Oferta coordinada d'extraescolars

Oferta coordinada d'extraescolars

Municipi:

Manlleu

Ens impulsor: Ajuntament de Manlleu, amb la participació de Xarxampa i d'entitats del municipi.

Contacte: educacio@manlleu.cat

Més informació de l'experiència


Descargar fitxa

 

El projecte vol configurar l’oferta d’extraescolars en coherència amb uns paràmetres de qualitat i equitat, per satisfer les necessitats i els interessos dels infants i joves, gràcies a la implicació de trenta agents educatius d’escoles, instituts, AMPA, tècnics de l’Ajuntament i entitats educatives. Amb aquesta organització s’aconsegueix que els nois i les noies, les seves famílies i la comunitat educativa de Manlleu disposin d’una proposta i una visió global i transversal de les oportunitats educatives.

Objectius

L’objectiu principal és millorar les oportunitats educatives de l’alumnat del municipi. Es vol aconseguir per mitjà d’aquests objectius parcials:

  1. Oferir un ventall divers d’activitats extraescolars accessibles en igualtat d'oportunitats i afavorir la coneixença i la convivència entre alumnes i famílies.
  2. Aconseguir augmentar el nombre de participants en activitats extraescolars i generar experiències de connexió entre els aprenentatges dins i fora de l’escola.
  3. Unificar el sistema d’inscripció i garantir que els ajuts econòmics siguin accessibles a totes les famílies.
  4. Organitzar estratègies d’acompanyament per a les famílies amb menys recursos.

Persones destinatàries

S’adreça a l’alumnat d’infantil, primària i secundària, i també a les famílies en cap de setmana.

Metodologia

La metodologia es basa en un model de coordinació de les extraescolars que implica dissenyar i reorganitzar l’oferta per ampliar les oportunitats educatives i en diverses estratègies per fomentar l’equitat educativa i la connexió d’aprenentatges a partir de la materialització de nous projectes educatius.

Dins de Xarxampa es va crear una comissió d’extraescolars de primària i de secundària, que es reuneixen mensualment convocades per la tècnica de l’Ajuntament. Cada reunió té un tema central i d’altres de secundaris, per fer avançar el projecte en els diversos àmbits en què es treballa.

A les reunions de Xarxampa es programen les activitats per fer en família, per generar aprenentatge i donar a conèixer les activitats extraexcolars. En paral·lel, el grup de treball del PEC sobre Fora escola traballa en la diagnosi sobre les barreres d’accés a les extraescolars.

Com a estratègies d’acompanyament, es difon l’oferta d’activitats de formació als pares i les mares i els tutors perquè es recomani a l’alumnat, i les educadores de serveis socials informen les famílies per triar les activitats, inscriure-s’hi i demanar ajut econòmic.

Fases

  1. Diagnosi inicial. Durant el curs 2016-2017 es va dur a terme l’anàlisi global de l’oferta educativa essent el punt de partida de la comissió d’extraescolars de Xarxampa.
  2. El PEC organitza tallers de cuina gratuïts per a l’alumnat de 4t i 5è de primària com a prova pilot prèvia a l’obertura de les extraescolars.
  3. Es revisa l’organització de les activitats des de criteris per evitar la duplicitat i s’aposta per la diversificació.
  4. Es difonen les activitats en dos catàlegs conjunts de primària i de secundària. La presentació es fa el mes de al juny per tal de millorar la planificació de les famílies. A més, es presenta l’oferta segons temàtiques concretes, de manera que se supera la classificació per escoles. El curs 2019-2020 es potencia l’apartat d’activitats esportives sota el nom d’Escola Esportiva de Manlleu, projecte treballat també amb el servei d’esports, el Consell Esportiu d’Osona i algunes entitats esportives. El 2018 i el 2019 s’ha realitzat també una mostra d’activitats al carrer per donar a conèixer l’oferta.

Recursos humans

La responsable del projecte és la tècnica d’educació de l’Ajuntament.

Recursos materials i espais

Es disposa dels espais de les escoles i dels equipaments municipals del pavelló d’esports i la piscina.

Cost i fonts de finançament

Cost: 10.000 euros.

Els fons del projecte els aporten l’Ajuntament de Manlleu, Invulnerables (Caixa Proinfància), la Diputació de Barcelona i les famílies.

Durant el curs 2018-2019 s’han dut a terme 29 activitats a l’etapa de primària i 9 a la de secundària, i hi ha participat 496 infants i joves.

Punts forts

  • S’ha elaborat un mapa de recursos extraescolars vinculats centres educatius i s’ha fet un estudi de diagnosi socioeducativa.
  • S’han creat noves i millors oportunitats educatives i s’ha connectat l’educació musical al temps lectiu.
  • Els tutors dels centres educatius han assumit una funció de prescripció amb l’alumnat.
  • S’ha establert un espai de treball i coordinació entre les AMPA i l’Ajuntament en l’àmbit de les extraescolars i s’ha propiciat la col·laboració entre els centres educatius i la mobilitat i relació de nois i noies de diferents centres educatius.

Punts de millora

  • Cal potenciar la connexió dels aprenentatges per mitjà de les activitats i augmentar la participació dels centres educatius.
  • S’ha de seguir potenciant l’anàlisi de l’oferta educativa i complementar la diversitat de l’oferta amb activitats pròpies de l’Ajuntament, com ara l’escola esportiva.
  • Es recomana potenciar el reconeixement del valor educatiu de les extraescolars i incrementar el nombre de participants en les activitats extraescolars i estimular la mobilitat entre les escoles.
  • S’ha d’incorporar altres entitats culturals i esportives en l’oferta d’activitats, disposar d’una eina unificada d’inscripcions i una base de dades per explotar-les i abordar de forma transversal l’oferta d’activitats educatives durant el període d’estiu.