Societat - Habitatge, infraestructures i urbanisme - Educació - Turisme - Salut - 15/07/2017 14:15 h. - Beatriu Sanchís

Mercè Conesa inaugura la nova Escola de Restauració de Santa Coloma de Gramenet

  • Es troba al pavelló Canigó, dins el recinte de Torribera, que la Diputació ha cedit a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa ha inaugurat aquest dissabte, la nova seu de l’Escola de Restauració de Santa Coloma de Gramenet, ERESC, acompanyada per l’alcaldessa del municipi, Núria Parlón.

 

La nova seu integra l'Escola de Restauració, gestionada per l'empresa municipal Grameimpuls, dins el Campus de l'Alimentació de la Universitat de Barcelona, que funciona des de fa uns anys al recinte de Torribera.

L’edifici és propietat de la Diputació, que el té cedit a l’Ajuntament de Santa Coloma mitjançant un conveni a vint anys (ampliables a 54) que es va signar el juny de 2016. Les obres al pavelló Canigó, que acull la nova seu, van començar el juliol de 2016. El cost  de la rehabilitació ha estat de 1,14 milions d’euros, finançats per l’Ajuntament  i per la Diputació.

Un dels principals objectius que es pretén, des de la corporació, amb la cessió d’espais en posar en valor aquesta cessió d'ús a la ciutat, amb l'objectiu de generar formació de persones, millorar la seva ocupabilitat i millorar també aquest campus universitari.

Durant la seva intervenció Mercè Conesa ha subratllat «el lideratge que el municipi de Santa Coloma de Gramenet ostenta en l’àmbit de nutrició i la gastronomia, i com ha sabut crear una estratègia de progrés i de futur al servei de la ciutadania en aquest camp, on destaca la nova escola de restauració». I ha destacat, com aquest municipi «ha combinat amb excel·lència el camp de la nutrició, amb la salut i la formació ocupacional creant expectatives reals de futur a la ciutadania, amb un grau d’inserció laboral ocupacional, dels alumnes que participen als cursos de l’ERESC, del 75%».

En aquest sentit Conesa ha recordat com amb projectes d’aquest tipus, que «combinen una remodelació arquitectònica brillant i respectuosa amb el recinte de Torribera i el seu llegat modernista, amb una economia circular que aglutina i posar en valor el millor del territori, en el país, en Europa i en el món».

De la seva part, Núria Parlón «ha agraït el suport de la corporació en la projecció i la implicació del projecte, no només amb la cessió dels espais, sinó amb programes conjunts, com per exemple, els de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació que es desenvolupa a la Biblioteca del Fondo amb BiblioLab i el seu espai Cuines del món, especialitzat en nutrició».  

Per últim, Parlón ha emfasitzat «la vinculació directe que hi ha entre les ciències de la nutrició, amb la cuina, la ciutat, la salut i la gestió en un àmbit de gran competitivitat i excel·lència com és el camp gastronòmic, tot gràcies a la col·laboració i feina conjunta desenvolupada per tots els actors implicats».

Aposta pels oficis

La nova seu de l'Escola de Restauració Santa Coloma (ERESC) ocupa més de 1.000 m2, pot acollir fins a 340 alumnes i ampliar la seva oferta formativa amb noves especialitats.

L’Escola de Restauració de Santa Coloma funciona des de 1991 i ha format prop de 1.300 alumnes de les especialitats de cuina, cambrer, i ha ofert cursos de pastisseria, cocteleria, etc. S’hi ofereix també, formació especialitzada per a professionals i  formació ocupacional (el percentatge d’inserció dels alumnes en el segon cas és del 75%).

Aposta per la nutrició

L’oferta pedagògica de l’ERESC s’emmarca en el pol d’especialització i lideratge en el sector alimentari i gastronòmic que impulsa Santa Coloma, en què destaca el Campus de l’Alimentació que la Universitat de Barcelona (UB) té a Torribera des de fa una dècada.

L’entorn universitari del Campus, que inclou ensenyaments de grau i màsters, incorpora també l’àmbit de la recerca, coordinada per l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària de la UB i també activitats de transferència i difusió al sector productiu i a la societat en general.

BiblioLab a Santa Coloma

En el mateix entorn es poden esmentar iniciatives complementàries com l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme de la UB, el campus d’excel·lència internacional Health Universitat de Barcelona Campus i la vinculació docent amb la Facultat de Farmàcia. També reforça l’enfocament alimentari el projecte de BiblioLab engegat el 2015 a la biblioteca Fondo de Santa Coloma, amb el seu espai Cuines del món, cogestionat amb el Campus de l’Alimentació, el Centre de Normalització Lingüística L’Heura i l’entitat Fondo Comerç.

Cultiu de la vinya

Dins el recinte de Torribera, la Diputació també té cedits a l’Ajuntament de Santa Coloma els terrenys anomenats Vinya d’en Sabater (conveni subscrit el setembre de 2015).

Els terrenys de la Vinya d’en Sabater havien estat destinats antigament al cultiu de la vinya i ara està en marxa el projecte de recuperació d’aquesta activitat, amb varietats de raïm autòctones i amb finalitat experimental, educativa i de foment de l’ocupació (més de 30 persones).

El projecte afecta set parcel·les que sumen mitja hectàrea i compta amb la participació de Grameimpuls, empresa de l’Ajuntament de Santa Coloma, el Campus de l’Alimentació, l’INCAVI i l’ERESC.

Els primers ceps es van plantar el març de l’any passat i es preveu obtenir un vi de qualitat l’any 2025; la producció d’uns 1.400 litres anuals d’aquí a 5-10 anys es destinarà als cursos de sommelieria de l’ERESC.

 

 

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.