21/03/2024 08:40 h.

Brot d’or

Comparteix

Imatge: Marta Soler

Imatge: Marta Soler

La Gerència de Serveis de Comerç entrevista a Marta Soler, coordinadora general de cultius ecològics Brot d’or.

 

Quin és l'origen de Brot d'or?

L’empresa va néixer fa 29 anys, quan aquí encara quasi ni se sabia què eren els germinats. En Salvador Sala, actual propietari, va fer un viatge a Suïssa per conèixer a fons com es produïen. Es van implantar els processos a les modestes instal·lacions inicials de Sentmenat. Però amb el creixement de l’empresa es va fer necessari el trasllat a la ubicació actual, a Caldes de Montbui.

 

Podeu explicar de manera entenedora què són els germinats?

Els germinats són el resultat d’estimular una llavor, en el nostre cas ecològica, amb aigua, temperatura i reg. En el moment que explota la llavor per néixer una planta és quan més concentrats estan els nutrients, les vitamines i els enzims. Aquest és l’estat de germinat. Per això, quan consumim germinats, ens beneficiem de tota la concentració multiplicada per mil de les seves propietats.

 

Vàreu rebre o rebeu alguns tipus d'ajut o de suport per part d'alguna administració o institució per a crear i desenvolupar el projecte?

Per ara no. Lògicament, no ens tanquem a cap mena d’ajut o col·laboració amb qualsevol administració, però sembla que per al nostre sector no hi ha massa línies en aquest àmbit.

 

Com i per què vàreu escollir l'actual ubicació per als cultius?

Bàsicament, per adaptar-nos a les normatives sanitàries i de producció ecològica que cada cop són més estrictes. A banda, ens calia un emplaçament més ben comunicat i que ens permetés créixer com hem anat fent en els darrers anys.

 

En què consisteix el cultiu ecològic?

Principalment, cal ser molt curosos amb tots els elements que formen part del procés i cal triar-ne només els autoritzats pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica. Val a dir que, per fer els nostres germinats, només fem servir llavors i aigua. Les primeres han d’estar certificades com a ecològiques i no poden rebre cap més suport que aigua i temperatura perquè es desenvolupin.

A banda, també som curosos amb l’envasament, en el qual no fem servir plàstic, ja que les terrines són compostables.

 

D'on procedeixen les llavors que cultiveu? Qui són els vostres proveïdors?

De moment, procedeixen d’una companyia italiana que és la única que disposa de totes les llavors que necessitem i amb els certificats sanitaris i de producció ecològica requerits.

Tot i això, no tanquem les portes a productors ecològics del país, però per ara no n’hem trobat a l’altura de les nostres necessitats.

 

Quina és la vostra oferta de productes?

Actualment, tenim divuit referències en l’àmbit dels germinats, però és una llista que mai podem donar per tancada. Ens anem adaptant als requeriments dels consumidors. D’aquesta manera, van creant-se productes com el germinat d’alfals amb ruca o un mesclum que inclou alfals, ceba, bròcoli i col llombarda.

També treballem amb brots tallats, com el de pèsol en verd o el tendre, que privem de llum, la qual cosa fa que s’assemblin als espàrrecs blancs.

 

Com es poden consumir els vostres productes?

Les propietats nutricionals dels germinats estan entrant en la dieta de cada cop més llars, i el seu interès gastronòmic és cada cop més reconegut. De la mateixa manera que concentren els nutrients, també concentren els sabors, a més de conferir als plats un aspecte molt atractiu.

En cru és com més es mostra el seu potencial, ja sigui en amanides, entrepans, guarnicions... com qualsevol verdura crua.

 

Ara bé, els germinats de mongeta mungo sí que toleren bé les coccions curtes. De la mateixa manera, els de col llombarda, bròcoli o col verda són perfectes en farcellets del tipus oriental o dins una truita.

 

Com feu la difusió i la comercialització dels vostres productes?

Som  presents a les xarxes i, de tant en tant, participem en algunes fires, però la millor publicitat sempre és el boca-orella. Oferir un bon producte i un bon servei és la nostra manera d’obrir-nos noves portes, tant a través de distribuïdors i petites botigues com de grans cadenes de supermercats amb especial atenció pel producte ecològic.

 

Quin és el perfil de la vostra clientela?

Cada vegada és un públic més divers, la qual cosa ens encoratja a pensar en nous productes dins el nostre àmbit.

El que és innegable és que majoritàriament són persones amb un cert interès per una alimentació saludable i respectuosa amb el medi ambient.

 

Quin és el vostre àmbit de distribució?

Ara per ara es poden trobar germinats a tot Espanya, tot i que Catalunya és la nostra principal àrea d’influència.

 

Penseu que la clientela cada vegada consumeix més aquest tipus de productes?

Sense dubte. Encara queda molt camí per recórrer en la tasca de donar a conèixer els germinats, però al llarg dels anys hem pogut constatar com el producte es troba cada cop més, tant a les llars com a la restauració.

 

Quants llocs de treball heu creat?

Actualment, vuit persones formen part de l’equip de Brot d’or, amb el suport de diverses empreses externes.

 

Feu algun tipus de classes de cuina, tallers, demostracions, degustacions...?

Sempre que un client ens ha demanat una demostració a la seva botiga, hem fet tallers de cuina. Per a nosaltres és molt important donar eines als consumidors per treure el màxim benefici dels germinats.

També hem ofert espectacles de cuina en directe a BioCultura i altres esdeveniments.

 

Teniu previst diversificar els vostres productes?

Pel que fa als germinats, des dels inicis de l’empresa s’ha optat per fer noves varietats. Ara per ara, el projecte vinent és oferir un kimtxi amb els germinats com a protagonistes. Es tractarà d’una versió d’aquest popular fermentat oriental, però adaptant-lo al nostre gust: el que seria un kimtxi mediterrani.