Cultura - 13/01/2025 10:55 h. - Beatriu Sanchís

Vuit nous Mapes de Patrimoni Cultural per començar l’any

Amb els nous mapes de Lliçà d’Amunt, Cervelló, Tona, Gelida, Calella, Sant Fost de Campsentelles, Pineda de Mar i Montmeló, ja es disposa d’un total 228 Mapes de Patrimoni Cultural fets per la Diputació de Barcelona, que representa el 73,5% del total de municipis que formen part de la demarcació de Barcelona.

Durant 2024, l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona ha realitzat vuit nous Mapes de Patrimoni. El Mapes de Patrimoni Cultural són una eina que inventaria de forma exhaustiva els elements del patrimoni cultural i natural d’un municipi, per a la consulta, tant professional com ciutadana.

Els nous Mapes de Patrimoni Cultural són els que pertanyen als municipis de Lliçà d’Amunt, Cervelló, Tona, Gelida, Calella, Sant Fost de Campsentelles, Pineda de Mar i Montmeló. El darrer municipi en tancar el seu inventari patrimonial ha estat Tona, que el va rebre el passat 20 de desembre. A més, durant 2024 es va finalitzar la revisió completa dels elements del Mapa de Patrimoni Cultural de Granollers.

Amb les noves incorporacions, en total, ja es disposa de 228 Mapes de Patrimoni Cultural, el 73,5% del total de municipis que formen part de la demarcació de Barcelona. Actualment es poden consultar 2.421 elements nous que abasten 139,81 km2 de territori. Els elements patrimonials de cada municipi s’inventarien segons si són patrimoni immoble, moble, documental, immaterial o natural i s’introdueixen en format de fitxa online consultables al web de Mapes de Patrimoni Cultural

A més, per primera vegada, part de les dades dels Mapes de Patrimoni Cultural formen part de l'Observatori d'Indicadors de Comportament Territorial -iniciativa pionera impulsada per la Diputació de Barcelona- per als aspectes concrets del patrimoni cultural. Es preveu que aquest any 2025, des de l’OPC es duguin a terme els treballs de redacció de vuit nous Mapes de Patrimoni.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 10 “Reducció de les desigualtats”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Capella Santa Justa i Santa Rufina a Lliça Amunt. Foto: OPC Castell de Gelida. Foto: OPC Conjunt del Mont-rodon de Tona. Foto: OPC Molí Riera de Cervelló. Foto: OPC Refugi antieri Can Dalmau Calella. Foto: OPC

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.