16/03/2023 07:53 h.

El més destacat de la Comunitat de Recursos Humans.

Comparteix

La Comunitat de Recursos Humans o CORH és un espai virtual i presencial impulsat per la Gerència de Serveis d'Assistència al Govern Local de la Diputació de Barcelona que pren com a missió compartir i gestionar el coneixement entre els/les professionals dedicats/des al món de la gestió de recursos humans a les administracions públiques.

 

Les activitats que ha desenvolupat la CORH durant aquests darrers anys han estat diverses i el seu objectiu sempre ha estat, tant des de la seva vessant virtual com presencial, acompanyar i oferir eines i recursos als professionals que gestionen recursos humans a l’àmbit públic.

D’entre les activitats i recursos més rellevants d’aquests darrers anys, destaquem:

  • La celebració dels 15 anys del projecte de la CORH: la CORH és una realitat més que consolidada i així ho avalen els nombrosos anys de trajectòria del projecte.

Precisament, l’any 2020 vam commemorar els 15 anys de trajectòria del projecte i es va elaborar el vídeo ‘La CORH una realitat: 15 anys compartint, col·laborant i fent xarxa...’.  

  • La represa de l’activitat presencial:

    • La realització de visites de la xarxaCORH al territori: En el marc del full de ruta 2022-2023 de la xarxaCORH (plataforma formada pels responsables de recursos humans dels ajuntaments més grans de la demarcació) s’han realitzat visites presencials de l’equip de la CORH a tots els seus integrants.

Aquestes visites es duen a terme en sessions de treball amb grups reduïts que es fan en dependències d’un ajuntament de la xarxaCORH (que fa d’amfitrió).

Les sessions que s’han realitzat, i a les quals han assistit un seixantena de directors i directores i responsables de diferents ajuntaments de la demarcació: Mollet del Vallès (2 de març de 2022), Esplugues de Llobregat (31 de març de 2022), Sabadell (5 d’abril de 2022), Castelldefels (21 d’abril de 2022) i Santa Perpètua de Mogoda (1 de juny de 2022), Ajuntament del Masnou (21 de febrer de 2023) i Ajuntament d’Esparreguera (16 de març de 2023).

La jornada va tenir lloc el 5 de maig, a la Sala Mirador del CCCB, en la que van assistir els directius i màxims responsables de RRHH dels ajuntaments més grans de la demarcació (els socis i sòcies de la xarxaCORH).

  • La realització de les sessions de treball en el marc de la xarxaCORH: les sessions, a les quals es va convidar els responsables de recursos humans dels ajuntaments més grans de la demarcació – els que tenen més de 12.000 habitants – van oferir als assistents un espai de debat i reflexió entorn als temes i reptes més candents de la gestió de recursos humans al món local.

  • L’elaboració d’estudis i projectes per a la presa de decisions en la gestió i direcció dels RH:

  • 10ª Estudi de ràtios del cos de la policia local (juny 2022): Aquesta eina analitza de forma exhaustiva i precisa diversos aspectes sobre la gestió dels cossos de la policia local dels ajuntaments més grans de la demarcació relatius a dotació, pressupost, dedicació i retribució.

El present estudi inclou i analitza dades de gairebé 7.000 efectius policials (que representen un 70% del total de policies de la demarcació). Per tant, aquesta eina esdevé un punt de partida privilegiat per tal de detectar i identificar els reptes i oportunitats de millora actuals que presenta la gestió dels cossos policials des de l’òptica dels recursos humans.

En el marc d’aquest estudi, al juny del 2022 va tenir lloc la jornada ‘Reptes i oportunitats de millora en la gestió dels recursos humans de les policies locals’.

  • L’Anàlisi dels reglaments de teletreball dels ajuntaments de la xarxaCORH (març 2021 – actualitat): aquesta eina recull dels reglaments de teletreball que els ajuntaments de la xarxaCORH han aprovat, i anàlisi comparativa dels aspectes clau inclosos en cadascun dels textos. 

  • 4ª edició de l’Anàlisi de les plantilles de personal dels ajuntaments de la província: aquest estudi proporciona informació d’utilitat per a l’anàlisi de la plantilla municipal com a instrument de gestió i planificació dels recursos humans, per una banda, i permet la seva comparació amb la d’altres organitzacions similars, per una altra.

  • La incorporació de 6 nous ajuntaments a l’espai presencial de la CORH (o xarxaCORH): A partir d’un procés de revisió dels requisits per tal de formar part de l’espai presencial de la CORH - tenir més de 12.000 habitants i un responsable directe de recursos humans, així com voluntat i compromís de participació -, 6 ajuntaments s’incorporen a la xarxaCORH. Concretament, es tracta dels ajuntaments de Vilassar de Mar, Canet de Mar, Piera, Abrera, Argentona i Montgat.

Així, des del mes de novembre de 2022 els responsables de recursos humans d’aquests ajuntaments han esdevingut, a tots els efectes, socis i sòcies de l’espai presencial de la CORH i participen de les diferents propostes d’activitats, eines i recursos que es dinamitzen i s’ofereixen des d’aquest espai.

  • L’actualització i millora contínua del web de la CORH: un dels nostres objectius és donar resposta, de forma proactiva, a les necessitats dels nostres usuaris, i la web de la CORH no deixa de ser un reflex d’aquest fet.

Actualment, tenen accés al web de la CORH 2.600 professionals provinents d’administracions públiques de tot l’Estat. D’acord amb els nostres usuaris, i atenent als resultats de la darrera enquesta de satisfacció, el projecte obté una valoració excel·lent (un 9 sobre 10).

D’entre els recursos més valorats, els usuaris destaquen:

  • Els recursos de selecció de personal: índexs de temaris de processos selectius i el repositori d’exàmens i proves de processos selectius;

  • Recursos legals: repositori de jurisprudència, l’apartat de consultes jurídiques o el repositori actualitzat de normativa;

  • Eines de caràcter més pràctic, com els procediments, els modelaris o les fitxes descriptives de llocs de treball;

  • El recull bibliogràfic (de llibres i articles especialitzats)

  • El repositori de bones pràctiques; i

  • Les notícies d’actualitat en l’àmbit de la gestió dels recursos humans.