20/06/2024 14:20 h. - SERGI RIBAS REBULL

Un estudi de la Diputació de Barcelona constata la necessitat d’agilitzar els processos de selecció als cossos de policia local de la província

Rejovenir i feminitzar els cossos de policia local, reduir-ne l’absentisme i la mobilitat als municipis petits són alguns dels reptes a assolir en els pròxims anys. Ho conclou l’11a edició de l’Estudi de ràtios del cos de policia local, elaborat per la corporació.

Aquest matí s’ha presentat l’11a edició de l’Estudi de ràtios del cos de policia local de la Xarxa de la Comunitat de Recursos Humans (CORH) de la Diputació de Barcelona. Es tracta d’una anàlisi exhaustiva que pren com a base les dades d’una vuitantena d’ajuntaments de la província de Barcelona. Servirà per prendre decisions que ajudaran a planificar l’estructura futura dels cossos de policia local, des del punt de vista del departament de Recursos Humans de les administracions municipals.

La gestió dels recursos humans del col·lectiu de la policia local ha estat sempre un tema de gran complexitat per als ajuntaments, tant pel dimensionament i pes del col·lectiu en les plantilles de personal, com per les especificitats en les seves funcions i condicions de treball. De mitjana, representen el 17% de la plantilla i un 21% de la despesa dels ajuntaments de la província. Segons l’informe anual de les policies locals 2022 de la Generalitat de Catalunya, 217 ajuntaments catalans tenen servei de policia local. Són 11.572 efectius, el 76% dels quals presten servei a la demarcació.

Rejovenir les plantilles policials

L’estudi de ràtios del cos de policia local destaca que és indispensable impulsar processos de selecció per al rejoveniment de les plantilles policials: la mitjana d’edat se situa en els 44 anys (2 anys menys que al 2021) i el 30% tenen més de 50 anys. Amb aquesta radiografia, assenyala la necessitat d’agilitzar i flexibilitzar la reposició d’efectius policials. Actualment, la durada del procés de selecció d’efectius se situa en 1 any.

Els ajuntaments petits, els més castigats per la mobilitat d’efectius policials

Un altre dels aspectes de l’informe és la mobilitat d’efectius policials per canvis a d’altres administracions, que se situa en el 3%. Aquest aspecte és més accentuat en els ajuntaments petits, de poblacions d’entre 5.000 i 12.000 habitants, on la xifra escala fins al 5%. En canvi, en els municipis mitjans (de 12.000 a 25.000 habitants) se situa en el 4% i es redueix al 2% en els grans (més de 25.000 habitants).

Poca representació de les dones als cossos de policia local

Una de les assignatures pendents, segons l’estudi, és la feminització dels cossos de policia local. Si bé les dones representen el 53% de la plantilla dels ajuntaments, a la policia local la seva presència es redueix al 16%, en contrast amb el 84% d’homes. La situació encara és més evident en els llocs de comandament, on la seva representació cau al 9% i el percentatge de comandaments homes és del 91%.

Absentisme per sobre de la mitjana de la plantilla municipal

La jornada teòrica dels efectius policials al 2023 va ser de 1.625 hores, tot i que la jornada real es va reduir a les 1.315 hores. Aquestes 310 hores d’absència anuals per efectiu policial representen un absentisme al cos de policia del 19% sobre la jornada anual. La mitjana de la resta de la plantilla municipal és del 14%. La majoria d’aquest temps d’absentisme, un 61%, es deu a motius de salut i un 39% a permisos, llicències i reduccions de jornada. Aquestes xifres han dut la Comunitat de Recursos Humans a analitzar possibles accions per reduir l’absentisme del cos basant-se, entre d’altres, en una millor gestió de les indisposicions, millorar les condicions de seguretat i de salut dels treballadors, i fomentar el compromís dels treballadors amb l’organització.

Augment destacat de les hores extra

L’augment d’hores extra en els últims anys per serveis extraordinaris és significatiu. En els últims 10 anys, els agents han passat de fer 67 hores extra anuals el 2014 a fer-ne 102 el 2023. En el cas dels caporals, han passat de 63 a 140 hores en el mateix període. La majoria es produeixen en hores extres festives o nocturnes (26%) i només un 22% són considerades hores extres normals.

Retribucions variables, a l’alça

Tota aquesta situació ha repercutit en l’estructura salarial del cos de policia local: les retribucions variables (plusos) representen un 11%, les retribucions per serveis extraordinaris un 5%, i un 4% per productivitat anual. Així, les retribucions fixes anuals representen el 82%.

La percepció ciutadana de la policia local

Durant la jornada d’aquest matí, celebrada a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona, també s’han mostrat els resultats dels nous indicadors del servei de policia dels Cercles de Comparació Intermunicipal, que compten amb la participació de 186 ens locals i que analitzen 24 serveis municipals.

Un dels aspectes que destaca és l’augment de denúncies de trànsit per cada 1.000 habitants, que arriba a les 353 i mostra una tendència a l’alça des de la pandèmia de 2020. Més de la meitat, un 52%, procedeixen de zones d’estacionament amb control horari, un 25% a sistemes automàtics de control, i un 23% a l’operativa de la policia local.

Pel que fa a la seguretat per cada 1.000 habitants, hi ha 5,2 detinguts i 2,3 diligències per intent d’ocupació.  Així, un 82% són delictes contra el patrimoni. La majoria són furts (35%) i estafes (27%). També destaquen els robatoris amb violència (5%) i els robatoris amb força en domicilis (3%).

En l’àmbit de la prevenció de la violència masclista, per cada 1.000 habitants, hi ha 1,7 denúncies, 1,3 agents referents en violència masclista i un 47% de policies fan seguiment de casos d’aquesta tipologia.

Aquesta actuació de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 16 'Pau, justícia i institucions sòlides' i número 17 ‘Aliança pels objectius’. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Mobilitat dels cossos de policia local als municipis de la província de Barcelona. Imatge: Diputació de Barcelona. Assistents a la jornada a l'Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona. Foto: Xavier Subias / Diputació de Barcelona.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.