21/02/2024 13:51 h.

Miam, un restaurant inèdit que lluita contra el malbaratament alimentari

Comparteix

Imatge: Peggychoucair/Pixabay

Imatge: Peggychoucair/Pixabay

El malbaratament alimentari és una de les característiques de la nostra societat i de la nostra manera de consumir. Aquests últims anys estem prenent consciència de les conseqüències econòmiques, socials i mediambientals que té, i es multipliquen les iniciatives per intentar eliminar-lo o reduir-lo. 

Hem de ser conscients que el malbaratament alimentari comença molt abans que els aliments entrin a les nostres llars o quedin com a restes del plat que ja no ens menjarem. Sovint el malbaratament comença en el moment de collir l’aliment, si són fruits i llegums; o en el moment de la criança, si es tracta de vides animals. De vegades, es produeix durant el transport, i molt sovint durant la venda, tant a l’engròs com al detall. 
 

Breu introducció
Evitar el malbaratament alimentari és tot un repte per al qual la nostra cadena alimentària no està ben preparada. Per això, tota iniciativa que contribueixi a reduir-lo mereix la nostra atenció, i encara més si incorpora altres elements com la solidaritat, la inclusió social i la dinamització del comerç de proximitat. 

És el cas de Miam, que és més que un restaurant, ja que és una associació que ha volgut crear un lloc de trobada, on alimentar-se amb menjar sa i saludable i on crear lligams socials. És un restaurant que lluita contra el malbaratament alimentari tot sent solidari amb totes les classes socials. 

Els orígens
Miam és com una cantina, atès que ofereix un únic menú, tot i que canvia cada dia. Va ser creat per un col·lectiu de veïns del barri del centre de Perpinyà que compartien les ganes d’estar junts i de fer activitats plegats. Parlant, va sorgir la idea d’obrir aquest restaurant singular.

Entre tots van aconseguir tirar endavant el projecte. Cadascú hi participa com pot, tot i que la contribució de tothom és imprescindible per mantenir-lo en funcionament. És un projecte l’objectiu del qual no és el benefici econòmic, i qui vulgui pot participar en la vida democràtica de l’associació. Tota aportació de feina és benvinguda: tallar llegums, preparar menjar, netejar taules, fer un donatiu, organitzar esdeveniments... Un cop l’any, una assemblea general reuneix les persones que s’han adherit al projecte per decidir les orientacions del col·lectiu  Miam, i un grup de voluntaris gestiona l’estructura en temes administratius, estratègics i financers. 

El personal que se n’ocupa
Aquesta cantina participativa antimalbaratament alimentari està ubicada en ple centre de Perpinyà, i la formen una seixantena de voluntaris i uns quants treballadors. Tots procedeixen de diferents àmbits socials i nivells socioeconòmics diversos. Hi ha economistes, fotògrafs, jubilats...

Persones amb objectius molt clars i amb molta empenta, disposades a tirar endavant un projecte innovador. 

A la cuina, per exemple, treballen quatre persones. Només la xef té un sou, la resta són voluntaris que ofereixen el seu temps lliure per preparar cada migdia àpats vegetarians elaborats amb productes frescos i biològics recuperats. 

Operativa contra el malbaratament alimentari
Les empreses majoristes que participen en el projecte Miam volen evitar el malbaratament alimentari de fruites i llegums, que, com que són productes frescos, no podrien aguantar els dos o tres dies de transport fins al comprador habitual. Altres són productes que no s’han venut no perquè són de mala qualitat o estan caducats, sinó perquè són excedents o tenen un aspecte que a la majoria dels consumidors no els agrada. En comptes de desfer-se’n, aquestes empreses els donen directament als voluntaris de Miam, que van cada setmana a recollir-los.  

En total, setmanalment es recuperen uns 150 quilos de fruita i llegum biològics que haurien anat directes a la brossa. Tots ells esdevindran els ingredients de la deliciosa cuina vegetariana que el restaurant ofereix. 

Funcionament del restaurant
La recuperació d’aliments ajuda molt a reduir els costos del funcionament del col·lectiu Miam. 

L’adhesió a l’associació és anual i obligatòria, i té un cost de 5 euros. Això dona dret a gaudir de totes les propostes del restaurant. Ara bé, per a les persones en situació de precarietat, l’adhesió és gratuïta. 

