Cal Ton del Pere de Sant Pere de Riudebitlles. Foto: Marçal Díaz Ros

21/01/2025 12:00 h

Patrimoni Arquitectònic

L'Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles ja disposa d'un estudi històric de Cal Ton del Pere

La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles un estudi històric del molí de Cal Ton del Pere, amb la voluntat d’aprofundir en el coneixement històric i arquitectònic d'aquest edifici municipal. El treball ajudarà a determinar quins elements constructius amb caràcter historicoarqueològic convé conservar per tenir-los en compte a l’hora de redactar el projecte executiu d’intervenció.

Atès el mal estat actual de l'edifici, l’Ajuntament va sol·licitar un estudi de programació al Servei d'Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona i un estudi històric al Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la mateixa institució per conèixer l'estat actual de l'edifici, tan a nivell patrimonial, estructural i d'usos. La recerca històrica ha estat dirigida per la Diputació de Barcelona, a través de l'SPAL, i ha tingut un cost de 6.500 €.

Cal Ton del Pere és un antic molí paperer situat al costat de tres altres, prop del nucli antic i del pont que creua el curs fluvial del Riudebitlles i que enllaça amb el barri de l'Altra Banda. Té planta amb forma d'L, planta baixa amb voltes i tres pisos suportats per bigues amb revoltons molt malmesos, el superior amb un seguit de petites obertures i coberta de teula àrab. L’estudi històric tenia com objectiu la valoració patrimonial de l’edifici, fet que implica necessàriament el seu coneixement històric previ.

L’edifici s’emmarca en un context urbanístic i territorial ric en instal·lacions manufactureres i industrials i és un bon exemple de la tipologia arquitectònica de molí. Cal Ton del Pere és representatiu del procés d’industrialització que va viure Catalunya entre els segles XVIII i XIX i preserva valors històrics, arquitectònics i etnològics que el doten d’un alt valor patrimonial.

Aquest estudi de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 11 "Ciutats i comunitats sostenibles”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Compartir