Glossari de termes econòmics i financers

ACI
Associació Internacional de Canvistes. Aquesta entitat i la FBE, són les encarregades de fixar l'Euribor..
ASEAN
Associació de Nacions del Sud-ests Asiàtic. Actualment: Tailàndia, Birmania, Brunei, Filipines, Indonesia, Laos, Malàisia, Singapur i Vietman.
BAD
Banc Asiàtic de Desenvolupament.
BASE RATE
Nom del Tipus d'interès oficial a Anglaterra
BBA
Associació de Bancs Britànics.
BCE
Banc Central Europeu. Autoritat monetària dels onze països de la Zona Euro. President: Jean-Claude Trichet (França).
BM
Banc Mundial
BoC
Banc of Canada
BoE
Banc of England
BOE
Boletín Oficial del Estado
BoJ
Banc of Japan
BUND
Bonus del Tresor Alemany
BUNDESBANK
Banc Central Alemany. (Equivalent al Banc d'Espanya).
CALL MONEY SWAPS
Opcions de futurs amb tipus de canvi incorporat.
CECA
Confederación Española de Cajas de Ahorros.
CREDIT-CRUNCH
Situació conjuntural en la qual hi ha una alta probabilitat de fallida de grans bancs.
CHAEBOL
Nom que reben els conglomerats industrials a Corea del Sud. Els principals són: Hyundai, Samsumg, Daewoo, LG i SK.
DAW JONES
Índex dels principals valors de la Borsa de Nova York. Equivalent a l'" Ibex 35 " espanyol.
DEFLACIÓ
Situació contrària a la inflació que es manifesta per una caiguda del nivell general dels preus.
EBA
Asociació Bancària Europea. (vegeu FBE
ECOFIN
Reunió dels ministres d'Afers Econòmics i Finances de la Unió Europea.
Enquesta EPA
Enquesta de població activa a Espanya.
Enquesta TANKAN
Enquesta econòmica trimestral que es fa al Japó sobre cojuntura industrial. És un dels principals indicadors econòmics del país.
EONIA
Tipus d'interès que complementa l'Euribor. És l'acrònim d'"Euro Overnight Index Average". Està elaborat pel BCE (Banc Central Europeu).
Recull els tipus per a prèstecs a un dia: és la mitja ponderada de tots els prèstecs a un dia que es creuen en el mercat interbancari entre els principals bancs operants de la UEM (són els mateixos bancs que s'utilitzen per calcular l'Euribor).
Aquest tipus s'utilitza principalment per:
a) liquidar els " call money swaps "
b) descoberts en contractes
c) reclamacions d'errors entre bancs
EURIBOR
El tipus d'interès de referència a Europa per a dipòsits interbancaris denominats en euros realitzats entre els bancs de "primera fila" de la Zona Euro, és a dir: és la taxa d'interès que, a uns terminis determinats (una setmana i des d'un mes fins a un any), estan disposats a prestar fons a altres bancs els 57 grans bancs de la FBE i l'ACI, que elaboren l'Euribor, que són:
47 bancs d' Eurolàndia (5 d'ells espanyols: BBV, Santander, Central Hispano, Argentaria i el CECA ) + 4 bancs d'altres països comunitaris (no pertanyents a la zona euro) + 6 bancs internacionals.
L'Euribor "a 12 mesos" és el substitut del Mibor a Espanya, del Libor a Londres, del Pibor a Paris...com a tipus de referència per a la majoria dels nous préstecs hipotecaris.
EURO
Moneda única europea. Divisa oficial als onze països de la Zona Euro. Va ser batejada amb aquest nom el desembre de 1995 a la cimera de la UE a Madrid.
El valor d'un euro va quedar fixat el 31 de desembre de 1998 en 1 euro = 166,386 ptes (a Espanya).
EUROLÀNDIA
Els onze països de la Unió Europea que han adoptat l'euro com a moneda única en la 1a. fase de l'entrada en vigor de la Unió Econòmica i Monetària: (Bèlgica, Alemanya, Espanya, França, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Holanda, Àustria, Portugal i Finlàndia).
EUROLIBOR
Es tracta de la "versió" anglesa del Mibor: s'elabora a Londres amb les cotitzacions d'oferta de 16 bancs escollits per la BBA (Asociació de Bancs Britànics). Neix el 1999 per la necessitat de facilitar una referència per a les operacions en euros que fan els especialistes que solament treballen a Anglaterra (país que encara no forma part de l'euro).
EUROSTAT
L'oficina estadística de la Comissió Europea, que des del 1997 publica les dades sobre l'IPC a la Unió Europea (UE).
FBE
Federació Bancària Europea. Aquesta entitat, junt amb l'ACI, són les encarregades de fixar l'Euribor.
FED
Reserva Federal dels EUA. Organisme director de la política monetària dels Estats Units (equivalent al Banc d'Espanya).
FLOTACIÓ D'UNA DIVISA
Situació en la qual el govern d'un país, mitjançant el seu Banc Central, desisteix de gastar més reserves de divises en una defensa sense resultats de la seva moneda per evitar que aquesta es devaluï, i opta per deixar que aquesta cotitzi lliurement a l'arbitri dels mercats. Això comporta, en general, una devaluació real de la moneda.
