Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació

Diputació de Barcelona

Travessera de les Corts, 131-159

Recinte Maternitat - Pavelló Mestral

08028 Barcelona

Tel. 934 022 817

Contact form


Osona Biocircular Agenda estratègica per a la transició del sector agroalimentari d’Osona cap a la sostenibilitat

Núria Macià, Directora de Creacció, Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement d’Osona

El sector agroalimentari a la comarca d’Osona

El sector agroalimentari és clau en l’economia de la comarca d’Osona: representa el 20% de les empreses, el 28% dels treballadors i el 51% de la facturació. Però ha de fer front a una sèrie d’amenaces. És un sector molt focalitzat en la producció porcina intensiva, que li permet molta especialització però el fa poc resilient davant de canvis globals, amb perill de desaparició de petites i mitjanes empreses per la forta competència de les grans corporacions i la dificultat per adaptar-se als canvis de tendències en el consum de productes agroalimentaris. A més, el sector s’enfronta a reptes importants com les exigències de sostenibilitat mediambiental, les noves demandes del mercat, els nous models de negoci i la necessitat de més recerca i innovació.

La comarca fa temps que treballa per abordar aquests reptes i ha creat espais de reflexió compartida entre agents públics i privats que han esdevingut la llavor d’una millor coordinació territorial i de l’Osona Biocicular. Creacció, l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement d’Osona, va constituir el 2019 el Grup Motor Agro, que reuneix periòdicament en una mateixa taula entitats públiques com el Consell Comarcal d’Osona, el Consorci del Lluçanès, la delegació territorial del DARP o l’Organisme de Fires i Mercats de Vic al costat del Consell empresarial d’Osona i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, representada pel Centre Tecnològic BETA i la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris. Una altra de les iniciatives destacables és la Taula per a la Gestió Sostenible de la Ramaderia a Osona creada el 2015, avui coordinada tècnicament pel Centre Tecnològic BETA i formada per més de vint entitats, privades, públiques i socials. El seu objectiu és incentivar i promoure accions per trobar solucions a l’excedent de dejeccions ramaderes.

Osona Biocircular

La iniciativa Osona Biocircular va néixer el 2020 com a resposta global a tots els reptes del sector. Té com a objectiu incrementar la competitivitat i la sostenibilitat del sector productiu d’Osona i passar de produir els aliments del present a produir els aliments del futur. Pretén aglutinar les visions dels agents públics i privats vinculats al sector agroalimentari d’Osona per implementar una agenda estratègica compartida, alineada amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides i el Pacte Verd Europeu.

El grup de treball format pel Centre Tecnològic BETA i per Creacció lidera aquest procés de reflexió i anàlisi sobre el sector agroalimentari d’Osona i el seu futur. Per tal d’identificar tendències d’opinió, fixar el posicionament en els temes clau i definir la visió de futur del sector a Osona, es va dissenyar i distribuir una enquesta entre una mostra representativa d’actors de cada baula de la cadena. Es va elaborar un primer informe amb els resultats i es van organitzar sessions de contrast amb el sector públic, el privat, el món acadèmic i el tercer sector. El principal objectiu era crear un primer espai per validar els resultats, matisar o complementar les seves respostes i concretar els eixos de treball de forma consensuada. A grans trets, es destaca que el sector privat manifesta que cal promoure i facilitar la simbiosi industrial i ha reclamat a l’administració pública que aposti per inversions estructurals. Ha afirmat que cal apostar per la diversitat de models i evitar que el sector de la comarca es polaritzi en mans de poques empreses. Les empreses van mostrar la seva preocupació per l’impacte de la tecnificació en la disminució del nombre de pagesos i ramaders.

Van afirmar que disposen d’estructures petites per fer front a la complexitat dels tràmits dels projectes europeus. Pel que fa al sector públic i al món acadèmic, van concloure que cal una agenda compartida, prioritzar l’accés directe del sector públic a projectes europeus i generar i mantenir espais de reflexió amb el sector privat per millorar la confiança mútua.

Els quatre projectes d’Osona Biocircular

Osona Biocircular s’ha estructurat en 4 projectes, que s’articularan durant el 2021.

L’Ecosistema d’Agroproductors/es d’Osona i Lluçanès té per objectiu millorar la sostenibilitat de les petites i mitjanes explotacions. La sostenibilitat ambiental: amb l’impuls de projectes com la transició ecològica, l’ús d’ingredients de proximitat, materials biodegradables i energies renovables, i l’obtenció de certificats de gestió ambiental. La sostenibilitat econòmica: per millorar els models de negoci. Destaquen les iniciatives d’infraestructures compartides com la nova formatgeria al Lluçanès, l’escorxador d’aviram i la logística compartida amb un centre de consolidació i punts de repartiment a Manlleu i Vic. La sostenibilitat social: vetllar per les condicions estables dels treballadors i socis, i promoure formats cooperatius o col·laboratius. Generar demanda al posar en valor el sector agroalimentari i donar a conèixer a la població els productes del territori. Els projectes destacats són «Mengem d’aquí» (alimentació de proximitat en menjadors escolars) i «Fet a Osona: aliments excel·lents» (guardó per visibilitzar i promoure l’excel·lència d’aliments). El hub d’innovació, amb infraestructures i serveis compartits per a codesenvolupar tecnologies i models de negoci, pretén impulsar nous models, noves empreses i nous productes mitjançant la R+D+i. Es pretén dotar al Centre Tecnològic BETA de noves infraestructures cientiíficotècniques per ajudar el sector a trobar solucions innovadores de forma individual o col·lectiva, prototipar i fer proves de concepte a escala real. Tot això complementat per un paquet de serveis de model de negoci, màrqueting i captació de finançament que facin viables les solucions. Es volen impulsar projectes de recerca per produir proteïnes alternatives (alimentació animal i humana) com algues, insectes o carn de laboratori. La Taula per a la Gestió Sostenible de la Ramaderia es focalitza en millorar la gestió i la valorització de les dejeccions ramaderes per reduir l’impacte ambiental i potenciar la bioeconomia circular. Posa el focus en la reducció de la contaminació d’aqüífers i sòls i la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Ja ha impulsat molts projectes per augmentar el volum de dejeccions tractades mitjançant tecnologies ambientals en origen i col·lectives, i per crear nous models de negoci basats en la valorització energètica i agronòmica de les dejeccions. El Congrés de Bioeconomia de Catalunya (BIT) se celebrarà el 2022 i és concebut per apropar la innovació al sector productiu.

Conclusions

Aquests projectes han de donar resposta a les necessitats i motivacions dels actors de la quàdruple hèlix del sector agroalimentari de la comarca i incidir també en les relacions que es poden establir entre ells per aconseguir-ho.