Economia - 06/07/2017 12:33 h. - Susana Burgos

L’economia catalana torna a créixer el 2016, amb les dades més positives des de l’inici de la crisi

  • L’informe territorial de la demarcació de Barcelona 2017, impulsat per la Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona, constata per tercer any consecutiu la recuperació econòmica de tots els territoris de la demarcació, amb les dades més positives des de l’inici de la crisi
  • Els llocs de treball augmenten a tots els grans sectors econòmics i comarques, i la població aturada disminueix tant la registrada com estimada, (un -12,5% i un -13,2% respectivament) assolint les millors dades des del 2009
  • La població a la demarcació de Barcelona creix un 0,3% en el 2016, a diferencia de les xifres negatives dels darrers tres anys
  • El turisme a la demarcació de Barcelona obté màxims històrics tant en nombre de turistes i pernoctacions, com en places d’allotjament

La Diputació de Barcelona i la Cambra de Comerç de Barcelona han presentat, aquest matí a la seu de la Cambra, la quinzena edició de l’Informe territorial de la demarcació de Barcelona, una publicació que fa balanç de l’evolució econòmica de la província i de les 12 comarques que la componen amb dades de l’any 2016. L’informe es completa amb quatre monografies; 13 articles d’autor que permeten aprofundir en el coneixement d’elements més concrets d’aquestes economies locals; i un recull dels projectes estratègics més destacats de cada comarca. 

 

Segons l’Informe, l’economia catalana va tornar a créixer durant el 2016, consolidant així la recuperació econòmica encetada a mitjan del 2013. Amb un creixement del PIB del 3,5%, Catalunya registra un augment superior tant al de l’Estat espanyol (3,2%) com al del conjunt dels països de la zona euro (1,7%). Aquest creixement del PIB  a Catalunya ha permès superar el nivell de PIB a preus corrents del 2007, segons dades de l’Idescat. Aquesta millora de l’economia ha permès a Catalunya, i en major pes a la demarcació de Barcelona, assolir un major nombre d’ocupats i reduir progressivament la taxa d’atur.

De fet, tal com ha explicat el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, durant la presentació, «les dades de mercat de treball confirmen el 2016 com el millor any des de l’inici de la crisi». En aquesta mateixa línia, el vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha assenyalat que «en general podem dir que estem en el camí d’una recuperació que es consolida i avança ferma». Xifres positives – ha continuat el també responsable de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Marc Castells, «que podem observar sobretot en el nombre d’empreses que ha augmentat des del 2013 en més de 13.000 (+7,6%); els ocupats registrats que han augmentat en més de 200.000 persones (+10,3%); i els aturats registrats que han disminuït en aquests tres anys en més de 132.000 persones (-28,6%)». L'acte ha comptat també amb la participació del catedràtic d’Economia de la Universitat de Barcelona, Martí Parellada.

 

D’aquesta manera al 2016, la demarcació de Barcelona augmenten el nombre d’empreses (comptes de cotització) un 2,5%, i els llocs de treball (afiliats a la Seguretat Social segons seu d’empresa) associats a aquestes també creixen (4,0%). La millora de l’economia també es fa palesa en el bon comportament de l’evolució de la població ocupada registrada (afiliats a la Seguretat Social segons la residència), un 3,6%, i la població aturada registrada (-12,5%).

Es creen llocs de treball a tots els grans sectors i comarques

Les bones dades assolides durant el 2016 en termes de població ocupada registrada (amb un augment del 3,6% a la demarcació i a Catalunya) permet superar el 2,2 milions d’ocupats a la província, el que suposa un increment del 10,3% respecte el 2013. Els resultats del 2016 també presenten dades positives en els llocs de treball que han augmentat el 4%. El creixement dels llocs de treball ha estat superior entre els assalariats (4,6%) que entre els autònoms (1,1%). Cal destacar que els llocs de treball han augmentat a tots els grans sectors econòmics i a totes les comarques barcelonines.

Per sectors, els serveis, amb un augment del 4,1% respecte a l’any passat, s’erigeix com element tractor de l’embranzida de les afiliacions segons seu de l’empresa, amb una aportació neta del 82% de les noves afiliacions a la demarcació. Les afiliacions a la indústria han augmentat un 2,8% respecte a l’any anterior i l’agricultura un 0,8%, mentre que la construcció destaca per ser el sector on més han crescut les afiliacions en termes relatius per segon any consecutiu: el 6,1%. Pel que fa als subsectors, hi ha hagut un creixement dels llocs de treball en la gran majoria de branques (en 67 branques d’un total de 88), però les cinc que han crescut més en termes absoluts pertanyen al sector terciari (serveis de menjar i begudes, comerç al detall, serveis de tecnologies de la informació...). D’entre les pèrdues de llocs de treball destaca, una vegada més, la mediació financera.

