Espais de la Xarxa de Serveis Locals d'Habitatge 2/18: Treball transversal als ens locals per fer front a les ocupacions irregulars d’habitatges

Comparteix
24/04/2018 09:30 - 14:30

Sala d’Actes de l’Edifici El Vagó. Recinte Escola Industrial. C/ Comte d'Urgell, 187, Barcelona

Les ocupacions irregulars d'habitatges no es poden afrontar sense un enfocament transversal i coordinat entre les diferents unitats organitzatives d'una administració local. Amb la intenció de debatre sobre les funcions que pot assumir cada departament organitzem aquesta edició dels Espais de la Xarxa de Serveis Locals d'Habitatge

 

Presentació

El fenomen de les ocupacions irregulars d’habitatges està provocant una gran alarma social i es produeix, per una banda, per les conseqüències de la crisi econòmica que ha deixat en una situació de precarietat i vulnerabilitat a les classes menys afavorides i ha provocat una exclusió residencial i, per altra banda, per l’existència d’immobles en estat de desocupació permanent lligada sovint a un estat de manca de conservació d’aquestes edificacions.

Des de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona ja hem analitzat aquest fenomen en una jornada l’any passat i hem editat la publicació “Protocol d’intervenció municipal en l’ocupació irregular d’habitatges. Les ordres de conservació”. Ara ens proposem reflexionar sobre la necessitat de coordinació i treball transversal intraadministratiu en una entitat local per actuar davant de les ocupacions irregulars de béns immobles d’ús residencial sense títol habilitant.

En aquesta edició dels Espais de la Xarxa de Serveis Locals d’Habitatge us presentarem les conclusions provisionals del document “Actuacions davant l’ocupació irregular d’immobles des d’una perspectiva local”, publicació en procés d’elaboració resultat del treball col·laboratiu que, al llarg de l’any passat, va pilotar la Diputació de Girona amb la col·laboració de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona, comptant amb les aportacions de representants dels serveis locals d’habitatge de diferents municipis i l’assessorament extern d’especialistes jurídics en la matèria. També dedicarem una part important de la jornada a la presentació d’experiències en la que diversos responsables municipals presentaran els protocols o meses de coordinació que han implantat a les seves organitzacions per tal de donar una resposta coordinada entre les diferents unitats organitzatives que poden tenir competències en aquest àmbit, principalment, serveis socials, servei local d’habitatge, cos de policia local, serveis tècnics i urbanisme, servei de mediació comunitària i la unitat gestora del padró municipal. Posteriorment, s’obrirà un torn de debat i reflexió entre els participants sobre qüestions concretes en la implementació d’aquestes mesures com:

  • Disposem de recursos per reallotjar aquestes famílies o es preferible optar per la seva regularització? Què s’ha de prioritzar: reforçar el parc públic de lloguer social o la intermediació amb propietaris i ocupants i la signatura de convenis amb les empreses proveïdores dels subministraments energètics bàsics?
  • En cas d’optar pel desallotjament, prioritzem l’actuació administrativa mitjançant la declaració d’inhabitabilitat o la via judicial per la jurisdicció civil o penal?

Destinataris

La sessió està dirigida preferentment als tècnics dels serveis d’habitatge dels ens locals que estan adscrits a la Xarxa de Serveis Locals d’Habitatge. Les sol·licituds seran ateses considerant l'adequació del perfil dels demandants, la motivació i, finalment, l'ordre de presentació de les sol·licituds.

Programa

09.30 - 09.45 h Presentació de la jornada

Josep Ramon Mut, Diputat delegat d'Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona.

Fermí Santamaria Molero, Vicepresident segon de la Diputació de Girona i Diputat de Cooperació Local i de Territori i Sostenibilitat

09.45 - 10.30 h “Actuacions davant l’ocupació irregular d’immobles des d’una perspectiva local, a càrrec de Marta Pradal Gómez, tècnica de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona.

10.30 - 11.30 h Presentació d'experiències

  • “Actuacions des de la Unitat de Convivència i Civisme de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat per fer front a les ocupacions irregulars d’habitatges”, a càrrec de José Manuel Maguilla Rodríguez, agent de la Guàrdia Urbana de L’Hospitalet de Llobregat.
  • Funcionament de l’equip de treball mixt per fer front a les ocupacions irregulars d’habitatges a l’Ajuntament de Sabadell, a càrrec de Yolanda González Delgado, tècnica del Servei d’Habitatge de l’Ajuntament de Sabadell, i de Isabel Aguilera Valor, treballadora social del Departament d’Acció Social de l’Ajuntament de Sabadell.
  • “Estratègia d’actuació contra les ocupacions irregulars d’habitatges a l’Ajuntament de Vic”, a càrrec de Míriam Foradada Vilarrassa, Directora de l’empresa municipal IMPULSVIC, SL, i d’Anna Aumatell Piñol, Cap de l’Oficina de Mediació de l’Ajuntament de Vic.
  • Estratègia d’actuació contra les ocupacions irregulars d’habitatges a l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, a càrrec de Peru Alvarez, tècnic de l’Oficina Local d’Habitatge de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, i de Jordi Montoya Farrerons, tècnic de Serveis Socials de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols.

11.30 - 12.00 h Descans

12.00 - 14.30 h Taula rodona i debat entre els assistents

Inscripcions

Les inscripcions es realitzaran mitjançant l’aplicatiu gestforma, i la confirmació de la inscripció per part de la Diputació de Barcelona es farà per correu electrònic. Per motius logístics i de dinàmica de l’acció formativa el nombre de places és limitat. Les sol·licituds seran ateses considerant l'adequació del perfil dels demandants i l'ordre de presentació de les sol·licituds. L’organització es reserva el dret a fer canvis en la programació establerta.  

Podeu fer efectives les vostres inscripcions fins el dia 13 d’abril de 2018 al següent enllaç.

Lloc