Bars i restaurants
Definicions
Establiment de restauració: establiment obert al públic que té com a activitat principal subministrar de manera habitual i mitjançant preu menjars i begudes perquè siguin consumits en el mateix lloc.
Restaurants: establiment que disposa de cuina i servei de menjador per tal d'oferir àpats al públic, mitjançant preu, per ser consumits en el mateix local.
Bar: establiment que disposa de barra i que també pot disposar de servei de taula, si s'escau, per proporcionar al públic, mitjançant preu, begudes acompanyades o no de tapes, i entrepans.
Restaurant Bar: és tot aquell establiment obert al públic que ofereix, mitjançant preu, els serveis de restaurant i bar.
Altra informació bàsica específica
Els establiments de restauració han de tenir a disposició dels seus clients:
- Rètols dissuasius que indiquin la prohibició de venda i subministraments de begudes alcohòliques als menors d’edat. Per descargar els rètols feu clic a la imatge.
- La llista de preus dels productes i serveis, amb impostos inclosos.
- Rètol anunciador de disposar informació sobre els al·lèrgens.
Els establiments de restauració han de proporcionar informació sobre les substàncies o productes que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies.
- La informació es pot proporcionar de forma oral, però sempre s’ha de disposar de manera escrita o en suport electrònic al mateix establiment.
- La informació ha d’estar a disposició del personal de l’establiment, de les persones consumidores que la sol·licitin i també de les autoritats de control.
Els establiments de restauració han de posar l’oli a disposició del consumidor en envasos etiquetats i proveïts d'un sistema d'obertura que perdi la seva integritat després de la seva primera utilització. Els envasos que per la seva capacitat es puguin posar a disposició dels consumidors més d'una vegada, disposaran a més d'un sistema de protecció que impedeixi la seva reutilització una vegada esgotat el seu contingut original.
Requisits addicionals
Cartes de serveis i menús dels restaurants i restaurants bar
- En cas d’oferir al públic un menú, hi ha d’incloure, sota un preu global, el pa, una beguda i les postres.
- La llista de preus ha d’estar també a l’exterior.
Factures
Estan obligats a expedir factures dels àpats. S’hi farà constar, d’una manera clara, tots i cada un dels conceptes, amb els respectius preus, per separat i en escriptura intel·ligible per al client, sense que es puguin cobrar altres serveis o conceptes no sol·licitats. Models bàsics de factures.
- Pel que fa a les factures dels menús, s’ha de consignar només la identificació i el preu global.
- No poden cobrar conceptes com ara coberts, reserva, taula o similars.
- No poden cobrar cap import als seus clients pel fet d’utilitzar els serveis-wc.
Supressió de barreres arquitectòniques
Els establiments de restauració de nova creació amb capacitat superior a 50 places, pel que fa al disseny del mobiliari, distribució d’espais, situació i característiques dels accessos i serveis higiènics han de complir el que estableix la normativa vigent de la Generalitat de Catalunya sobre supressió de barreres arquitectòniques.