16/09/2020 13:41 h.
Xesco Gomar, nou President de la Xarxa
A la 20a Assemblea
Durant la 20a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat celebrada el dimarts 15 de setembre, de forma telemàtica, s’ha nomenat al president de l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, Xesco Gomar, nou president de la Xarxa agafant el relleu de Valentí Junyent. L’assemblea, que s’havia d’haver celebrat el passat 17 de març i es va haver de suspendre per la pandèmia de la COVID-19, ha comptat amb la presència de més de 130 representats municipals.
Durant la seva intervenció, Gomar ha destacat que «la Xarxa ens ha de ser útil per abordar el difícil moment que vivim, una pandèmia global que ha posat a prova els sistemes sociosanitaris i la fortalesa de les polítiques públiques de tot el món, i on els governs locals hem treballat a fons per estar a l’alçada del moment».
D’altra banda i en referència al nou format virtual escollit per a l’assemblea, el nou president de l’entitat ha afirmat que «la barrera que, d’entrada, podia constituir la pandèmia, ha estat transformada en una oportunitat per als representants dels municipis més allunyats de Barcelona, que ara poden assistir a esdeveniments com aquest prescindint de desplaçament insostenibles i estalviant temps i recursos».
Foto: Moment del relleu en la presidència de la Xarxa. Valentí Junyent (esq.), president sortint, i Xesco Gomar (dreta), nou president.
L'Assemblea s'ha conclòs amb la dissertació de Joan Herrera, Director de Medi Ambient i Energia de l'Ajuntament del Prat de Llobregat, sobre la Transició energètica: la nova agenda urbana. Canvis tecnològics i normatius i nous escenaris de present i futur (immediats) per la transformació urbana.
Entre d'altres acords, també s’ha aprovat la “Declaració de la Xarxa per una recuperació verda i socialment justa”, que planteja una acció coordinada municipal per impulsar una reactivació social, ambiental i econòmica basada en l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i en els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Cal tenir en compte que el repte de l’emergència climàtica, la renaturalització de les ciutats, la mobilitat sostenible, la justícia alimentària, l’eficiència energètica i el manteniment de la biodiversitat seran alguns dels eixos del Pla estratègic 2020-2023 de l’entitat per a aquest pla de mandat.
La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat és una associació que integra ja més de 300 governs locals de Catalunya.
Una Assemblea singular en imatges
A l'enllaç podeu veure algunes imatges des de dins del plató d'emissió de la 20a Assemblea que van poder seguir els membres de la Xarxa connectats telemàticament.
Acords adoptats
A la 20a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat es van adoptar els següents acords
- Es va aprovar l'Acta de la 19a Assemblea general celebrada el 20 de febrer del 2019 a Sant Fruitós de Bages
- Es va aprovar el nomenament de la Presidència de la Xarxa
- Es va aprovar el nomenament de càrrecs estatutaris: vice-presidències
- Es va aprovar el nomenament de càrrecs estatutaris: vocals de la Comissió de Seguiment
- Es va aprovar la incorporació de nous membres de la Xarxa
- Es va aprovar el Pla Estratègic de la Xarxa 2020-2023
- Es van aprovar els Compromisos de la Xarxa pel 2020
- Es va aprovar amb una esmena la Declaració institucional de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat per una recuperació verda i socialment justa
Podeu anar consultant tota la resta de documentació, acords adoptats i imatges i vídeos de l'Assemblea que anirem publicant a l'enllaç 20aAssemblea.
Font: Premsa. Diputació de Barcelona. Fotos: Gonçal Luna
En nom de la Secretaria tècnica de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, volem agraïr la participació de tots els assistents ahir a l'Assemblea virtual.