Presència internacional

La GSB amb la participació internacional busca posicionar les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la demarcació de Barcelona (en endavant XBM) i els seus equips i projectes, desenvolupar projectes comuns amb biblioteques d’altres països, i a l’hora aprendre de bones pràctiques internacionals.

La participació internacional té lloc sempre en col·laboració i d’acord a les directrius i estratègia de l’Àrea de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona.

A continuació detallem la presència internacional de la Gerència en organismes i projectes internacionals i els programes d’ajuts i subvencions d’àmbit europeu. Aquesta presència sempre vetlla perquè les biblioteques de la XBM hi siguin presents.

 

IFLA

L’IFLA, amb estatus consultiu dins de la UNESCO, és el principal organisme internacional en el camp de les Biblioteques i Serveis d’Informació. Té l'objectiu de promoure a nivell mundial alts estàndards de qualitat de la biblioteca, i fomenta la cooperació i la innovació, a partir de l’elaboració de documentació i recomanacions, i l’intercanvi de projectes i bones pràctiques. Actualment s’estructura en 45 seccions especialitzades.


Secció de Biblioteques Públiques

Des de fa més de 30 anys, la GSB és membre de la Secció de Biblioteques Públiques de l’IFLA i contribueix a posicionar-la en el context internacional com una xarxa en evolució constant.

Des de 2021, i en aquest Mandat d’IFLA 2021-2024, la representant de la GSB a la Secció és Ester Omella, Cap de l’Oficina de Programació i Qualitat.

En el marc d’aquesta secció, des de 2022 és membre de la Comissió d’Implementació del Manifest IFLA/UNESCO de Biblioteca Pública a nivell internacional.  Per aquest motiu, s’ha creat una caixa d’eines, consultable a l’apartat “Manifest IFLA-UNESCO” dins del Model XBM de biblioteca pública, per ajudar a la difusió del Manifest i s’ha col·laborat amb el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya per a la traducció de materials.

S'ha fet un decàleg d'implementació[1]; s'ha fomentat la traducció del Manifest a diferents idiomes, s'ha elaborat una versió a “Lectura Fàcil” i una presentació “Template” amb la informació rellevant del Manifest, adaptable per a la seva presentació i difusió als diferents països.

El treball és per garantir que les biblioteques públiques continuïn sent presents a les agendes públiques de les diverses organitzacions internacionals, governs i societat civil”.


Participació en grups de treball

Secció de Serveis de biblioteca per a poblacions multiculturals

Un exemple de participació en organitzacions a nivell internacional la trobem amb l’experiència de la Biblioteca del Nord de Sabadell. Durant l’any 2024, Isaac Barrachina, director de la biblioteca, participa en un grup de treball de l’IFLA per a l’actualització de la guia Comunitats multiculturals: directrius per als serveis bibliotecaris de l’any 2009 sobre els serveis de biblioteca per a poblacions multiculturals.


Jornades Internacionals de Biblioteques

Els dies 7 i 8 d’octubre de 2024, s'ha celebrat a Barcelona la Trobada Internacional de Biblioteques 2024: Cultura, coneixement i comunitat, organitzada per la Diputació de Barcelona conjuntament amb l’IFLA, el Ministeri de Cultura, la Generalitat de Catalunya, el Consorci de Biblioteques de Barcelona i FESABID.

Aquesta jornada, impulsada a partir de la participació de la GSB a la Secció de Biblioteques Públiques, representa una oportunitat excepcional per escoltar a diversos experts referents internacionals i locals, així com per participar en debats sobre temes fonamentals per al futur de les biblioteques i la cultura. Entre els temes destacats d'aquesta edició, s'ha tractat la democràcia i els drets culturals; la sostenibilitat en l'àmbit bibliotecari; estratègies de promoció de la lectura, l’escriptura i l’oralitat; tendències en matèria d’arquitectura i nous espais bibliotecaris.

 


[1]Recentment la UNESCO va fer públic que ha escollit aquests materials i recursos elaborats per la GSB com a oficials per a la implementació a nivell internacional del Manifest.

