Societat - Medi ambient - 26/11/2016 21:02 h. - Ramon Viladomat

Premis de prevenció d’incendis forestals 2016 a les ADF de Piera, el Bruc, Subirats i Teià

Prop de 600 voluntaris de les 126 ADF del la demarcació de Barcelona, han participat avui al Recinte Firal del Sucre, de Vic, a la festa de les ADF amb el lliurament dels XX Premis de Prevenció d’Incendis Forestals que en aquesta edició han recaigut a les ADF de Piera, el Bruc, Subirats i Teià, i un premi honorífic a Antoni Comas Danés, de l’ADF el Cabrerès. L’acte ha estat presidit pel vicepresident primer di responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Dinonís Guiteras, acompanyat de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra.

 

En aquesta edició, que es commemora el 30è aniversari dels programes de prevenció d’incendis forestals impulsats per la Diputació de Barcelona, s’ha reconegut el treball de l’ADF de Piera, que ha guanyat el Premi Rossend Montané, amb accèssit a l’ADF de Subirats, i l’ADF del Bruc que ha obtingut el Premi Jordi Peix i Massip i amb accèssit a l’ADF de  Teià, destinat a reconèixer la seva tasca de prevenció i sensibilització. També s’ha lliurat el Premi Honorífic Joaquim Maria de Castellarnau  i que ha recaigut en Antoni Comas Danés, de l’Esquirol i iniciador de l’Agrupació de Defensa Forestal El Cabreres.

La festa de les ADF en el que també hi han assistit el diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient, Valentí Junyent, i el diputat adjunt d’Espais Naturals, Jesús Calderer, ha estat un reconeixement al treball que les 126 agrupacions de defensa forestal existents a la demarcació de Barcelona, realitzen al llarg de tot l’any, en la prevenció d’incendis forestals.

En el seu discurs de clausura de la festa, el vicepresident Dionís Guiteras, ha assenyalat que «des de la Diputació de Barcelona donem suport a les associacions de propietaris forestals, que són les impulsores de les ADF, perquè a través de la propietat privada preserven uns espais que són de gaudi públic, gestionant una part molt important del territori que suposo un 66% del conjunt del país».

Guiteras també ha afegit que la Diputació de Barcelona treballa per aquest espai forestal, ja que «és lloc d’esbarjo, de salut, cultura i també de pràctica esportiva, posant també cm a repte que el món metropolità i el món rural deixin de donar-se l’esquena, i aportant recursos perquè el bosc es patrimoni de tots, i és també per això que s’ha de protegir».

30 anys d’ADF

Les Agrupacions de Defensa Forestal, com associacions voluntàries per a la prevenció d’incendis forestals, van sorgir a partir de les grans incendis ocorreguts a la Catalunya Central l’estiu de 1986. El sentiment d’impotència, ràbia i por que van provocar els boscos cremats va marcar la memòria de moltes persones d’aquests territoris, el que les va motivar per activar accions i mesures de prevenció des dels seus municipis   .

La Diputació de Barcelona, per la seva proximitat amb els municipis, va donar suport des del primer moment a aquesta iniciativa, i la tardor de 1986 va proporcionar suport tècnic i econòmic per a l’elaboració dels primers Plans de prevenció d’incendis (PPI). Aquests plans tenen com a objectiu la determinació d’una xarxa viària bàsica i de punts d’aigua per tal d’afrontar els incendis el més aviat possible, per evitar que prenguin grans dimensions.

El 1998, la Llei forestal de Catalunya va reconèixer els PPI i la tasca de les ADF. Aquest mateix any es va començar a treballar també amb els Plans d’actuació municipal (PAM) per a la gestió de l’emergència en cas d’incendi forestal.

També el 1996, ara fa 20 anys, la Diputació de Barcelona va fer la primera prova pilot del Pla d’informació i vigilància (PVI) per a la prevenció d’incendis durant els mesos d’estiu i que porta a terme una important tasca de dissuasió de conductes de risc i informació a la població.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.