Butlletí Bibliosfera
abril 2018 - #113
Anar a dalt

Notícies

Les 225 biblioteques i 10 bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona donen servei a una població de 5.533.459 persones, corresponents a 253 municipis de la demarcació de Barcelona, el que equival a abastar el 98% de la població de la demarcació. La meitat d’aquesta població, 2.726.493 persones, disposen del carnet d’usuari que els permet gaudir dels serveis de les biblioteques municipals.  

La Biblioteca de Sallent va ser la primera biblioteca pública que la Mancomunitat de Catalunya va construir a la demarcació de Barcelona ara fa cent anys i va suposar l’inici de la construcció d’una xarxa que ha continuat creixent fins avui i que actualment compta amb dues-centes vint-i-cinc biblioteques i deu bibliobusos. L’acte d’obertura i presentació de la celebració es va fer a l’Espai Cultural Fàbrica Vella de Sallent el passat 25 de març.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, va participar juntament amb la presidenta de la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA), Glòria Pérez-Salmerón, a la President’s Meeting 2018 que va tenir lloc al Museu Marítim de Barcelona el 19 de març.

Aquestes són les principals conclusions  que es desprenen de l’estudi d’avaluació dels Clubs de Lectura Fàcil realitzat per la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona amb la col·laboració de l’Associació de Lectura Fàcil (ALF) i que posa en valor l’impacte social d’aquest programa que apropa la lectura a les persones amb dificultats lectores.

Maria Carme Roca, David Martí, Coia Valls, Sílvia Tarrago, Xulio Ricardo Trigo, Jordi Matilló, Jesús Ávila, Ramon Gasch o Ramon Soler seran alguns dels convidats de la segona edició de la Festa de la Novel·la Històrica que se celebrarà dissabte 7 d’abril a Puig-reig.

La Biblioteca Francesca Bonnemaison, la de Vilapicina i la Torre Llobeta, i la de la Vila de Gràcia ja disposen del servei d’autopréstec, una eina que modernitza i agilitza el servei de préstec, ja que són els usuaris els que poden fer la gestió a través de les màquines d’autopréstec. Properament s’equiparan també amb tecnologia RFID les biblioteques de Poble Nou-Manuel Arranz i la de Sant Antoni-Joan Oliver.

Anar a dalt

Destaquem

Un any més el Banc de Sang i Teixits juntament amb algunes biblioteques municipals de la demarcació de Barcelona inicien la campanya de donació de sang que té lloc durant aquest mes d’abril coincidint amb la celebració de Sant Jordi.

Els professionals de la Xarxa de Biblioteques Municipals es van trobar al Palau Güell, per realitzar una visita guiada als interiors de l’edifici, i conèixer una mica millor la tasca patrimonial i de gestió que se’n fa a l’equipament.

Anar a dalt

Recursos

Els alumnes de Disseny d’Interiors i Disseny d’Audiovisual de BAU van visitar el Bibliobús El Castellot. Aquesta visita forma part del procés d’investigació per participar en els Premis Habitácola d’enguany, que proposen el redisseny de la parada de bibliobús i del seu entorn. A partir del 16 d’abril es podran veure a les xarxes socials els diferents projectes presentats.

Aquest mes et proposem un recull de les millors pel·lícules sobre Jesucrist que pots trobar a les biblioteques. També recordem la figura del dramaturg Manuel de Pedrolo en el centenari del seu naixement  i la de Cyrano de Bergerac, un dels personatges més adaptats a l’escena teatral catalana. Per últim, t’expliquem com omplir el cabàs amb els productes de la cuina de primavera

Anar a dalt

Agenda

De l’1 al 30 d’abril podeu enviar la vostra pregunta a l’autor de “Jo soc aquell que va matar Franco” a través de l’espai de les Entrevistes virtuals.

Dies: de l’1 al 30 d’abril
Lloc: Entrevistes virtuals

El Museu Marítim de Barcelona presenta la 7a Jornada de Museus, Gestió Documental i Arxiu, enguany centrada en el big data i la seva relació amb la cultura.

Dia: 18 d’abril
Horari: de 8.45 h a 15 h
Lloc: Auditori del Museu Marítim
Adreça: av. de les Drassanes, s/n. Barcelona

Coincidint amb el dia de Sant Jordi i després de les obres de remodelació, la Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges reobre les seves portes i entra en funcionament amb el seu horari habitual.

Dia: 23 d'abril
Hora: 15.30h
LLoc: Biblioteca Santiago Rusiñol
Adreça: Plaça de l'Ajuntament, 13. Sitges

 

Aquest mes d’abril continua el cicle de trobades amb escriptors a la Xarxa de Biblioteques Municipals. L’escriptor convidat d’aquesta ocasió serà l’autor de la novel·la “Por encima de la lluvia”, Víctor del Árbol.

Dia:26 d'abril
Hora: 19h
Lloc: Teatre Auditori de Llinars
Adreça: Ronda Sant Antoni, 19. Llinars del Vallès

Consulteu l’agenda d’activitats per als propers mesos que la Xarxa de Biblioteques Municipals i la Xarxa de Parcs Naturals han realitzat conjuntament per difondre la natura i la literatura, i apropar els usuaris de les biblioteques als espais naturals dels seus territoris.

Dies: abril, maig i juny
Lloc: Biblioteques del Maresme

Consulteu la programació d’aquesta primavera del cicle "De l'hort a la biblioteca" a les biblioteques del Baix Llobregat. Amb aquest projecte podreu aprendre a cultivar un hort urbà i conèixer els productes de proximitat del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Dies: abril, maig i juny
Lloc: Biblioteques del Baix Llobregat

 

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web