Sector agroalimentari

El sector de productes alimentaris locals i de qualitat és un sector emergent amb un elevat potencial de creixement. Representa una aposta pel desenvolupament sostenible i permet donar valor afegit als productes agraris locals, ajudant a equilibrar el territori i diversificant l'activitat productiva. En alguns territoris de la província pot esdevenir un sector motor i vertebrador d’altres subsectors d’activitat econòmica, amb capacitat de generar ocupació i riquesa.

La Xarxa Productes de la Terra

La Xarxa Productes de la Terra és una agrupació voluntària de 12 ens locals d’àmbit supramunicipal constituïda l’any 2010 dirigida a enfortir el teixit empresarial d’aquest sector a la demarcació de Barcelona. Actualment, compta amb un cens de més d'un miler d'empreses.

Àmbits d'actuació de la Xarxa Productes de la terra

La Xarxa va treballar el seu primer Pla Estratègic i Operatiu (PEIO) del 2010 al 2014, i un segon PEIO per al període 2016 a 2020, prorrogat fins al 2021. El març de 2022 es va aprovar l’actual Pla Estratègic i Operatiu 2022-2026, que inclou 12 objectius estratègics focalitzats en incrementar la demanda de productes, enfortir les empreses i millorar el funcionament de la Xarxa.

A través dels ens locals membres de la Xarxa donem suport a les empreses en diversos àmbits com:

  • En gestió empresarial: formació i assessorament en tots els àmbits de la gestió de l’empresa: tràmits, ordenances, sol·licitud i gestió de subvencions.
  • En els processos productius: formació i assessorament en qualitat i seguretat dels aliments, transformació agroalimentària, certificacions, denominacions d’origen, reconversió a l’agricultura ecològica, innovació tecnològica i productiva.
  • La comercialització i distribució: coneixement i estratègia de mercats, fidelització de clients, plataformes i sistemes de comercialització. Foment d’estratègies de col·laboració amb el sector de la restauració, campanyes gastronòmiques, participació en fires específiques o genèriques, campanyes de promoció, elaboració de catàlegs i presència a Internet.
  • En l'experiència turística: incorporació de l'experiència turística en l’oferta de les empreses agroalimentàries i el foment del turisme gastronòmic.

Per altra banda, la Xarxa ha elaborat una llista de 55 productes singulars, que tenen unes característiques pròpies i excepcionals sovint arrelats a una comarca o territori molt concret.

 

 

Servei de Teixit Productiu
Gerència de Serveis de Promoció Econòmica i Ocupació

Diputació de Barcelona
Travessera de les Corts, 131-159
Recinte Maternitat - Pavelló Mestral
08028 Barcelona
T. 934 022 524
F. 934 022 785
s.teixitprod@diba.cat 
www.diba.cat/promoeco