15/12/2023 07:35 h.
Reptes actuals i model d'organització de les polítiques socials als municipis
Jornada per a càrrecs electes en matèria de serveis socials
Prop d'un centenar de càrrecs electes i tècnics de serveis socials han assistit aquest dijpus, 14 de desembre, a una sessió informativa organitzada per la Diputació de Barcelona amb la voluntat d’establir un primer espai de coneixement, de reflexió i de trobada entre les persones que assumeixen aquesta responsabilitat als municipis de la província en aquest mandat i amb l’objectiu de donar als participants una visió general de l’entorn legislatiu, dels reptes i dels models d’organització dels serveis socials.
La diputada de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona, Alba Barnusell, ha estat l’encarregada d’obrir l’acte que ha defensat amb la voluntat de “trobar aquests espais de relació pública per fer xarxa, compartir i plantejar reptes i solucions tenint en compte el canvi de la fisonomia social que s’ha produït en els darrers anys i que ens obliga a anar adaptant l’atenció amb les eines que tenim. Al final és posar les persones al centre”.
D’altra banda, la diputada delegada de Cures i Cicle de Vida de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona, Filo Cañete, ha destacat el treball des de la corporació per promoure un nou sistema públic de cures en la comunitat. En aquest sentit, des de l’organisme es treballa en la definició d’estratègies de ‘municipi cuidador’, a través de les quals diversos serveis municipals, entitats i ciutadania debaten com abordar de forma corresponsable els reptes en l’àmbit de les cures al municipi. D’aquesta manera es defineix de forma col·laborativa com treballar per una atenció més flexible, integrada i centrada en la persona.
Segons la diputada, “hem de posar en valor els professionals del sector i marcar estratègies per ajudar les ciutats a interioritzar aquest concepte de ‘municipi cuidador’ des del punt de vista del cicle de vida, acompanyant-los i assessorant-los”.
Durant la jornada per a càrrecs electes, s’ha celebrat la conferència Els serveis socials bàsics: marc normatiu i competencial, a càrrec de Núria Fustier, jurista i treballadora social, responsable de CoopSoc, consultoria social, que ha tractat d’aclarir el complicat marc normatiu del sector.
També ha tingut lloc la taula rodona Reptes dels serveis socials, models d’atenció i praxi professional, amb Manuel Aguilar, professor de l’Escola de Treball Social de la Universitat de Barcelona i investigador social, i Mercè Ginesta, professora associada del Grau de Treball Social de la Universitat de Girona.
Aguilar ha reflexionat sobre cap a on han de caminar els serveis socials per arribar a la vocació d’esdevenir un sistema universal de cura, promoció i inclusió. Ha parlat de les tensions que pateix el sistema entre l’especialització o la integralitat i sobre l’equitat de l’atenció en entorns rurals. I ha apuntat línies per fer front a aquestes tensions, com acceptar que els serveis socials estan en moviment i canvi profund, que s’ha de promoure la claredat a l’hora d’assignar responsabilitats i acompanyar i tenir cura dels professionals. Per a Aguilar, “els serveis socials són un camp cabdal pel benestar de les persones i per la cohesió social de cara als propers decennis”.
D’altra banda, Mercè Ginesta ha assegurat que els serveis socials “van més enllà de gestionar ajudes” i ha destacat la “sobrecàrrega i pressió” que pateixen els professionals davant la incorporació en els darrers anys de nous programes lligats als canvis socials i les noves realitats (pobresa energètica, infantil o habitacional, entre d’altres), a més d’un “funcionament administratiu molt lent, les dificultats de finançament" o el fet que "el desplegament normatiu no s’ha fet suficientment bé”.
Des d’aquest punt de vista, ha destacat dues estratègies per millorar l’atenció: el desplegament, consolidació i innovació de la cartera de serveis socials, que data del 2010, i l’enfortiment de la intervenció social.
En el tancament de la sessió, Barnusell ha fet una crida als municipis a “utilitzar” la Diputació i la seva cartera de serveis, i s’ha compromès a crear des de l’administració provincial un grup per atendre les necessitats específiques dels pobles petits de la província, que sovint es troben amb la dificultat de tenir uns serveis socials derivats a altres administracions com els consells comarcals, i sobre els quals la Diputació no té competències. “Podem fer de ‘lobby’ i elevar les vostres preocupacions als govern de la Generalitat o de l’Estat de forma conjunta i amb estratègies validades pels tècnics i especialistes de la Diputació”, ha dit.
Suport de la Diputació als serveis socials bàsics dels municipis
L’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona desenvolupa diferents recursos de suport als serveis socials bàsics dels municipis en diferents àmbits com el reforç de la cartera de serveis, el suport a la praxi professional dels tècnics i tècniques del sector, l’impuls i la innovació de l’atenció domiciliària, el suport a les persones cuidadores no professionals o la promoció de l’autonomia personal i la vida independent, la garantia dels drets socials bàsics i la gestió de prestacions de garantia d’ingressos.
També dona suport als serveis socioeducatius per a la prevenció i atenció a la infància i l’adolescència en risc i les seves famílies, la prevenció d’addiccions i atenció en adolescents i joves i l’abordatge dels maltractaments i de la soledat no desitjada de les persones grans, i dels maltractaments i l’abús sexual infantil i a l’adolescència.
Durant la jornada informativa s’ha distribuït entre els assistents un document que dona una visió general dels principals àmbits d’actuació dels serveis socials locals a Catalunya i des del qual es pot accedir a la cartera de serveis i recursos que s’ofereixen des de la Diputació.