Ple - 28/11/2024 15:00 h. - EDGAR MATA ROCA
Lluïsa Moret anuncia que el pressupost de la Diputació de Barcelona ajudarà “a millorar la qualitat de tot el teixit d’equipaments públics” de la província
- La presidenta detalla que des de la corporació s’ajudarà “als municipis a poder millorar i ampliar la xarxa d’equipaments esportius” a través d’un nou programa dotat, aquest 2025, amb set milions d’euros
- Els comptes per a l’any que ve s’incrementen el 5,21% (64,81 milions d’euros) respecte de les previsions inicials del 2024
- Es destinarà el 82,3% del pressupost a l’assistència directa als governs locals per donar resposta al Pla d’actuació de mandat i adaptar-se a les necessitats municipals i a les realitats del país
- El pressupost té l’objectiu de fer front a reptes com la sequera, l’obsolescència dels equipaments esportius o la transició cap a l’ús de les energies renovables
La Diputació de Barcelona ha aprovat, aquest dijous, el pressupost per a l’any 2025, mitjançant el qual la corporació disposarà per l’any vinent de 1.308,59 milions d’euros. Aquesta xifra suposa un increment del 5,21% (64,81 milions d’euros) respecte de les previsions inicials de l’any anterior, que van ser de 1.243,78 milions d’euros.
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha anunciat aquest dijous que el pressupost de la Diputació de Barcelona per al 2025 ajudarà “els municipis a millorar la qualitat de tot el teixit d’equipaments públics que tenim repartits pels pobles i ciutats, que es van construir en els primers períodes dels ajuntaments democràtics, que ara són equipaments que tenen més de 30 anys i que necessiten reformes i eines per millorar i actualitzar aquests equipaments”.
En aquest sentit, la presidenta ha especificat que “la majoria de demandes se situa en l’àmbit dels esports”, fet pel qual des de la corporació s’ajudarà “als municipis a poder millorar i ampliar la xarxa d’equipaments esportius” a través d’un nou programa dotat, aquest 2025, amb set milions d’euros. Així mateix ha defensat la necessitat d’impulsar aquestes millores ja que “si hi ha una de les polítiques que més garanteix la cohesió social i la inclusió són les polítiques esportives”.
Moret ha detallat que “el pressupost respon als compromisos, al full de ruta, a les prioritats que vam definir com a equip de govern al Pla de Mandat” i que s’estructura en tres grans eixos: l'aposta explícita per la sostenibilitat, des de la triple mirada social, econòmica i ambiental; però també per “aconseguir l’equitat territorial i la cohesió social”.
Un pressupost que té com a objectiu posar les persona al centre, com ha recalcat, mitjançant “la defensa i la garantia dels seus drets, a partir de la implementació de polítiques públiques, i la garantia dels sistemes de serveis públics que despleguen els municipis per garantir aquests drets”.
Us podeu descarregar les declaracions de la presidenta Lluïsa Moret aquí
Un any més, els comptes mantenen l’equilibri pressupostari entre ingressos i despeses, reflectint la voluntat de la institució de mantenir una situació de solvència econòmica i financera que sempre ha caracteritzat a la institució, que ja des del 2021 no compta amb endeutament financer.
Després de l’aprovació, ara fa un any, d’un pressupost de transició per aquest 2024; el pressupost per l’any 2025 està orientat a la consecució dels objectius estratègics definits al Pla d’actuació de mandat 2024-2027. Un mandat durant el qual la Diputació de Barcelona vol ajudar a vertebrar una xarxa de governs locals més sostenible i innovadora que ajudi a contribuir a la resiliència de la província.
És per aquest motiu que el govern de la corporació assumeix un triple repte per aquest mandat: promoure i accelerar la transició ecològica i sostenible davant l’emergència climàtica, impulsar la transició digital de l’economia i fomentar un model local de benestar basat en la igualtat de drets, l’equitat i la sostenibilitat social al llarg del cicle de vida.