Projectes europeus amb la participació de les biblioteques de la XBM


The Europe Challenge

The Europe Challenge és una convocatòria d'ajuts impulsada per l'European Culture Foundation dirigida a les biblioteques per a desenvolupar projectes que proporcionen un canvi a nivell local i per formar part d’una xarxa que treballa per millorar la participació democràtica i el benestar social i ambiental a través de les comunitats.

En la convocatòria 2021, la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat va rebre finançament per desenvolupar el projecte d’Apiteca, el brunzit de la comunitat. 

En la convocatòria 2022-2023 la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès va impulsar el projecte Desmuntem les fake news, d'alfabetització mediàtica i d'ús correcte de les fonts d’informació per combatre les notícies falses. El projecte, dirigit a joves i adults, es va implementar el 2023 en una quinzena de biblioteques i bibliobusos de les comarques de l'Alt Penedès i Garraf.

En la convocatòria 2024 el projecte de les biblioteques públiques de Terrassa "Biblioteca accessible, inclusiva i sostenible" ha estat el seleccionat, entre més d’un centenar de propostes, per participar en la tercera edició d’aquest programa. En aquest cas, per treballar un projecte per fomentar la integració social i el desenvolupament laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual amb l'objectiu de potenciar la seva autonomia, inclusió i benestar.


Build the Change (2024)

Build the Change és un programa impulsat per The LEGO®️ group i la xarxa de biblioteques d’Aarhus (Dinamarca) que pretén donar veu als infants de 6 a 12 anys perquè puguin imaginar un món millor. A través del joc, els nens i nenes han de construir solucions creatives que inspirin a resoldre alguns dels principals reptes de sostenibilitat del nostre planeta.

Després de mesos de desenvolupament del projecte, la xarxa danesa ha decidit compartir la iniciativa amb les diferents biblioteques d’Europa. Conjuntament amb les biblioteques de Londres, Berlín i Praga, la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona portarà aquest projecte a Catalunya.

Hi participen en l’experiència pilot la Biblioteca Ateneu les Bases de Manresa i la Biblioteca Central de Cerdanyola del Vallès.


Projecte Smiles (2022-2023)

SMILES és un projecte d'alfabetització mediàtica dirigit a joves que té com a objectiu donar eines per a la lluita contra la desinformació, implementat per l’entitat Platoniq, en el marc del programa europeu Erasmus +. Van formar part d’aquest  projecte entitats i biblioteques dels Països Baixos, Espanya i Bèlgica.

El projecte pretén impulsar el rol de la biblioteca com a espai d’accés a la informació i coneixement fiable, educació democràtica i pensament crític desenvolupant accions de capacitació dels professionals de les biblioteques per a després capacitar els joves en la lluita contra la desinformació.

Convocatòria de projectes i seguiment legislatiu europeu (2024-2025)

Des de l’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona s’ha elaborat el document Previsió de convocatòries de projectes i seguiment legislatiu europeu 2024-2025.

La participació en programes europeus, va més enllà dels beneficis del cofinançament en el desenvolupament de projectes locals, ja que també fomenta la col·laboració amb altres ens, l’accés a iniciatives innovadores i a l’establiment de contactes a nivell internacional. A més, ajuden a donar visibilitat a les bones pràctiques que es porten a terme per tal que aquestes tinguin més projecció a nivell internacional.

Aquest document fa una previsió de les convocatòries que obriran diferents programes europeus, així com també de premis europeus i internacionals i que poden ser d’interès per a les biblioteques.

La GSB, en col·laboració amb altres institucions i associacions bibliotecàries internacionals d’arreu del món, connecta professionals per conèixer experiències bibliotecàries internacionals o bé per oferir l’experiència de la XBM.

La materialització d’aquestes estades pot prendre la forma de signatura de convenis; acords per estades curtes; beques de pràctiques d’estudiants de grau o postgrau, o bé produir-se en el marc de programes de formació amb finançament d’administracions i entitats internacionals, com ara el programa de formació de professionals iberoamericans en el sector cultural del Ministerio de Cultura que va estar actiu entre 1998 i 2014.