09/09/2022 14:18 h.

Els ulls del mar, una mirada inclusiva mediambiental

Comparteix

En col·laboració amb FECDAS hem organitzat dues jornades de busseig mediambiental per persones amb diversitat funcional.

Submergir-se sota l’aigua i sentir la vida marina. El Centre d’Estudis del Mar, l’equipament d’educació mediambiental de la Diputació de Barcelona, i la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques han organitzat dues jornades de busseig mediambiental adreçades a persones amb diversitat funcional i necessitats especials amb l’objectiu de promoure, d’una manera inclusiva, el coneixement de l’entorn subaquàtic i contribuir-ne a la conservació.

En Ruben es va submergir el passat 18 de juny sota les aigües sitgetanes, davant del Centre d’Estudis del Mar, a una profunditat d’entre dos i quatre metres. Era un dels participants del bateig de busseig adaptat, que pretén acostar la vida submarina a persones amb diversitat funcional física, psíquica o sensorial. “Gràcies a aquestes activitats fem coses que d’una altra manera no ens atreviríem a fer”, comenta. En Rubén, de 43 anys, amb mobilitat reduïda, va arribar al Club Natació Salou fa un any i mig, on va conèixer Sandra Alba, una de les impulsores del Club i monitora de natació adaptada. “El ‘poder fer’ és fonamental: poder desplaçar-se dins de l’aigua sense la capacitat de caminar”, explica Sandra Alba. “Quan són a l’aigua, ningú s’imagina que van en cadira de rodes. L’aigua dona llibertat de moviments, iguala les persones.”

 

Medi natural inclusiu

Amb el lema L’aigua ens mou. Sumem capacitats, la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS) promou el busseig inclusiu des de fa 18 mesos. Al juny es van estrenar a Sitges, on van organitzar una submersió amb el Centre d’Estudis del Mar (CEM). “Amb aquestes activitats pretenem facilitar que totes les persones puguin gaudir d’activitats lúdiques i formatives al voltant del medi marí. El busseig inclusiu és una molt bona manera d’oferir a les persones amb diversitat funcional l’oportunitat de gaudir del mar en el seu lleure alhora que millorar el seu coneixement sobre la biodiversitat marina i els impactes del canvi climàtic en el nostre litoral”, remarca Pau Aguiló, responsable del CEM.

Abans de submergir-s’hi, FECDAS explica a les persones participants com és l’equip de busseig, com respirar i els valors mediambientals del món marí. “Els diem que som convidats del mar, que no malmetin ni agafin res”, puntualitza Núria Ortilles, de FECDAS.

Amb absolut respecte, les persones participants avancen sota l’aigua sense cadires de rodes uns 40 minuts. La vida submarina s’entrellaça amb la vida humana. Sota l’aigua, la mirada és de vida, de vida absoluta.