Molins paperers
L’organització de l’espai interior d’un molí paperer respon a la funció industrial que desenvolupava. S’hi distingeixen tres parts: el soterrani i la planta baixa, la primera planta, i el pis o pisos superiors (coneguts com a mirador).
Les operacions de manipulació del drap i del paper es feien a la planta baixa, mentre que totes les relacionades amb l’aigua es duien a terme al soterrani. La primera planta es feia servir originàriament com a residència, on vivien, segons el cas, els propietaris o arrendataris del molí, sovint juntament amb la mà d’obra especialitzada i les seves famílies.
El mirador és el que identifica millor un molí paperer: la multitud de finestres sense tancament, distribuïdes en una seqüència regular als quatre vents, ofereix un aspecte inconfusible; l’interior del mirador no tenia divisions per facilitar la circulació de l’aire, ja que la seva funció era l’assecament del paper penjat als estenedors.
Fotografies
Distribució per plantes de l'edifici típic d'un molí paperer
Il·lustració: Gemma Sans Gutiérrez (MOST Enginyers)
Esquema de funcionament d'un molí fariner
Il·lustració: Gemma Sans Gutiérrez (MOST Enginyers)
La teva privacitat és la nostra prioritat
Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:
- Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
- Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador. - De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, X, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.