Butlletí Bibliosfera
abril 2018 - #113

Notícies

Cada dia unes cent mil persones entren a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona

Les 225 biblioteques i 10 bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona donen servei a una població de 5.533.459 persones, corresponents a 253 municipis de la demarcació de Barcelona, el que equival a abastar el 98% de la població de la demarcació. La meitat d’aquesta població, 2.726.493 persones, disposen del carnet d’usuari que els permet gaudir dels serveis de les biblioteques municipals.  

De l’equipament al llibre

La Diputació de Barcelona treballa en la millora i adequació d’aquests equipaments. Concretament aquest any 2017 la Corporació ha aprovat per primer cop un Programa Complementari de reforma i millora d’equipaments locals amb una partida de subvencions destinada exclusivament a la millora de les biblioteques. Fins ara, s’han presentat uns 180 projectes, que suposen una inversió de més de 4 milions d’euros per realitzar actuacions que inclouen l’actualització de l’equipament tecnològic, la implementació de la radiofreqüència o la millora de les instal·lacions de clima i il·luminació, entre d’altres. L’objectiu és continuar treballant en la millora i adequació dels equipaments per oferir més autonomia a l’usuari, major confortabilitat  i nous espais per a nous usos així com edificis més sostenibles.

La millora constant en les infraestructures bibliotecàries i en els serveis virtuals, que volen donar resposta als usuaris analògics, semidigitals i digitals, es veu també reflectida en la resposta ciutadana a aquesta oferta. Les biblioteques van registrar més de 20 milions de visites al llarg de l’any , entre les visites presencials i les visites virtuals, el que significa que cada dia casi 100.000 persones interactuen amb la biblioteca.

L’any 2017 s’ha inaugurat la Biblioteca Vall d’Alfatà de Santa Susanna i s’han realitzat els trasllats de les biblioteques Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat i Ramon Bosch de Noia de Sant Sadurní d’Anoia, així mateix s’ha canviat el vehicle del Bibliobús Montau amb un disseny que ha tingut molt en compte la transformació que estan vivint les biblioteques, cada cop més atentes a potenciar, a més dels serveis tradicionals, iniciatives que afavoreixin l’aprenentatge permanent, la cohesió local i la creativitat.  En aquest sentit, la Diputació de Barcelona continua treballant per assegurar la igualtat d’accés a la cultura i per això a finals d’aquest mandat seran quatre els vehicles inaugurats que han de proporcionar a les poblacions de menys de 3.000 habitants un accés als llibres i a la informació similar al que tenen les grans ciutats.

Amb la voluntat d’oferir més autonomia a l’usuari per a la gestió del préstec s’implementa la tecnologia RFID per al servei de préstec automatitzat. Ja són 47 biblioteques de la XBM que ofereixen aquest servei que permet a l’usuari endur-se documents en préstec i retornar-los, consultar l'estat del seu compte, renovar els préstecs i recollir les seves reserves de documents directament a la prestatgeria de reserves.

Del llibre a l’activitat

Les biblioteques de la XBM gestionen un fons de més de 10 milions de volums, una oferta de col·lecció en augment constant que ve marcada en un augment de l’oferta de títols de llibres electrònics i de lliure accés.  En els darrers anys s’observa un canvi de tendència en l’ús del préstec: per una banda es diversifica el número de títols prestats i, per l’altra, es recuperen usuaris que havien deixat d’utilitzar el servei de préstec presencial i que ha començat a utilitzar el servei de préstec de llibres electrònics, eBiblio Catalunya.

Les biblioteques funcionen cada cop més com a espais de trobada i desenvolupament personal i les dades així ho posen de manifest. L’ any 2017 un total de 732.000 persones van assistir a activitats organitzades per les biblioteques i això referma el paper de les biblioteques com espais de trobada i com a agents centrals de dinamització cultural als pobles i ciutats. Així mateix, aquest 2017 més de 240.000 alumnes han visitat una biblioteca amb la seva escola per aprendre a utilitzar els recursos d’aquests equipaments i millorar les seves habilitats en la recerca d’informació.

La vinculació amb el seu entorn més proper és una característica essencial de les biblioteques i l’arrelament amb el territori és l’essència de les activitats programades pels bibliobusos. Aquest 2017 s’han realitzat 179 activitats de les que han gaudit un total de 13.307 assistents. Per completar aquesta oferta, s’han programat uns tallers de creació d’espais de lectura anomenats “Cabanes de lectura” que han fet els més petits a catorze municipis de la demarcació i que han permès crear aquests racons de lectura per al públic familiar.

De l’activitat a la comunitat

Més enllà dels serveis tradicionals, en els darrers anys s’ha fet un esforç per apropar els serveis bibliotecaris als ciutadans mitjançant els entorns virtuals, reduir l’escletxa digital i fer les biblioteques més accessibles. La presència de les biblioteques a les xarxes socials creix i l’usuari fa un ús combinat dels serveis presencials i dels serveis virtuals. Així, destaquem l’augment de visites als portals webs de les biblioteques , on cal destacar les 17.340 visites diàries a la Biblioteca Virtual, i la interacció d’aquestes amb els usuaris de les xarxes socials.

L’aparició del suport mòbil ha canviat també les tendències de consum cultural. En aquest sentit, l’app BibliotequesXBM ha registrat el 2017 un total de més de 45.000 descàrregues ens sistemes Android i iOS, el que comporta que mensualment aquesta app que dona accés a tots els serveis de les biblioteques, rep una mitjana de prop de 17.000 visites.

De la comunitat al coneixement: BiblioLab

El 2017 ha estat l’any de l’inici del desplegament del Programa BiblioLab, un programa de la XBM que desenvolupa i dona suport a accions que tenen com a finalitat l’accés al coneixement a través de l’experimentació i metodologies innovadores i creatives en un entorn col·laboratiu obert a la ciutadania. Des de juliol de 2017 i fins a abril de 2018 s’han programat més de 369 activitats a noranta-set biblioteques de cinquanta-cinc municipis de la demarcació. Són activitats que fomenten la creativitat i l’adquisició de coneixements mitjançant l’experimentació, i permeten testejar els interessos i la resposta de la ciutadania a aquest tipus d’activitats. Les activitats associades al projecte han estat molt ben valorades pels usuaris que hi ha participat (més de 9 punts en una escala del 0 al 10), i majoritàriament són dones. Així les biblioteques contribueixen a situar les dones com un agent del canvi i desenvolupament tecnològic del país.

Butlletí: Bibliosfera
Número de butlletí: #113 - abril 2018

 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Valorem la vostra privacitat

Àrea de Cultura
Gerència de Serveis de Biblioteques
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona
934 022 241
El Bibliosfera al web