Venda de pa
Els establiments dedicats a la venda de pa han de tenir a disposició dels seus clients:
- Ha de col·locar en un lloc ben visibles un rètol (Dina 3) de drets d’usuari amb les llegendes següents:
- El consumidor té dret a fer comprovar el pes de les peces de pa que vol comprar.
- El consumidor pot exigir i utilitzar els fulls oficials de queixa, reclamació i denúncia que aquest establiment té a la seva disposició.
Per descarregar el rètol feu clic a la imatge.
- El pa sempre s’ha de col·locar en prestatgeries, a cadascuna de les quals ha de figurar un rètol que indiqui, de manera clara i visible, la denominació del producte i el seu pes i preu corresponents.
- El pa sense envasar s’ha d’exposar en prestatgeries compartimentades i separades del públic amb un taulell.
- El pa elaborat per al consum habitual en el dia es pot vendre sense envasar, però abans de lliurar-nos-el s’haurà d’embolicar obligatòriament amb els materials autoritzats.
- El pa i els seus derivats destintats a ser venuts en règim d’autoservei s’han de presentar necessàriament envasats i etiquetats.
- L’origen i la procedència del producte si no ha estat elaborat pel titular de l’establiment.
- Els establiments han de disposar d’una balança a la vista del públic per si el consumidor desitja comprovar el pes del producte. Si el venedor també s’encarrega de cobrar, en el moment de servir-nos haurà d’utilitzar les proteccions adequades que evitin el contacte directe amb el producte.
Tipologies dels establiments
Establiments de venda de pa: Són aquells establiments que es dediquen a la venda d’aquest producte i dels seus derivats i per consumir el mateix dia.
Establiments especialitzats: Són aquells establiments que, a més de comercialitzar o vendre altres productes, destinen com a mínim un 60% de la superfície neta de venda a la comercialització de productes de pa i els seus derivats. En qualsevol cas, aquests establiments han de destinar un mínim de 30 m2 a la comercialització de pa i derivats de pa.
Informació Addicional
Els establiments de venda de pa han de proporcionar informació sobre les substàncies o productes que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies.
- La informació es pot proporcionar de forma oral, però sempre s’ha de disposar de manera escrita o en suport electrònic al mateix establiment.
- La informació ha d’estar a disposició del personal de l’establiment, de les persones consumidores que la sol·licitin i també de les autoritats de control Responsabilitats El fabricant o elaborador del producte és el responsable dels productes envasats. Els establiments que no elaborin el pa que comercialitzen han de poder acreditar-ne l’origen.
Els titulars dels establiments són responsables de:
- El producte contingut en envasaments oberts.
- El producte sense envasar.
- La conservació i/o manipulació dels productes que comercialitzen.