Esports - 22/06/2017 13:37 h. - Beatriu Sanchís

La Diputació de Barcelona lliura un estudi innovador en l’àmbit esportiu al municipi de Taradell

 

  • Es tracta d’un treball sense precedents, a nivell municipal, per a la presa de decisions sobre els recursos públics dedicats a l’esport
  • Analitza les instal·lacions esportives, des del dia a dia del municipi, i l’impacte que generen en usuaris, veïnat i entitats del territori

 

El diputat d’Esports de la Diputació de Barcelona, Josep Salom ha lliurat, a l’alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, l’estudi “Anàlisi cost-benefici i informe qualitatiu de l’EAS, Espai d’Aigua i Salut de Taradell”, una aproximació a l’avaluació d’instal·lacions esportives municipals amb piscina coberta.

Es tracta d’un estudi capdavanter, en el context municipal, perquè és la primera vegada que es realitza un treball d’aquest tipus en l’àmbit esportiu. Els resultats es poden aplicar a d’altres instal·lacions i equipaments esportius de la demarcació.

L’estudi facilita la presa de decisions sobre els recursos públics i subratlla el caràcter fonamental de l’esport en el disseny de polítiques públiques de caràcter social, per l’impacte que té en àmbits com la salut, l’educació, l’economia, l’ocupació o l’urbanisme.

Dades

L’Espai d’Aigua i Salut de Taradell té de 2.600 m2 de superfície, i 1.200 abonats en un municipi de 6.200 habitants. Algunes de les principals dades que es desprenen de l’estudi indiquen que les activitats més practicades pels usuaris de l’equipament són la natació (56%); la musculació (47%) i les activitats dirigides (41%). El 15% de les persones enquestades no feien activitat esportiva abans de donar-s’hi d’alta, en canvi en l’actualitat un 63%  practiquen natació; el 47% activitats dirigides i el 44% musculació.

Dimensions i objectius de l’estudi

L’estudi, vàlid per a l’anàlisi d’altres equipaments esportius de la demarcació, es compon d’una avaluació, a través d’un anàlisi-cost-benefici (ACB), juntament amb un estudi qualitatiu sobre els efectes de la instal·lació al municipi i la seva àrea d’influència.

L’avaluació inclou quatre vessants de la instal·lació esportiva, superant la perspectiva única de l’esport com una activitat competitiva o d’oci.

Les instal·lacions d’aquest tipus, com l’Espai Municipal d’Aigua i Salut de Taradell, contribueixen a la interacció personal, a la identitat i la implicació comunitària. Faciliten l’activitat física dels infants, les persones amb alguna discapacitat o les persones grans. Fomenten els hàbits esportius que contribueixen a la millora de la salut, sense oblidar que l’esport promou també el creixement econòmic.

La finalitat de l’estudi és doble. D’una banda, identificar en quina mesura la instal·lació ha generat beneficis socials que compensin els costos de construcció. D’aquesta manera, l’estudi remarca que els beneficis socials superen els costos socials i per cada euro de cost social es genera un benefici social de 1.08 euros. I d’altra banda, oferir una experiència pionera d’avaluació en l’àmbit esportiu municipal, ja que ofereix elements per al debat i els instruments dels que disposen els gestors per mesurar l’impacte social de les instal·lacions esportives de titularitat municipal.

Metodologia

La metodologia d’anàlisi s’ha basat en diferents tècniques. La creació d’un grup de discussió format per usuaris de l’equipament de Taradell, la realització d’entrevistes i la confecció d’enquestes presencials a més de 200 usuaris de l’EAS Taradell.

Treball transversal

L’estudi s’ha realitzat de manera transversal, en equip, amb la participació del Servei d’Avaluació i Planificació i  la Gerència de Serveis d’Esports de la Diputació de Barcelona. En aquesta línia, s’han obtingut diferents elements a considerar, com ara: el cost mediambiental, l’impacte econòmic, els beneficis derivats en la salut i els efectes que es poden donar i aplicar en altres equipaments municipals. 

 

 

 

Documents adjunts

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.