En total, la Diputació de Barcelona destinarà el 82,3% del seu pressupost a l’assistència directa als governs locals. Aquesta decidida aposta permetrà donar resposta al Pla d’actuació de mandat impulsat pel govern de la corporació i que s’adapta a les necessitats municipals i a les realitats del país, per tal de fer front a reptes com la sequera, l’obsolescència dels equipaments esportius o la transició cap a l’ús de les energies renovables.
Amb l’aprovació d’aquest pressupost, que és el primer que respon als objectius definits al Pla d’actuació de mandat, la Diputació podrà enfocar millor el destí, tant dels recursos que s’adrecen als municipis de la província com els que van a la prestació directe de serveis, com són la gestió dels espais naturals, el manteniment i millora de les infraestructures viàries, la gestió de les biblioteques municipals, el suport en matèria tributària o l’assistència als governs locals.
És per aquest motiu que l’acció de la Diputació pel 2025 s’estructura en els àmbits dels serveis públics bàsics (164,21 milions d’euros), de les actuacions de protecció i promoció social (160,55 milions d’euros), de les actuacions de millora de la qualitat de vida (208,36 milions d’euros), de les actuacions de caràcter econòmic (180,98 milions d’euros) i de les actuacions de caràcter general (594,48 milions d’euros).
Serveis públics bàsics
L’acció de la Diputació de Barcelona es caracteritza per la seva funció de cooperació i assistència als 311 municipis de la província, amb la voluntat d’assegurar que puguin prestar els serveis públics bàsics que els són obligatoris.
La Diputació destina part dels seus recursos als equipaments públics locals i espais urbans (53,20 milions d’euros), amb l’objectiu d’incrementar la qualitat de vida en els municipis mitjançant inversions, serveis i plans de suport a l’espai públic i les infraestructures urbanes. Destaca el Programa sectorial de millora de les xarxes d’abastament d’aigua (25 milions d’euros), per tal de millorar aquestes infraestructures obsoletes o en mal estat i evitar el malbaratament d’aigua.
D’altra banda, es dona suport als governs locals perquè puguin definir i tramitar les seves polítiques de gestió urbana i territorial (16,55 milions d’euros) en matèria d’habitatge, regeneració urbana, urbanisme, activitats i protecció civil. En concret, es preveu destinar un milió d’euros per donar suport als punts del Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge (SIDH) i 1,5 milions d’euros d’ajuts a la innovació per a la regeneració urbana.
A més, la corporació continuarà assumint la direcció i planificació sostenible dels equipaments i dels espais naturals protegits, destinant-hi 34,94 milions d’euros. Les actuacions previstes estan adreçades a la conservació, al foment de la participació, al desenvolupament socioeconòmic, a l’ordenació de l’ús públic i a l’educació ambiental; així com també es preveu destinar més d’un milió d’euros per a la millora i adequació dels béns immobles edificats de la Xarxa de Parcs Naturals.
Per al 2025, el pressupost preveu mantenir la redacció i implementació de Plans de prevenció d’incendis forestals i donar suport als ajuntaments en la protecció d’incendis en la interfície urbana-forestal. També es treballa per sensibilitzar i informar la població davant el risc d’incendi forestal, reduir conductes imprudents i millorar la ràpida detecció i actuació davant d’aquests. La Diputació destinarà 16,16 milions d’euros a la gestió forestal i prevenció d’incendis.
El projecte de pressupost contempla 37,05 milions d’euros a la mitigació del canvi climàtic i sostenibilitat i més de 326.000 € a l’adaptació dels territoris al canvi climàtic; mitjançant l’impuls a la transició energètica, la gestió sostenible de l’aigua i dels recursos hídrics, la gestió dels residus municipals, la redacció de plans d’acció i d’eficiència de recursos i d’auditories energètiques. El gruix d’aquesta partida (31,17 milions d’euros) va destinat al Programa sectorial Renovables 2030 per fer front a l’emergència climàtica donant suport a inversions dels governs locals relatives a plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa o enllumenat públic.
