Aprovat el nou Pla contra incendis forestals amb modernització del dispositiu


14/04/2025
Fogars de Montclús. PILAR PÉREZ PARERA | DIPUTACIÓ DE BARCELONA
La Diputació de Barcelona reforça l'atenció a les zones d'alta afluència de persones i amplia el suport a les ADF en un context de creixent risc climàtic.
Després de tres anys de transició i modernització, la Diputació de Barcelona ha culminat la renovació del Pla d'informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) per al 2025. Aprovat el passat 13 de març en Junta de govern, aquest nou dispositiu adapta la seva estratègia a l'impacte del canvi climàtic i als canvis socioeconòmics del territori, amb especial èmfasi en les zones d'alta afluència de persones i major risc. El pla contempla una dotació de 74 agents cívics territorials, 4 agents de suport, 10 guaites, 4 gestors d'informació i 4 tècnics coordinadors que seran contractats pel Grup Tragsa i supervisats per un 5 enginyers referents de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA). El dispositiu estarà operatiu entre el 18 de juny i el 31 d'agost en horari de 13:00 a 20:00 hores, cobrint el període de màxim risc, mentre que en determinades àrees s'activarà un suport ampliat a les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) a partir del 15 de maig.
Adaptació a la nova realitat climàtica
L'evolució del PVI respon a la necessitat d'adaptar-se als nous desafiaments que el canvi climàtic presenta per als ecosistemes agroforestals. Si bé el pla ha mantingut la seva essència durant dècades, les circumstàncies actuals han obligat a replantejar-ne l'enfocament per garantir una protecció més efectiva del territori. El nou model prioritza la prevenció activa en les anomenades "zones d'impacte", àrees identificades amb major concurrència de visitants i, per tant, amb més incidències i riscos potencials.
Un element clau d'aquest dispositiu modernitzat són els agents cívics territorials, que tenen un paper fonamental en la sensibilització i presència directa sobre el terreny. Aquests professionals, juntament amb els guaites i la resta de l'equip tècnic, conformen un dispositiu àgil i present en els punts crítics del territori, permetent una acció preventiva més eficaç.
El programa abasta els 275 municipis més vulnerables al risc d'incendi de la província de Barcelona, cobrint pràcticament la totalitat de superfície forestal en situació de perill. Una de les prioritats d'aquesta renovació és potenciar la col·laboració amb les 126 Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i les seves 9 federacions, que continuen exercint un rol essencial en la vigilància i protecció dels boscos. La Diputació intensifica el seu suport econòmic, tècnic i humà a aquestes entitats, reconeixent la seva contribució insubstituïble en la preservació del patrimoni natural.
Possibilitat d’ampliar el dispositiu
Com a mesura excepcional, el pla contempla ajudes específiques per a totes aquelles ADF que requereixin activar dispositius de vigilància en períodes d'alt risc entre l'15 de maig i el 30 de setembre, ampliant així el marc temporal de protecció més enllà del dispositiu principal d'estiu. Aquesta flexibilitat permet adaptar-se a les condicions meteorològiques canviants i als episodis d'especial risc que puguin presentar-se fora de la temporada tradicional d'incendis.
Un altre element innovador d'aquesta actualització és l'ampliació de la xarxa de càmeres de videovigilància en el territori, complementant la labor dels efectius humans i proporcionant una cobertura més extensa. Aquesta tecnologia permetrà monitorar zones de difícil accés i detectar possibles incendis en fases molt primerenques, facilitant una resposta més ràpida i eficient.
La modernització del PVI representa un salt qualitatiu en la protecció dels boscos de la província, combinant el coneixement i experiència acumulats durant dècades amb les noves tecnologies i metodologies de prevenció. El dispositiu intensifica el foment de la cultura de respecte i cura del medi natural entre la ciutadania en els indrets més sensibles, element indispensable per a una prevenció efectiva a llarg termini.
La Diputació de Barcelona reafirma així el seu compromís amb la preservació dels espais naturals i la seguretat de les comunitats locals davant el risc creixent d'incendis forestals. Amb una inversió significativa en recursos humans, tecnològics i econòmics, el nou PVI exemplifica la voluntat de l'administració provincial d'anticipar-se als efectes del canvi climàtic i protegir un patrimoni natural que constitueix un dels principals actius del territori barceloní.
Convocatòria
La convocatòria de les ofertes de feina del Grup Tragsa per a cobrir la dotació del personal del dispositiu està oberta fins el 22 o 24 d'abril de 2025, segons l'oferta. En la següent taula trobareu els enllaços a les guies de cada lloc de treball i el formulari per apuntar-vos.
Ofertes feina | Data límit inscripció |
22/04/2025 | |
24/04/2025 | |
Aquesta activitat respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 13 "Acció climàtica" i número 15 “Vida d'ecosistemes terrestres”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.