FMI
Fons Monetari Internacional.
FOMC
Organisme dels EUA encarregat de fixar la política monetària dels país.
GILT-BUND
Bonus del Tresor anglès.
HARD LANDING
Situació de sanejament financer d'un país que per la seva duresa provoca la fallida d'algun/s dels grans bancs i una forta repatriació de capital.
IBEX 35
És un índex que aplega la cotització de les 35 societats de major capitalització borsària del mercat continu de la Borsa de Madrid (es podria dir que són les que més moviment de contractació d'accions tenen).
ÍNDEX "BIG MAC"
Índex anual creat fa tretze anys per la revista "The Economist" que mesura la diferència entre la cotització de monedes i el seu poder de compra a partir del preu de l'hamburguesa més coneguda al món: el "Big Mac", de McDonalds, la qual es ven en 100 països. D'aquesta manera, segons si el preu del Big Mac a un país s'acosta o s'allunya del preu en dòlars d'aquesta hamburguesa als EUA, podrem saber si la moneda del país en qüestió està o no sobrevalorada o infravalorada respecte del dòlar.
INE
Instituto Nacional de Estadística.
INFLACIÓ SUBJACENT
La que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics.
IPC
Índex de preus al consum. Va començar a funcionar l'any 1962.
IPCA
Índex de preus al consum harmonitzat: és un indicador estadístic, que es va a començar a publicar l'any 1997, amb l'objectiu de proporcionar una mesura de l'IPC d'un país de forma que permeti fer comparacions amb altres països. La forma de fer-ho, en síntesi, és ponderant determinats components de l'IPC de cada país de manera que després es puguin fer comparacions entre ells. La seva base legal es troba en el Reglament del Consell de la UE núm. 2494/95, de 23 d'octubre). Més informació a: http://www.ine.es
LIBOR
Preu del diner al mercat interbancari de Londres.
LTCB
Long Term Crèdit Banc: banc japonès d'operacions a llarg termini.
MIBOR
"Madrid Interbanking Offered Rate".
És el tipus d'interès interbancari per a dipòsits en pessetes en el mercat de Madrid. Serveix com a tipus de referència per a crèdits en pessetes amb interès variable.
MYANMAR
Birmània.
NIKKEI
Índex dels principals valors de la Borsa de Tòkio. Equivalent a l'índex "Dow Jones" de la Borsa de Nova York o l'Íbex-35 de la Borsa de Madrid.
OCDE
Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic.
OMC
Organització Mundial del Comerç.
PIB
Producte Interior Brut d'un país.
PIBOR
Preu del diners al mercat interbancari de París.
RISKBANK
Equivalent a Suècia del Banc d'Espanya.
SEBC
Sistema Europeu de Bancs Centrals.
Aquest òrgan està compost pel BCE i els onze bancs nacionals dels països que formen part de l'Euro en aquesta primera fase (entre ells el Banc d'Espanya).
SHUSHINKOYOU
Expressió japonesa que vol definir el fet de tenir la feina garantida de per vida (molt lligada a la tradicional relació del treballador amb la mateixa empresa durant tota la seva vida laboral).
SWAP
Paraula anglesa que es podria traduir com a "permuta" o "intercanvi" i que en l'àmbit financer s'utilitza per identificar un determitat tipus d'operacions.
Per mitjà de la contractació d'un Swap de tipus d'interès seria possible, per exemple, passar a tipus fix un préstec concertat a tipus variable.
TARGET
Acrònim anglès que significa: "Sistema de Pagaments Transeuropeu, Automàtic i en Temps Real".
Sistema de pagaments entre els bancs centrals nacionals de la Unió Europea, el BCE i els agents borsaris. Assegura les transferències en temps real entre tots aquests bancs i agents. Les operacions d'un banc que han de pasar pel banc central del país on opera aquest banc i el BCE es liquiden instantàniament.
T-BOND
Bonus del Tresor dels EUA.
TIGRES ASIÀTICS
Nom que es dóna a les principals economies del Sud-est asiàtic: Japó, Corea del Sud, Malàisia, Tailàndia...
TIPUS DE CONVERGÈNCIA
És el tipus d'intervenció comú adoptat a partir del dia 1 de gener de 1999 en tots els països que formen part de la Zona Euro.
TIPUS D'INTERÈS REAL
Tipus d'interès resultant després d'haver descomptat la inflació.
TIPUS D'INTERVENCIÓ
És l'indicador del preu oficial dels diners.
TREASURIES
Sinònim del Bonus del Tresor dels EUA.
UEM
Unió Econòmica i Monetària. Països que han decidit adoptar l'Euro com a moneda comuna.
ZONA EURO
Els onze països de la Unió Europea que van adoptar l'Euro com a moneda única en la 1a. fase de l'entrada en vigor de la Unió Econòmica i Monetària (Bèlgica, Alemanya, Espanya, França, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Holanda, Àustria, Portugal i Finlàndia).
ZUIBUTSU
Sistema japonès d'entramats industrials finançats per un banc sota directrius distintes dels habituals criteris de rendibilitat i solvència.