La Diputació també prestarà suport tècnic per a l’avaluació i gestió ambiental local (3,27 milions d’euros) en el camp, entre d’altres, de la qualitat de l’aire i de les aigües de fonts naturals i de la contaminació acústica; així com potenciarà i donarà suport als projectes d’educació i divulgació ambiental (2,71 milions d’euros), on s’inclouen les activitats de la Xarxa de Ciutats i Pobles Cap a la Sostenibilitat i del Centre d’Estudis del Mar.
Actuacions de protecció i promoció social
Aquest àmbit engloba totes aquelles actuacions que la Diputació de Barcelona duu a terme relacionades amb els serveis socials i el foment de l’ocupació. En aquest sentit, la corporació treballa per cobrir situacions de risc, compensar dèficits de suport socials i econòmic i, alhora, expandir les oportunitats dels col·lectius més vulnerables socialment.
El reforç als serveis socials municipals (40,53 milions d’euros) és el programa que gestiona una partida més alta d’aquest àmbit (25,25%) i s’articula amb l’objectiu d’ajudar els governs locals en el desenvolupament de les seves competències, com també per a projectes d’entitats sense ànim de lucre. Així, durant el 2025, es durà a terme, entre d’altres, l’assessorament i orientació jurídica, la intermediació hipotecària als usuaris; la cobertura de la targeta moneder d’impacte social i el suport en sistemes d’informació dels serveis socials bàsics mitjançant el programari de gestió HESTIA.
Un altre bloc és el de suport a famílies, gent gran i atenció a la dependència (30,60 milions d’euros), que inclou programes com el d’arranjament d’habitatges per a persones grans o amb necessitats especials, el programa “NEXES, atenció a la soledat no desitjada de persones grans” i el Servei Local de Teleassistència, que té com a objectiu assegurar que tothom pugui viure a casa seva en condicions d’autonomia, benestar i seguretat i compta amb un pressupost de 19,99 milions d’euros.
Destaca, també, la gestió dels centres residencials d’estades temporals (24,97 milions d’euros) amb els programes RESPIR i SAUV, per tal de donar suport a les famílies cuidadores, garantint la cura i l’atenció a les persones acollides temporalment als centres i atendre situacions d’urgència social.
La corporació durà a terme, durant l’any que ve, polítiques de convivència, diversitat i cicle de vida (12,49 milions d’euros) des d’on es volen promoure polítiques d’igualtat de tracte, no-discriminació i dret a la ciutat, impulsant la mediació, les taules de convivència, les Mesures Alternatives de Sanció Econòmica (MASE) i les actuacions de dinamització de les persones grans, la promoció i prevenció en infància i el benestar emocional.
Una altra línia de treball és la referent als feminismes i igualtat (8,94 milions d’euros), amb accions com l’assessorament i el suport tècnic als governs locals, a més de continuar articulant el projecte Xarxa de Territoris Lliures de Violències Masclistes i de treballar en el programa de polítiques LGTBI.
Així mateix la Diputació manté l’aposta per l’Escola de la Dona (3,06 milions d’euros), ubicada a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona i que ofereix un programa de formació per garantir un espai on tothom tingui les mateixes oportunitats de progrés.
En matèria de joventut (8,91 milions d’euros) s’ofereix assessorament, suport tècnic i econòmic per promoure l’autonomia i l’acompanyament de les persones joves així com l’impuls dels equipaments juvenils municipals, amb accions com el Programa ”fem tec”, que genera espais d’apoderament per a la joventut, i el Programa Escolta Jove (5,44 milions d’euros), per atendre les necessitats d’informació, orientació i acompanyament vivencial dels joves.
