

  • Realitzar una diagnosi orientada a la millora, la posta en comú, la valorització del coneixement del patrimoni cultural immaterial comú i del seu potencial econòmic.
  • Disposar d’una estratègia per a la creació de productes turístics transfronterers per la valorització d’un turisme cultural, sostenible fonamentat en els oficis artístics.
  • Mantenir i desenvolupar l’activitat econòmica i turística a la zona, perpetuar i transmetre el saber-fer específic i tradicional.

Els socis del projecte COOP'ART són catorze, set de francesos: Chambre régionale des métiers et de l'artisanat Occitanie (cap de files), i les associacions des Chambres de métiers des Pyrennes, de l'Ariege, de la Haute Garonne, de Hautes Pyrennes, de Pyrenees Orientales, i l'Ajuntament de Martres-Tolosane; i set de catalans: la Diputació de Barcelona, Terracotta Museu, Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, l'associació lleidatana Obrador Xisqueta, l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, el Consell Comarcal de la Selva, i la consultora Activa Prospect.

Infografies

Logotip del projecte Coop'ArtLogotip del programa Interreg POCTEFA de la Unió Europea