XI Jornada anual del CCI de serveis mediació 2022

 

 

El passat 1 de febrer es va celebrar la jornada anual de mediació sota el títol "Els serveis de mediació ciutadana a les comunitats veïnals: promovent la convivència des de l’acompanyament a les persones”. Al llarg de tres hores de durada es va abordar el potencial del treball dels serveis de mediació ciutadana en el sí de les comunitats veïnals.

L'acte va consistir en una conferència inaugural en què el ponent, Carlos Giménez Romero, va destacar la necessitat de tenir una visió ampliada de la mediació i com aquesta es converteix en una eina de transformació social en la que s’alineen i identifiquen els tres elements que conformen el concepte de comunitat –persones, responsables polítics i professionals- i on els serveis de mediació ciutadana (SMC) poden dur a terme una tasca important de coordinació entre els i les professionals dels ens locals i els veïns i veïnes per promoure la convivència especialment en els espais d’àmplia diversitat social i cultural. Durant la seva intervenció, va plantejar que la gestió de la conflictivitat a les comunitats veïnals es basa en: 1/prevenció, 2/regulació des del diàleg, 3/resolució i 4/ transformació de la conflictivitat com a millora de la qualitat de vida del conjunt de la societat. El ponent va concloure amb el missatge que cal treballar simultàniament a tres nivells diferenciats: amb les persones a les seves cases, el grup veïnal o comunitat i, amb els problemes generals de la societat.

També es van presentar els aspectes més rellevants de l’anàlisi dels indicadors del cercle de comparació intermunicipal de serveis de mediació  amb dades de l’any 2020 i, una mirada global  a la resta  de cercles que promou el Servei de Programació destacant un retorn dels SMC als seus orígens amb un increment de casos veïnals i el fet que han emergit noves aliances i treball transversal amb altres professionals. Alhora, es va apuntar que la mediació ha de ser un actiu clau en les polítiques de convivència i de transformació dels barris i ciutats.

La sessió va cloure amb una taula rodona on van participar tres experiències municipals on la mediació ha estat clau per a la millora de la convivència a les comunitats veïnals. L’Ajuntament de Vic va presentar el treball de l’equip de mediació en aquest àmbit. L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va destacar el treball per la generació d’espais transformadors i la generació de trobades improbables per generar noves aliances i complicitats. També va destacar la importància del treball en xarxa. Per últim, l’Ajuntament de Granollers va compartir la seva intervenció en situacions d’emergència a través de la mediació posant èmfasi en l’acompanyament a les persones.

Les diferents ponències van insistir en la importància dels SMC com agents socials de promoció de la convivència, la necessitat de disposar de recursos per abordar de forma integral i enxarxada situacions complexes i l’aposta per la mediació com a eina que facilita el vincle entre els veïns i veïnes entre sí i amb els i les professionals municipals i els i les responsables polítics.

Aquesta jornada s’emmarcava  en els actes de commemoració del Dia europeu de la mediació de 21 de gener i es va celebrar en format virtual. Va comptar amb una assistència puntual de gairebé 100 persones. Un agraïment sincer a totes les persones participants!

Vegeu a continuació les conferències i els materials presentats al llarg de la jornada:

Programa de la jornada

Vídeo de la jornada 

Informe de Lliure difusió Cercle de Comparació Dades 2020

Quadre resum d'indicadors  dades 2020

Conferència inaugural Carlos Giménez Romero:

Ponència Eduard Carrera:

Ponència Josep Armengol, Ajuntament de Vic:

Ponència Martín Miralles i Josep Romero, Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet:

Dignificació de patis comunitaris i participació en processos d’intervenció urbana. Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Ponència Rosa Andreu, Ajuntament Granollers:

  • Experiència d’intervenció i acompanyament a comunitats veïnals després de situacions d'emergència. Ajuntament de Granollers (properament)

Per a qualsevol altra qüestió relacionada amb la jornada podeu adreceu-vos a s.convivencia.divers@diba.cat o al telèfon 93 404 92 20.