Cicle de passejades per a la gent gran 2023-2024

El 14 de novembre de 2023 es va posar en marxa una nova edició del Cicle de passejades per a la gent gran en què han participat 85 municipis de la província.

 

El Cicle de passejades per a la gent gran és un projecte promogut per la Diputació de Barcelona gràcies a la complicitat de més de 80 ajuntaments de la província, que organitzen els grups participants. El projecte va néixer l’any 2001 amb la voluntat de promoure l’intercanvi entre diferents municipis oferint la possibilitat a les persones grans de conèixer diferents entorns geogràfics i de viure la natura d’una manera adaptada a les seves possibilitats, amb uns recorreguts suaus i assequibles per pistes forestals o camins de muntanya i distàncies d’entre 8 i 10 quilòmetres.

En essència, l’objectiu principal és promoure i dinamitzar l’activitat física i l’exercici entre les persones grans com a eina per millorar la salut i afavorir les relacions interpersonals, a més de donar a conèixer el territori de la província.

Des de la temporada 2017-2018 es va apostar per la introducció de la marxa nòrdica en el projecte, i cada vegada hi ha més municipis que segueixen aquesta modalitat.

La incorporació dels municipis al Cicle de passejades es fa mitjançant la sol·licitud al Catàleg de serveis que, anualment, ofereix la Diputació de Barcelona. Amb aquest recurs es pretén fomentar l’envelliment actiu i, per tant, la qualitat de vida de la ciutadania.

Són els ajuntaments els qui organitzen els grups de gent gran que, segons si els municipis són de nova incorporació o de continuïtat en el projecte, faran les activitats que els correspongui.

Els municipis de nova incorporació (un màxim de cinc per temporada) fan uns tallers d’introducció a la tècnica de la marxa nòrdica i tres caminades: una al mateix municipi i les altres dues pel Parc de Collserola i pel Parc del Montnegre i el Corredor.

La resta d’ens locals del projecte es distribueixen cada temporada en grups de quatre municipis i fan un total de quatre trobades o intercanvis, de manera que cadascun d’ells fa d’amfitrió de la passejada que li toca organitzar en el seu entorn municipal. En aquests intercanvis se segueixen itineraris proposats pels mateixos responsables municipals, amb l’assessorament tècnic de la Diputació, que acaba validant les diferents propostes.

Cada temporada finalitza amb una jornada de cloenda, que enguany s'ha celebrat els dies 7, 8 i 9 de maig Les Franqueses del Vallès.

Cicle de passejades 2023-24

Un total de 4.346 persones de 85 municipis diferents han participat a la temporada 2023-24:

  • 73 municipis participen en la modalitat de passejades de marxa nòrdica (74 grups municipals, perquè L’Hospitalet participa amb dos grups municipals en el projecte).
  • 10 municipis ho fan en la modalitat de passejades tradicionals.
  • 2 municipis s'han incorporat enguany al projecte (Sant Quirze de Besora i Vacarisses).

Aquesta temporada s’ha organitzat un taller pràctic d’introducció a la marxa nòrdica i a l’organització d’activitats a la natura, adreçats al personal tècnic que acompanya els grups de persones grans durant les passejades. Procedents de 18 d’aquests municipis que formen part del projecte, han estat un total de 25, les persones que han participat activament en aquests dos tallers, que han atorgat una valoració de grau de satisfacció de 9,44 sobre 10.

Tanmateix, també s'estan implementant els tallers de consolidació de la tècnica de la marxa nòrdica adreçat, en aquest cas, a les usuàries i usuaris del projecte en un total de 17 municipis que ho havien sol·licitat.

Els Serveis d'Esports han participat en la certificació de la Diputació de Barcelona com a destinació turística sostenible Biosphere, iniciativa promoguda per l’Oficina Tècnica de Turisme, amb la inclusió del Cicle de passejades per a la gent gran dins de l’ODS 3: Benestar, seguretat i salut.