Ciutat i escola

Ciutat i escola

Municipi:

Sabadell

Ens impulsor: L’ens impulsor principal és el Consell Entitats Ciutat i Escola, presidit pel regidor d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell, del qual en formen part més de 60 entitats, institucions, empreses i la major part dels serveis municipals.

Contacte: ciutatiescola@ajsabadell.cat

Més informació de l'experiència


Descargar fitxa

 

El programa Ciutat i Escola ofereix gairebé quatre-centes propostes educatives perquè l’alumnat completi el currículum als centres educatius, a través d’un portal web i d’una central de reserves en línia. Les propostes formatives les ofereixen més de seixanta entitats, empreses, institucions i serveis municipals que formen part del Consell d’Entitats Ciutat i Escola. Cada curs escolar hi participen més de 100.000 alumnes.
 

Objectius

Es vol facilitar l’accés a la informació sobre totes les propostes pedagògiques destinades a l’alumnat d’educació infantil, primària, secundària obligatòria, cicles formatius, batxillerats i escoles d’adults, amb l’objectiu d’oferir en horari lectiu els projectes, activitats, tallers o vistes escolars que ajudin a complementar el currículum escolar.

El programa pretén ser un referent de propostes formatives de qualitat, amb un bon plantejament pedagògic i un encaix curricular.

Finalment, té com a objectiu assegurar que els alumnes d’entorns socials i econòmics poc afavorits tinguin accés a una formació complementària.

Persones destinatàries

El programa Ciutat i Escola dona servei directe als docents dels centres educatius públics i concertats, perquè seleccionin les propostes pedagògiques per als seus alumnes, ja siguin d’educació infantil, primària, secundària obligatòria, cicles formatius, batxillerat, educació especial o d’escoles d’adults.

Metodologia

El portal Ciutat i Escola opera amb el programari Joombla, que permet una operabilitat i accessibilitat òptimes. El programa de reserves de les inscripcions, BackOffice, és un aplicatiu informàtic de l’Ajuntament de Sabadell.

Fases

S’estableixen cinc fases.

A la primera, al mes d’abril, s’envia un correu a tots els membres del Consell d’Entitats Ciutat i Escola per tal que validin les fitxes de continuïtat i comuniquin les noves propostes.

En una segona fase, de maig a juny, s’inicia la revisió, valoració i sistematització de tota la informació rebuda.

En una tercera fase, des de finals de juny fins al mes d’agost, s’actualitza el portal web i es programa l’aplicatiu del programa reserves.

La quarta fase és a partir del dia l’1 de setembre, moment en què els docents poden fer les reserves de les activitats. Cada organitzador treu la informació del programa i acaba ultimant aspectes concrets de les sessions amb els centres educatius que s’han inscrit a les activitats. L’equip de Ciutat i Escola fa el seguiment i la gestió de les incidències, durant tot el curs, tant pel que fa els centres, com pel que fa els organitzadors de les activitats.

A l’octubre s’inicia l’anàlisi de l’estadística del curs anterior i es fa retorn en el marc de la sessió plenària del Consell d’Entitats que es celebra habitualment al desembre. En aquesta sessió, si és el cas, es fa el retorn de l’enquesta de satisfacció resposta per part del professorat, es detecten necessitats formatives comunes dels membres del Consell, que es programaran per tal d’afavorir la millora continuada de la qualitat del Programa.

Recursos humans

Els responsables del programa són el cap del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell i un tècnic superior d’educació, cap de secció de Programes i Serveis a la Comunitat Educativa. L’equip que el porta a terme són un tècnic mitjà, un tècnic auxiliar i un administratiu, amb el suport d’un alumne en pràctiques, durant el mes de juliol.

Punts forts

  • El paper facilitador i d’intermediació de l’Ajuntament entre els centres i les entitats.
  • La possibilitat d’incorporar activitats al llarg del curs.
  • La facilitat d’accés a la informació i a la reserva de les activitats.
  • L’espai d’interacció entre entitats, gràcies a les trobades presencials anuals.
  • La formació anual, fruit del interessos o les necessitats dels membres del Consell d’Entitats Ciutat i Escola.
  • Algunes activitats del programa Ciutat i Escola es poden compartir amb les famílies, fora de l’horari lectiu, perquè són alhora recursos per altres programes, com ara Tàndem Família-Escola.
  • L’establiment de mesures per afavorir l’equitat i la participació dels alumnes més vulnerables.

Punts de millora

  • Dotar-se d’una eina informàtica nova per dur a terme el procés d’inscripció. L’aplicatiu municipal BackOffice fa quinze anys que està en funcionament i, malgrat els informàtics municipals han introduït millores al llarg del temps, està quedant desfasat.
  • S’hauria d’incrementar la dotació econòmica de les subvencions adreçades als centres educatius, especialment les del PEE, per seguir avançant en la millora de l’equitat i l’accessibilitat al programa.