Per comarques, al llarg del 2016 la població ocupada i el nombre de llocs de treball ha augmentat a les dotze comarques barcelonines, essent també els serveis el principal factor de creixement a totes elles. Osona (5,6%), el Baix Llobregat (5,4%) i el Garraf (5%) són les comarques on més llocs de treball s’han creat durant el 2016.

La caiguda d’aturats, tant registrats com estimats, permet assolir les millors dades  des del 2009

Al creixement en ocupació i d’empreses s’hi ha de sumar una reducció considerable del nombre d’aturats registrats a la demarcació de Barcelona. L’atur registrat disminueix per quart any consecutiu amb una davallada del 12,5%, el què suposa la millor dada de la sèrie històrica, tot i que encara el volum de persones aturades, 330.725, és elevat. Paral·lelament, la taxa d’atur registral es redueix fins al 12,6%. Aquest percentatge representa dos punts percentuals menys que al 2015, i gairebé quatre respecte al 2014. Les dades d’enguany permeten situar la taxa d’atur a només vuit dècimes de l’11,8% del 2008, el primer any de la crisi, però lluny de les taxes prèvies inferiors al 10%. Per comarques, l’atur baixa arreu del territori amb un descens força generalitzat a tot el territori que oscil·la entre el -14,1% i el -11,1%. El descens més important s’ha produït a les comarques d’Osona i el Baix Llobregat (-14,1% en els dos casos), mentre que els descensos més moderats s’han produït al Vallès Occidental (-11,1%) i Maresme (-11,3%).

D’altra banda, la tendència en l’atur estimat segueix la mateixa línia que l’atur registrat. Així, segons l’EPA, la taxa d’atur estimada a la demarcació de Barcelona s’ha reduït progressivament durant el 2016, fins arribar al 14,7% a finals d’any. Es tracta d’una dada molt similar a la del conjunt del Principat (14,9%), i suposa un descens de més de dos punts respecte a l’any anterior (17,2% el 2015). Es tracta també de la taxa més baixa dels darrers 7 anys.

La demarcació de Barcelona torna a guanyar població

La població a la demarcació de Barcelona ha crescut un 0,3% respecte l’any anterior, situant-se en 5.542.680 persones, segons dades de l’INE a 1 de gener del 2016. Amb un augment de gairebé 20.000 persones, el 2016 serveix per trencar la tendència de pèrdua de població del 2013 i 2014 i l’estancament del 2015. L’augment de població es produeix tant pel creixement de la població autòctona (0,3%) com al de la població estrangera (0,4%). La població creix a totes les comarques barcelonines a excepció del Bages i el Berguedà, i ho fa amb percentatges que oscil·len entre el 0,1% a l’Anoia i el 0,8% al Moianès.

Any de rècord en nombre de turistes i pernoctacions a la demarcació

L’entorn de Barcelona (totes les comarques de la demarcació a excepció del Barcelonès) ha aconseguit al 2016 màxims històrics en nombre de turistes i pernoctacions. Així les onze comarques barcelonines de l’entorn de Barcelona han registrat un total de 4.704.554 turistes (un 16,6% més que l’any anterior) i 13.552.214 de pernoctacions (un 7,9% més). Al llarg del 2016 també s’han incrementat en 7.000 les noves places d’allotjament, arribant a les 137.270, entre hotels, càmpings, establiments de turisme rural, apartaments turístics i Habitatges d’Us Turístic (HUT).

Les xifres globals de la província (incloent-hi el Barcelonès) mostren també un augment important dels viatgers (9,6%) i pernoctacions (6,4%), que deixen la xifra total de turistes en la destinació Barcelona durant el 2016 en 12.557.799.

En relació amb la recaptació de la taxa turística, la major presència de viatgers i l’augment de pernoctacions ha permès a l’entorn de Barcelona un increment del 13,8%, assolint una recaptació total de 6.319.158€. El 80% de la taxa turística s’ha recaptat al Barcelonès.

Nota: S'adjunta informació sobre els monogràfics al següent enllaç

 

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedemos las imágenes (vídeo y fotografías) a los medios de comunicación que quieran hacer uso de ellas, siempre y cuando se cite la fuente y exclusivamente para contextualizar esta noticia.