La diputada de Polítiques d'Igualtat, Alba Barnusell, durant la inauguració de les Jornades a l'Espai Francesca Bonnemaison. Foto: Diputació de Barcelona

02/12/2022 12:00 h

Igualtat

Presentació del projecte “Xarxa de Territoris Lliures de Violències Masclistes”

L’Espai Francesca Bonnemaison de la Diputació de Barcelona va acollir, aquest dijous, la Jornada Noves polítiques feministes per uns territoris lliures de violències masclistes, a la qual van assistit més d’un centenar de professionals de l’atenció i abordatge en violències masclistes de la província de Barcelona. 

Durant la jornada es va presentar el projecte transformador impulsat per la Diputació de Barcelona Xarxa de Territoris Lliures de Violències Masclistes, que reformula el model d’abordatge territorial de les violències masclistes de suport als municipis de la província, incloent a la comunitat en la prevenció, detecció i la reparació. Incorpora, a curt termini, mesures urgents per afrontar les actuals necessitats, i a llarg termini accions per posar fi a les desigualtats de gènere de l’actual sistema patriarcal.

En la inauguració de la jornada, la diputada de Polítiques d’Igualtat, Alba Barnusell, va destacar que «la proximitat és un element clau tant per a la sensibilització, com per a la detecció i l’atenció, recuperació i reparació a les dones en situació de violències masclistes, amb una estratègia que ha de ser compartida i ben coordinada amb el conjunt de les administracions i, alhora, promovent comunitats fortes com a aliades essencials».

Barnusell va remarcar que «és en els serveis municipals on es detecten les necessitats més urgents i les repercussions a nivell personal i social que genera el masclisme i les violències». La diputada va afegir des de la Diputació de Barcelona «fomentem la “tolerància 0” envers les violències masclistes a tot el nostre territori. I, per això, hem posat en marxa accions que suposen un replantejament de les intervencions en diferents àmbits».

Accions a curt i llarg termini
El projecte Xarxa de Territoris Lliures de Violències Masclistes , que compta amb un pressupost de 5,1 milions d’euros per al període 2020-2023, en 4 eixos, que es desenvolupen en un doble pla a curt i a llarg termini:

1. La sensibilització i prevenció. Destaca el desplegament el 2023 d’una Xarxa Punts Lila en 24 municipis de la província, en entorns comunitaris i quotidians, com ara equipaments, comerços, mercats i altres espais, ampliant la filosofia dels punts lila, instal·lats fins ara en espais d’oci. Al 2021 es va dur a terme una prova pilot a sis municipis. Gairebé 1.500 persones van passar per les carpes punts lila ubicades en places o mercats municipals: 7 de cada 10 eren dones, i es va arribar a persones d’edats molt diferents: un 27% van ser menors de 14 anys, i un 30% majors de 41 anys. 25 comerços i equipaments que van passar a formar part d’una xarxa local per esdevenir punts d’informació i sensibilització sobre les violències masclistes. 68 persones van rebre una formació i acompanyament, i se’ls va dotar amb un distintiu per a l’establiment o l’edifici. Complementàriament, al 2022 es van instal·lar 98 punts liles en espais d’oci nocturn i festius als municipis de la província.

2. La detecció, atenció i recuperació de les dones en situació de violències masclistes mitjançant la creació de programes concrets en diverses àrees, reforçant les estratègies i recursos disponibles als municipis. En aquest sentit destaca la recent creació d’un grup de treball entre personal tècnic municipal d’igualtat i seguretat per millorar l’abordatge de les violències masclistes des de les policies locals i incorporar la perspectiva de gènere en els plans locals de seguretat.  A més s’ofereix formació per a policies locals per a l’abordatge de les violències masclistes. D’entre les accions previstes per al 2023 la Diputació de Barcelona també oferirà un curs per a professionals que treballen amb les comunitats veïnals sobre la detecció de les violències a través de dinàmiques participatives, tant online com presencial. En aquest sentit el 2022 ja s’ha realitzat una primera edició en la que han participat 20 professionals de l’educació, el treball social, la joventut, la participació o la ciutadania, entre d’altres.

3. La formació especialitzada al personal tècnic d’atenció a les dones a través de publicacions i recerques. És el cas de Claus jurídiques sobre violències masclistes digitals, guanyadora del premi de l’Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista 2021, o Com elaborar informes de violències masclistes per a jutjats.

4. El suport directe al territori. La Diputació de Barcelona ha finançat amb 3,2 milions d’euros al territori per al funcionament, millora i/o ampliació dels serveis territorials d’atenció a les violències masclistes en 201 ens locals. També ha acompanyat en l’elaboració o actualització de protocols, plans i estudis i en la millora dels circuits i xarxes territorials (52 ens locals en aquest mandat).

Bones pràctiques dels municipis en la lluita contra les violències masclistes
Posteriorment va tenir lloc una taula rodona d’intercanvi d’experiències al món local en l’abordatge de les violències masclistes, amb la participació de  Miren Fernández de Landa Ruiz, regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Vitoria-Gasteiz Vitoria; Clara Isabel Macias, regidora d’Igualtat i Recursos Humans de l’Ajuntament de Sevilla; Lourdes Armengol Aymerich, regidora-delegada de Règim Interior, Salut i Consum, Arxiu Municipal, Igualtat i Memòria Democràtica i 3a tinenta d’alcaldia a l’Ajuntament de Castelldefels; Marta Morell Albaladejo, 2a tinenta d’alcaldessa, i responsable de l'Àmbit de Feminisme, Benestar animal i Participació a l’Ajuntament de Sabadell. Van presentar els respectius projectes municipals (orientats a les violències masclistes i també LGTBI fòbiques): Xarxa d’Espais Segurs de Sevilla; el Programa d’estiu lliure de violències masclistes de Vitòria, els Punts Liles als mercats i espais comunitaris de Sabadell, i el programa Imparables de Castelldefels.

Les jornades tenen l’objectiu de promoure el compromís, el coneixement i l’intercanvi en l’àmbit municipal per a un millor abordatge de les violències masclistes per aconseguir municipis i espais segurs i lliures de violències.

Aquestes Jornades i totes les accions per al foment de polítiques feministes i d’igualtat de la Diputació de Barcelona als municipis de la província responen als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 "Igualtat de gènere" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Compartir