Metodologia

 

A diferència d’altres documents de caràcter reglat —com són els plans generals d’ordenació municipal—, les agendes urbanes no es troben subjectes a una metodologia tancada. Per contra, en la seva pròpia naturalesa hi ha la flexibilitat, la capacitat d’adaptar-se a diferents realitats i contextos. Per això hem d’entendre aquesta metodologia com una orientació dels passos a donar i les eines a emprar en la redacció d’una agenda urbana.

L’Agenda Urbana Local és un pla estratègic integral, i com a tal la seva estructura respon a aquest caràcter. Així, hem definit un procés en quatre fases:

  • Una primera fase de treballs inicials preparatoris, on es defineixen les temàtiques que abordarà l’agenda, s’elabora el pla de treball i es dissenya la participació i la comunicació que es duran a terme.
  • Una segona fase d’anàlisi i diagnosi.
  • La fase tercera, de pla d’acció on es defineix el marc estratègic i les actuacions, la programació i el pressupost del pla.
  • I la quarta fase on es defineixen els mecanismes de seguiment i avaluació.
     

 

Respecte la metodologia, s’ha elaborat la guia pràctica per a la redacció d’una agenda urbana local, partint dels criteris que proporciona l’Agenda Urbana Española, i sumant alguns aspectes derivats de les proves metodològiques realitzades en municipis de la província. Amb aquest document de suport s’ofereixen als equips redactors les pautes per a l’elaboració de l’agenda urbana dels ens locals.