Debats i reflexions

Aquest espai consta de diversos materials multimèdia (documentals, entrevistes…) que ofereixen un punt de partida per reflexionar i debatre sobre qüestions vinculades principalment als Drets Humans i relacionades amb el contingut de l’exposició. Són suggeriments que es poden ampliar o substituir sota criteri dels agents educatius.

Matrimoni infantil a Uganda

La majoria de matrimonis infantils al món i concretament a l’Àfrica es donen en un context rural I molt pobre.

Documental: Playing the wife

PLAYING THE WIFE (English & Spanish subs) from ALFONS RODRIGUEZ on Vimeo.

Reportatge i entrevista als autors: Una mirada a la generación del futuro en África

Per reflexionar

Al món hi ha 700 milions de dones que van ser obligades a casar-se abans del 18 anys. Una de cada tres, van contraure matrimoni abans dels 15 anys.

  • Què penses d’aquesta situació?
  • Com et sentiries si haguessis de marxar obligada de casa per anar a viure amb un senyor molt més gran?
  • I si fossis aquest senyor gran a qui li donen una nena?
  • La majoria de matrimonis infantils es donen en un context rural I molt pobre. De quina manera creus que afecta el context sociocultural i econòmic en aquesta situació?
  • Saps què és una dot?
  • Quina importància creus que té l’intent de canviar les coses de Margaret?
  • Penses que aconseguirà no casar les seves filles abans dels 18 anys? Per què?

Per ampliar informació: The Office of Global Insight and Policy

El canvi social a l’Àfrica

Darrerament hi ha una onada de renovació de l’activisme a l’Àfrica, liderada majoritàriament per joves.

Taula de debat: Àfrica, qui lidera el canvi social? Una trobada a Barcelona de representants de moviments socials juvenils de l’Àfrica: Y’en a Marre, Balai Citoyen, Lucha y Africtivistes. Stéphanie Bationo, Cheikh Fall, Brock Isaac Muhambya y Thiat. África: ¿quién lidera el cambio social?. 2019. CCCB

Reivindicar la pròpia cultura

Ngũgĩ wa Thiong’o és un dels escriptors africans vius més importants del món. Thiong’o va decidir escriure en la seva llengua materna i no en anglès com a forma de reivindicar la seva cultura i les seves arrels.

Reflexió sobre la importància de les llengües i el colonialisme europeu a l’Àfrica

Ngũgĩ wa Thiong'o. África, escritura y emancipación. 2017. CCCB

El valor de l’intent

A Occident, la victòria està sobrevalorada; a molts llocs del món, perdre és el més normal. Per això cal donar valor a intentar el canvi i a lluitar encara que no sapiguem si aconseguirem una victòria.

Xavier Aldekoa i Alfons Rodríguez van respondre això a una pregunta d’un periodista : “Indestructibles reivindica el valor de l’intent. No és un projecte de guanyadors, tot I que a vegades triomfin, ni tampoc de perdedors, tot I que algunes històries tinguin finals amargs. Indestructibles és un projecte sobre nens i nenes que es resisteixen a que el seu context els defineixi. A Occident, la victòria està sobrevalorada; a molts llocs del món, perdre és el més normal. Per això intentar-ho té encara més valor. Al llarg de la història, hi hagut milers de persones que han lluitat per canviar les coses tot I que sabien que el més probable era que perdessin. O que segurament ells o elles no veurien aquests canvis. Però van seguir lluitant i aquesta lluita condemnada a perdre va ser imprescindible per la victòria final”.

Per reflexionar

Què en penses? Creus que tenen raó en la seva concepció del valor de l’intent? Coneixes algunes persones que, tot I perdre, hagin ajudat a canviar les coses.

Altres temàtiques interessants per debatre

Lluita pels Drets Humans, racisme, feminisme, minories ètniques, LGTBI…etc.