espaiS@lut - Novembre 2014

Butlletins
Novembre 2014 - #33

Espai municipal

Campanya per prevenir el malbaratament alimentari

RubiNet, el servei de recollida de residus i neteja viària de l'Ajuntament de Rubí, ha engegat una campanya per prevenir el malbaratament alimentari.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és evitar que es desaprofitin i llencin aliments que encara tenen valor nutritiu. RubiNet treballarà aquest projecte a diferents nivells: a l'escola, amb la ciutadania i amb el sector de la restauració.

Aquesta setmana ja s'han iniciat les primeres activitats als centres educatius de la ciutat. Uns 2.300 alumnes de 3r fins a 6è de Primària i uns 800 estudiants de 3r i 4t d'ESO de la ciutat participen en aquesta campanya.

Pel que fa als nens i nenes de Primària, assistiran a una representació teatral en què s'escenifica la importància de no llençar cap aliment que encara es pugui consumir. Així, les protagonistes -dues estudiants que comparteixen pis- obren la nevera i observen que només tenen rampoines per sopar. Aleshores decideixen cuinar un plat creatiu amb tots aquests aliments "sobrants" i fan una pizza. Amb aquesta activitat, els participants prenen consciència de la importància de planificar els menús, les quantitats que menja cadascú i la llista de la compra, per tal de no comprar productes que no es necessiten. També coneixen la manera més eficaç de transportar els aliments des de la botiga fins a casa per evitar que es facin malbé, així com l'ordre dels diferents aliments dins la nevera perquè es conservin millor.

Paral·lelament, als alumnes de 3r i 4t d'ESO se'ls proposa una dinàmica de treball que els atorga la funció de gestors de la llar. Els estudiants fan un treball teòric a l'aula i posteriorment participen en una gimcana amb diferents proves, com ara obrir la nevera i inventar-se un plat amb els aliments que hi ha, endreçar la compra o planificar un menú, entre d'altres.

A tots els alumnes que participen en aquestes activitats se'ls lliura un exemplar de la Guia de prevenció de residus alimentaris, que forma part de la col·lecció de guies de prevenció de residus que edita l'Ajuntament de Rubí. També se'ls entrega un full per tal que, a casa, escriguin la seva pròpia recepta de recapte, que pot ser nova o de tradició familiar. Posteriorment, algunes escoles elaboraran un receptari amb les diferents propostes dels alumnes.

Campanya a diferents nivells
A banda de les escoles, l'Ajuntament també vol implicar la ciutadania i el sector de la restauració en aquesta campanya.

Així, es proposarà als rubinencs i les rubinenques que enviïn receptes de recapte i, entre les propostes participants, se sortejaran regals. També se'ls convidarà a participar als cursos de cuina sobre malbaratament alimentari, batejats amb el nom "Fem bon ús alimentari", que es faran als restaurants col·laboradors.

Paral·lelament, 21 restaurants de la ciutat participen a la proposta Acaba't el plat a casa que impulsa el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i que forma part de la campanya Fem bon ús alimentari que impulsa l'Ajuntament de Rubí. Entre els mesos d'octubre i desembre, aquests establiments oferiran als seus clients uns envasos per tal que aquests es puguin endur a casa el menjar que no s'hagin acabat al restaurant. Amb aquesta proposta es pretén sensibilitzar la ciutadania sobre el malbaratament alimentari als restaurants.


Valorem la vostra privacitat

Servei de Salut Pública
Àrea d'Atenció a les Persones
Passeig de la Vall d'Hebron, 171
Recinte Mundet
Edifici Serradell Trabal, Planta 2
08035 Barcelona
T. 934 022 468
http://www.diba.cat/web/salutpublica/default
ssp.espaisalut@diba.cat