Així mateix es destinaran 25,69 milions d’euros a les polítiques de suport al mercat de treball, a través de dues xarxes territorials que coordina la corporació: la Xarxa de Serveis Locals d’Ocupació i la Xarxa d’Oficines Tècniques Laborals. La primera té l’objectiu d’assessorar les persones demandants d’ocupació i les empreses que necessiten cobrir llocs de treball, mentre que la segona està adreçada a donar suport a les persones que presenten trastorns de salut mental. Destaca, en aquest matèria, el programa dels plans locals d’ocupació, dotat amb 15 milions d’euros.
Actuacions de millora de la qualitat de vida
Amb un pressupost de més de 208 milions d’euros, en aquest àmbit s’inclouen aquelles actuacions relacionades amb la sanitat, l’educació, la cultura, l’esport i l’oci i el temps lliure. L’àmbit on es destina més pressupost és el de cultura (112,94 milions d’euros), on destaquen els recursos per a la lectura pública de la Xarxa de Biblioteques Municipals, per a la gestió dels arxius municipals, el patrimoni documental local i del patrimoni cultural local, a més de la consolidació del desplegament territorial de la Xarxa de Museus Locals. Així mateix destaca la gestió del Palau Güell i l’impuls de les polítiques de desenvolupament cultural local, de difusió artística local i de difusió i preservació del patrimoni arquitectònic local.
En matèria educativa (49,13 milions d’euros) es busca afavorir la sostenibilitat dels centres i serveis educatius de titularitat municipal, incrementar l’èxit educatiu i consolidar estratègies per a garantir itineraris educatius al llarg de la vida. També es treballarà per lluitar contra la segregació escolar, reforçar l’equitat a l’accés a l’escola i impulsar el projecte NOE + (predecessor del projecte Noves Oportunitats Educatives – NOE 4.10); a més d’incloure l’aportació a l’Institut del Teatre.
Pel que fa a les polítiques d’esports (26,44 milions d’euros) tenen l’objectiu d’impulsar activitats esportives per a tothom, de caràcter educatiu, saludable i comunitari; així com la millora de la planificació, la gestió i la seguretat de les activitats esportives i la garantia de la qualitat dels esdeveniments i activitats, mitjançant suport tècnic, econòmic i material. Per aquest 2025 es manté el projecte “Joventut Esportiva, Societat Activa”, que fomenta l’ús de l’esport com a eina d’acció comunitària i educativa, i s’impulsa el projecte “Equipaments 2030: responsables i educadors”, que té l’objectiu de transformar edificis i instal·lacions esportives per tal que esdevinguin participatius, accessibles, igualitaris i sostenibles.
Finalment, en matèria de salut pública (19,86 milions d’euros) es duen a terme accions de foment d’hàbits i estils de vida saludables per lluitar contra les desigualtats socials en salut i per implementar l’estratègia “salut a totes les polítiques” i, també, per garantir la salut de les persones en els àmbits de la seguretat alimentària, de la sanitat ambiental així com treballar també en l’àmbit de la salut mental, sexual i reproductiva. El pressupost contempla destinar prop de cinc milions d’euros al nou programa “DIBASalus: Aigua de qualitat” per tal de garantir la disponibilitat i qualitat de l’aigua en municipis de menys de 5.000 habitants mitjançant un ús i una gestió més eficient.
Actuacions per afavorir la competitivitat i el creixement econòmic
La Diputació de Barcelona destinarà prop de 181 milions d’euros a tot un conjunt d’actuacions de caràcter econòmic, orientades a les polítiques relacionades amb el desenvolupament rural; comerç, turismes i petites i mitjanes empreses; infraestructures; i, recerca, desenvolupament i innovació, entre d’altres.
Un dels eixos que defineixen la tasca que desenvoluparà, un any més, la Diputació és l’acció en infraestructures, a la qual es destinaran 78,4 milions d’euros. En concret, es s’actuarà en l’àmbit del manteniment (36,26 milions d’euros) , en millores a la xarxa (26,73 milions) i en planificació viària (15,41 milions d’euros).
