Tallers de cuina d'aprofitament
Autor: KatarzynaBialasiewicz / iStock / Thinkstock
El malbaratament d'aliments és un problema àmpliament conegut, que ha adquirit però en els darrers temps major rellevància, ja que la crisi econòmica que estem patint aquests darrers anys fa que moltes famílies es trobin per sota del llindar de la pobresa, i necessitin recórrer a organismes de beneficència per poder cobrir les seves necessitats alimentàries.
Aquesta paradoxa fa doncs que reflexionem sobre què és el malbaratament i on es produeix. Parlem de malbaratament d'aliments en el cas d'aquells aliments que desaprofitem, tot i que encara tenen valor nutritiu per a les persones.
Durant aquest mes de novembre, des del projecte Llei de barris - Salut als barris de l'Ajuntament de Gavà i en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, s'ha organitzat un cicle d'activitats en el marc de la promoció de la salut i hàbits d'alimentació saludables per a infants, adolescents i joves.
El Departament de Sanitat i Salut Pública d'Igualada demana la col·laboració de totes les entitats i associacions del municipi en el disseny del primer Pla de Salut de la ciutat, amb l'objectiu de prioritzar actuacions i rebre noves idees.
RubiNet, el servei de recollida de residus i neteja viària de l'Ajuntament de Rubí, ha engegat una campanya per prevenir el malbaratament alimentari.
Els Ajuntaments de Calella, Pineda i Tordera des del seu Pla Intermunicipal de drogodependències han dissenyat diverses actuacions amb motiu del Dia Mundial sense Alcohol, 15 de novembre.
Pineda de Mar inicia la tercera campanya de salut comunitària "Pineda sense Fums", inaugurada el passat 29 d'octubre i organitzada conjuntament per l'Ajuntament de Pineda, l'ABS de Pineda, l'Agència de Salut Pública de Catalunya i les Oficines de farmàcia del municipi.
La Fundació Roger Torné va organitzar el passat 9 d'octubre la seva V Jornada per a reflexionar sobre la relació entre la salut infantil i el medi ambient.
Jornades que van tenir lloc el passat mes de setembre, per tal de donar a conèixer experiències i estudis d'arreu del món que situen els espais naturals (boscos vells, espais d'elevada biodiversitat...) com a generadors de benestar i guaridors de diverses malalties.
Durant el mes de novembre tretze municipis barcelonins realitzaran tallers "Cuina sense pares" amb el suport del Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona.
Jornada amb el lema "Fem salut, construïm futur" que tindrà lloc a Sitges el 28 de novembre.
Jornada organitzada per l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària i el Servei de Salut Pública de la Dìputació de Barcelona, que tindrà lloc el proper dia 10 de desembre, a l'Espai Francesca Bonnemaison (c. Sant Pere més Baix, 7. Barcelona).
El programa es difondrà properament.
DECRET 142/2014, de 21 d'octubre, de modificació del Decret 67/2010, de 25 de maig, pel qual es regula el sistema de notificació de malalties de declaració obligatòria i brots epidèmics al Departament de Salut.
Madrid, Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, 2014.
Rueda, J.R. Investigación Comisionada. Vitoria-Gasteiz. Departament de Sanitat. Govern Basc, 2005. Informe núm.: Osteaba D-05-04.
Gaceta Sanitaria. 2009.
Esnaola S, Bacigalupe A, Calderón C, Zuazagoitia J, Aldasoro E. Vitoria-Gasteiz: Departament de Sanitat i Consum; 2008.
Servei d'Estudis i Investigació. Direcció de Gestió del Coneixement i Avaluació. Departament de Sanitat i Consum. Govern Basc. 2012.
Observatori del Sistema de Salut de Catalunya. Determinants socials i econòmics de la salut. Efectes de la crisi econòmica en la salut de la població de Catalunya. Barcelona: Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya. Departament de Salut. Generalitat de Catalunya; 2014.
Valorem la vostra privacitat
Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat