Pere Lluís Font Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2025

21/03/2025
El filòsof Pere Lluís Font (Pujalt, Pallars Sobirà, 1934) filòsof, teòleg i traductor és el nou Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. El veredicte del jurat diu: “Per la seva contribució en el camp de la filosofia en llengua catalana i perquè en el camp de la traducció ha portat a la nostra llengua la filosofia més important d’àmbit europeu.”
El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha definit Pere Lluís Font com un dels grans savis humanistes del país, defensor i divulgador de la llengua catalana a través d’un corpus literari i filosòfic de valor incalculable, un mestre de filòsofs. “Si avui la filosofia catalana pot participar en els grans debats filosòfics globals es deu en gran part a la feina continuada, sovint anònima i en segon pla, en condicions no sempre fàcils i sovint hostils, de Pere Lluís Font. És una peça imprescindible per a entendre que la cultura catalana en l’àmbit de la filosofia sigui una cultura forta.”
Pere Lluís Font va estudiar a Tolosa, on es va llicenciar en Filosofia i en Teologia, com a professor va ensenyar Història de la Filosofia primer a la Universitat de Barcelona i després a l'Autònoma de Barcelona, fins a la seva jubilació el 2004. Va ser un dels fundadors de la reconstituïda Societat Catalana de Filosofia i és membre del Col·legi de Filosofia de Barcelona. El 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi i és doctor Honoris causa per la Universitat de Lleida. Durant la seva trajectòria, ha impulsat diversos projectes editorials en llengua catalana, entre els quals destaca la col·lecció Textos Filosòfics, que ha codirigit amb Josep M. Calsamiglia i Josep Ramoneda.
Més informació
03/03/2025
L'escriptor Barceloní Pedro Zarraluki ha mort als 70 anys. Ha dedicat tota la seva vida al món de la literatura en castellà. De ben jove va començar a endinsar-se en aquest món amb la publicació de l'”Opera prima” conjuntament amb altres joves literats. Després de més de dues dècades de carrera ha assolit un gran prestigi entre la crítica i el públic, tant com a novel·lista com narrador de relats. Entre els seus llibres de relats més reconeguts es troben “Galería de enormidades” i “Retrato de família con catàstrofe”, els quals han estat traduïts en diversos idiomes.
Ha rebut diversos premis. El primer, el premi Margarita Xirgu de teatre radiofònic de l’any 1988, per “Retrato sobre una barca”. El 1990, l’obra “El responsable de las ranas” li va valdre el premi Ciutat de Barcelona. Aquella mateixa obra també li va valdre el premi Ojo Crítico de Ràdio Nacional d’Espanya de l’inici de la dècada dels noranta. Quatre anys més tard, el 1994, va rebre el premi Herralde de Novel·la per “La historia del silencio”. Premi Nadal 2005 per l'obra sobre la postguerra espanyola “Un encargo difícil”.
Durant la seva vida també ha compaginat l’escriptura amb diverses aparicions en mitjans de comunicació. Va impartir classes a l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. Alguns dels seus llibres i contes han estat traduïts a l'italià, el francès, el grec o el rus.
Més informació
14/02/2025
L'escriptor algerià Yasmina Khadra, pseudònim que utilitza Mohammed Moulessehoul és el guanyador del Premi Pepe Carvalho 2025. Segons ha destacat el jurat Yasmina Khadra és “sempre valent i lúcid, no eludeix cap problemàtica (atur, islamisme, corrupció, colonialisme, absència de futur i llibertats, terrorisme, repressió, aïllacionisme), i ho fa des del gènere negre com la millor manera d’explicar els mecanismes del poder i els desitjos, els miratges, les desesperacions i les enyorances de l’ésser humà”.
Les obres de Khadra parlen de corrupció, del terrorisme i les seves conseqüències polítiques, i de la seva Algèria natal. La fama li va arribar amb “La Trilogía d’Argel” formada per “Morituri” (1997), “Doble Blanc” i “La tardor de les quimeres”. La crítica considera que la seva darrera novel·la, “Els virtuosos”, és la millor obra de tota la seva carrera.
Més informació
08/01/2025
Dilluns a la nit es va celebrar la gala dels premis literaris impulsats per l'editorial Destino a l’Hotel Palace de Barcelona: el premi Nadal i el premi Josep Pla.
El guanyador del 81è Premi Nadal de novel·la, un dels més prestigiosos de la literatura en castellà i dotat amb 30.000 euros, ha estat Jorge Fernández Díaz per "El secreto de Marcial." Relata la història d'un escriptor que necessita entendre qui va ser el seu pare, Marcial Fernández, anys després de la seva mort.
La novel·la "L'art de ser humans" del biòleg i neurocientífic David Bueno ha estat guardonada amb el 57è Premi Josep Pla de prosa en català, dotat amb 10.000 euros. L'obra premiada és un assaig que, a través de les arts i la neurociència, redefineix la manera com percebem el món.
Més informació
16/12/2024
La 74a edició de la Nit de Santa Llúcia es va celebrar el passat 10 de desembre al Teatre Nacional de Catalunya, on es van lliurar els premis més rellevants de les lletres catalanes.
El guanyador del Premi Sant Jordi va ser Roc Casagran, amb “Somiàvem una illa”, una novel·la en la qual la protagonista, la Carla, escriu des del present, com si es tractés d’una autoficció.
El Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions l’ha obtingut Toni Güell amb “Elefants”
El Premi Josep M. Folch i Torres de Novel·les per a Nois i Noies ha estat per a Joan Berlanga Sarraseca amb “Extraordinària vida d’un gos a les últimes”.
El Premi Carles Riba de Poesia ha estat per a Blanca Llum Vidal, amb “Tan bonica i tirana”
El Premi Joaquim Ruyra de Narrativa ha estat per Mariona Bessa Jové, amb “L’ascens dels rebels.”
El Premi Internacional Joan B. Cendrós l’ha al projecte Bona Gents, per la seva voluntat de projectar la llengua i la cultura catalanes internacionalment a través de la música.
Finalment, el Premi Muriel Casals de Comunicació ha estat pel periodista Xavier Giró, per la seva tasca de foment del periodisme crític i compromès durant trenta anys a les aules.
Més informació
S'estan mostrant 1 - 5 de 163 resultats.