L’àpat que proposen cada dia consisteix en un entrant, un plat de consistència, postres, pa i aigua.
El preu de cada àpat és voluntari, a partir d’un mínim de 2 euros. Un full informatiu indica als consumidors que el preu just —el que realment caldria pagar per fer front a totes les despeses i factures per mantenir obert el restaurant i el local— és de 12 euros. A partir d’aquí, cada client aporta la quantitat econòmica que pot donar.

La quantitat i la qualitat de l’àpat és la mateixa per a tothom, tant hi fa el que hagi aportat. No es jutja ningú. Ni es demana cap explicació. Es paga a l’entrada i cada comensal rep un tiquet que s’ha de presentar al taulell, on rep l’àpat del dia. En acabar, cada client ha de dipositar els plats utilitzats en els recipients indicats. No hi ha servei de cambrers. 

Moltes de les taules són compartides. Hi ha clients de tots els orígens i classes socials. Uns hi van per convicció, altres per curiositat, altres per solidaritat, altres perquè és l’única manera que tenen d’accedir a un restaurant i relacionar-se amb altres persones sense cap mena de judici. 

Miam serveix uns quaranta dinars cada dia. Els clients són els habituals o gent que està de pas pel barri i que ha descobert aquest inèdit restaurant i, de retruc, el seu entorn. Molts clients que hi van per primer cop després hi tornen per anar a dinar o per passar l’estona.

La part de restauració té un doble vessant: per una banda, evitar el malbaratament alimentari preparant àpats vegetarians amb productes de qualitat, i per l’altra, oferir la possibilitat que un col·lectiu de persones que difícilment podria accedir a un restaurant de qualitat s’alimenti correctament i cada dia, la qual cosa suposa lluitar també contra l’exclusió social. 

Centre de dinamització del barri
El local està ubicat en ple centre de la ciutat de Perpinyà, en el barri més comercial, i disposa de terrassa al carrer i de dues sales interiors. A Miam, a banda del servei de restauració, ofereixen també un munt d’activitats, com concerts de música en viu, trobades, conferències, festes, celebracions, jocs, espai de lectura, reunions... Hi organitzen diferents esdeveniments cada setmana, per la qual cosa ha esdevingut un motor de dinamització de la zona que cada dia atrau més clients. 

La música en viu es fa a la terrassa, al carrer; tothom qui vulgui se’n pot beneficiar i, una vegada més, el preu és voluntari. Cada client paga segons el seu poder adquisitiu i segons com valora el bé que se li proporciona. 
Perspectives de futur

Miam fa dos anys que està en actiu, i cada dia que passa es consolida una mica més. Per lluitar encara més contra el malbaratament alimentari i donar més oferta als clients, proposen utilitzar més productes no venuts, agafar-ne més quantitat, per poder-los elaborar i transformar en productes deshidratats, conserves, etc. que siguin de llarga durada i que siguin aptes per vendre’ls tot l’any.  


Reconeixements i suports
Aquest projecte ha rebut molt poques subvencions. Per això l’equilibri financer és molt precari i els clients s’esforcen a preservar-lo. Tot i això, d’una banda, compta amb el suport financer del Consell Departamental dels Pirineus Orientals i de l’FDVA (Fons pel Desenvolupament de la Vida Associativa). I, de l’altra, es beneficia de l’ajut dels magatzems Biocoop Cabestany, de Claira de Canet-en-Roussillon, de la marca ProNatura, del taller d’inserció l’école de la terre i de nombrosos actors de l’agricultura local.

Ha resultat guanyador a la convocatòria de projectes de la regió d’Occitània «Desenvolupem l’economia circular i la lluita contra el malbaratament alimentari» el 2019;  i del premi ESS «Utilitat social» el 2021.

Fàcilment extrapolable
El projecte, la seva implantació i els seus resultats són una experiència que valdria la pena multiplicar tant com es pugui, per evitar el malbaratament alimentari, per afavorir la inclusió social i per dinamitzar els nostres barris.

Tanmateix, perquè el projecte tingui èxit, és imprescindible la contribució de l’Administració i la implicació d’agents públics i privats. La iniciativa ciutadana tota sola no ho pot aconseguir.