01/07/2024 15:37 h. - Dulce Valero

Una jornada posa de manifest la importància d’incorporar la mirada feminista en el món cooperatiu

L’Espai Francesca Bonnemaison ha acollit la iniciativa amb motiu del Dia Internacional del Cooperativisme, l’1 de juliol.

L’Espai Francesca Bonnemaison ha acollit avui la Jornada Feminismes i cooperativisme amb motiu del Dia Internacional del Cooperativisme, l’1 de juliol. La jornada, que ha estat organitzada per diferents cooperatives amb la col·laboració de l’àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, ha posat de manifest la importància d’incorporar la mirada feminista en el món cooperatiu i en els municipis.

A la conferència inaugural, Elba Mansilla, consultora i investigadora en economia solidària i feminista, ha reclamat a les administracions públiques un increment de suport econòmic i acompanyament al teixit cooperatiu, i ha ressaltat la complexitat de gestionar les cures en aquest sector on predominen les organitzacions feminitzades petites i amb pocs recursos.

A continuació, s’ha celebrat una taula rodona on s’ha tornat a plantejar la problemàtica de com combinar les cures amb l’economia de treball, la necessitat que les polítiques públiques vinculades a l’Economia Social i Solidària siguin transversals amb igualtat o l’acompanyament a la gestió dels equips per facilitar processos feministes a les organitzacions.

Per últim, Guernica Facundo, guanyadora del Premi de la recerca en polítiques de gènere Francesca Bonnemaison 2022, ha mostrar una radiografia de les organitzacions de l’Economia Social i Solidària  al Maresme i al Barcelonès Nord.

La benvinguda a la jornada ha estat a càrrec de la Diputada de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, Raquel Albiol, qui ha recordat que al l’actual mandat, un dels objectius de la corporació és “donar un nou impuls a l’economia feminista, posant en marxa una nova línia de treball pròpia que articuli actuacions concretes al territori”.

Un exemple és el nou Recurs per a la sensibilització i l’impuls de l’economia feminista, on fins a 48 ens locals podran realitzar tallers d’entre 10 i 16 hores de durada per sensibilitzar sobre aspectes como l’impuls i suport a la perspectiva de gènere a les organitzacions, la lluita contra la precarització laboral de les dones, afavorir la visibilització dels treballs de cures o la corresponsabilitat.

Aquest any també s’ha posat en marxa dos programes de subvencions per a entitats sense afany de lucre en matèria de feminismes i igualtat: un que finança projectes d’entitats que lluiten contra la feminització de la pobresa i a millorar la situació de les dones en situació de vulnerabilitat, i un altre que finança les entitats perquè puguin dur a terme processos interns en aquest àmbit.

Al finalitzar la jornada, les participants han fet un minut de silenci amb motiu dels feminicidis del cap de setmana.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5. Igualtat de Gènere i número 10. Reducció de les Desigualtats. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

La diputada de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, Raquel Albiol, durant l'acte de benvinguda a la jornada. Foto: Diputació de Barcelona La taula rodona ha abordat les pràctiques feministes a les cooperatives. Foto: Diputació de Barcelona En acabar la jornada, les participants han fet un minut de silenci amb motiu dels feminicidis del cap de setmana. Foto: Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.