J. N. Santaeulàlia Premi Frederic Roda 2023. Foto: Diputació de Barcelona

04/12/2023 11:00 h

Cultura

J. N. Santaeulàlia és el guanyador del Premi Frederic Roda 2023

J. N. Santaeulàlia (Josep Navarro), amb l’obra “L'últim vespre a Barcelona", és el guanyador de l’edició d'enguany del Premi Frederic Roda de Teatre, organitzat per la Diputació de Barcelona juntament amb l'Agrupació Dramàtica de Barcelona (ADB), dotat amb 8.000 euros i l’edició del text.

"Lúltim vespre a Barcelona" és un text que narra la trobada de quatre escriptors catalans -Armand Obiols, Francesc Trabal, Carles Riba i Mercè Rodoreda-, un vespre de gener de 1939 al final de la Guerra Civil, a la seu de la Conselleria de Cultura al Palau Robert, tot just abans de partir cap a l’exili. Amb ells, la presència simbòlica del bust de Jacint Verdaguer i la d'un bidell que representa el poble ras, no intel·lectual, que restarà a Barcelona i que patirà els estralls de la derrota.

El jurat del Premi Frederic Roda de Teatre ha destacat la qualitat literària i l’accent poètic de l’obra, així com l’interès històric i el seu caràcter divulgatiu que reflecteix una situació poc coneguda de la Guerra Civil espanyola. Segons el jurat, l’obra deixa entreveure la part humana d’uns personatges intel·lectuals en una situació angoixant.

L’autor

J. N. Santaeulàlia va néixer a Banyoles l’any 1955. És llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona. Professor jubilat de Llengua Catalana, durant els 6 últims cursos va treballar de tutor d’Aula d’Acollida a l’IES Milà i Fontanals de Barcelona. Ha escrit poesia (“Memòria de la carn”, “La llum dins l'aigua”, “Una ombra a l'herba” i “Temps de haikus”), novel·la i contes (“Terra negra”, “La sorra vermella”, “Bulbs”, “L’absent”, “Yume”, “Punt mort”, “Banderes dels altres” i “Something”, entre d’altres), llibres de viatges (“Pagodes i gratacels. Un viatge al Japó” i “Un viatge en tren: de Shanghai a Sant Petersburg”), a més d’un dietari (“2017: dietari d’un any convuls”) i assajos literaris. Entre els diversos premis rebuts, destaquen la Flor Natural dels Jocs Florals de Barcelona per “La llum dins l’aigua” (1996) i el Premi de la Crítica Serra d’Or per la novel·la “Bulbs” (2000). “L’últim vespre a Barcelona” és la seva primera obra teatral.

El premi Frederic Roda

El Premi Frederic Roda es va crear l'any 2014 en memòria de qui fou una de les personalitats més influents en la vida teatral catalana, cofundador de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, sotsdirector de l’Institut del Teatre, actor, director, pedagog, dinamitzador i crític teatral.

L’any 2018 la Diputació de Barcelona va donar un nou impuls a aquest certamen que s’ha consolidat com un dels referents de l’escena catalana, amb obres premiades que s’estrenen cada temporada.

L’any passat el premi Frederic Roda va ser per a "Els ossos de l’irlandès" de Víctor Borràs Gasch. Aquest text també va ser guardonat l'octubre de 2022 amb el premi Quim Masó del Festival Temporada Alta, on s’ha estrenat el 20 d'octubre de 2023 al Teatre de Salt, dirigida per Xavi Ricard i interpretada per Ivan Benet, Norbert Martínez i Ernest Villegas, i actualment es pot veure al Teatre Akadèmia de Barcelona fins al 10 de desembre.

El 2021 el premi va ser per a “Lo cutrisme” de Cecília Navarro, mentre que el 2020 el premi es va atorgar a “Negatius” de Sílvia Navarro Perramon, text que es va estrenar a la sala Flyhard els mesos de setembre i octubre de 2022 en coproducció amb el Festival Grec Barcelona i que ha fet gira. El 2020 també es va convocar un segon premi extraordinari, en suport al sector cultural afectat pel context generat de la pandèmia, que va ser per a «Quan els llops udolen» de José Ignacio Garzón, que es va representar el gener de 2022 a la sala Badabadoc de Barcelona.

El premi de l'any 2019 se'l va endur «Rita» de Marta Buchaca, que es va estrenar a la Sala Beckett l'octubre del mateix any, i que va fer gira per Catalunya i es va representar a Madrid. L’obra es va tornar a programa a Barcelona, a La Villarroel, el maig de 2022.

L'any 2018 guanya el premi l'obra “Lamarr: natura morta” de Carles Batlle, que es va representar entre novembre i desembre de 2020 al TNC, dirigida per Sergi Belbel.

Els guardonats de la primera època van ser Lluïsa Cunillé per “Boira”, l’any 2014, i David Plana per “Els encantats”, juntament amb Josep Maria Miró per “La travessia”, l’any 2015.

Aquest premi que atorga la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 10 “Reducció de els desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Compartir