Pel que fa al teixit comercial local (7,09 milions d’euros) la Diputació continuarà treballant per la sensibilització de la ciutadania respecte dels valors del consum de productes de proximitat i, també, pel foment del desenvolupament econòmic local.
D’altra banda, les polítiques en turisme (12,08 milions d’euros) s’engloben en les de promoció, les relatives a la gestió turística territorial i les que s’inclouen en el projecte Vies Blaves. Es preveuen més de dos milions d’euros per a la rehabilitació de les lleres del rius Llobregat, Cardener i Anoia perquè siguin transitables de manera contínua per a la ciutadania, respectant la biodiversitat.
En l’àmbit del suport al teixit productiu (16,37 milions d’euros) destaca la implementació d’un model de gestió de les polítiques locals de suport a emprenedors i empreses, a més de promocionar l’activitat empresarial i disposar d’una cartera de serveis que respongui a les necessitats dels centres locals de serveis a les empreses. Destaquen els quatre milions d’euros destinats a incrementar la qualitat dels polígons industrials.
D’altra banda, en l’àmbit del desenvolupament econòmic local (9,01 milions d’euros) es fomenta la innovació econòmica i les noves economies. La corporació treballa per enfortir la planificació estratègica dels municipis a través de la producció, la difusió de coneixement i la gestió de dades i informació.
Altres actuacions de caràcter econòmic
Dins l’àmbit de les accions per afavorir la competitivitat i el creixement econòmic, cal tenir en consideració aquelles que fan referència en l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (42,02 milions d’euros) per tal de proveir la infraestructura bàsica dels sistemes d’informació municipals, així com prestar els serveis estàndards TIC, sota les premisses de qualitat i eficiència. L’aportació a la Xarxa Audiovisual Local S.L s’inclou dins d’aquest camp d’actuació.
En matèria de consum (5,33 milions d’euros) s’oferirà suport als consumidors de governs locals sense servei propi de defensa de consumidors, a campanyes d’inspecció de consum de caràcter informatiu, a la presa oficial de mostres de productes i a accions de sensibilització a través d’activitats educatives.
Finalment, pel que fa referència a la gestió cartogràfica local (6,2 milions d’euros) la Diputació continuarà gestionant eines de la plataforma SITMUN i de la IDEBarcelona, donant formació als tècnics locals i publicant la informació geogràfica disponible segons estàndards i normativa vigents. A més, per als municipis de fins a 50.000 habitants s’actualitza la cartografia topografia i s’elaboren ortofotomapes a escala 1:1000.
Actuacions de caràcter general dirigides als govern locals
Amb aquest projecte de pressupost, la Diputació de Barcelona vol consolidar-se com una administració pública transparent i professional al serveis dels governs locals i la ciutadania. En total es destinant 594,48 milions d’euros a accions com els òrgans de govern, l’estratègia corporativa, les relacions internacionals, la gestió dels recursos econòmics i humans, i els serveis de logística, edificació i tecnologies corporatives.
Una de les principals accions que es duen a terme en aquest àmbit és l’assistència financera i integral al govern local que, per una banda, fa referència al suport tècnic en els àmbits comptable, econòmic i financer, a més de posar al seu abast les eines necessàries per complir les obligacions de subministrament d’informació que tenen; i, per l’altra, dona cobertura als diferents àmbits de funcionament dels governs locals, des de l’atenció ciutadana i els recursos humans fins a la planificació i l’avaluació dels serveis locals.
En aquest sentit, els governs locals reben suport en la gestió dels recursos humans, estudis organitzatius, padrons municipals, prevenció de riscos laborals, consultoria i confecció de nòmines, assessorament jurídic especialitzat en la gestió dels recursos humans, assessorament legal i defensa dels governs locals i suport en funcions de secretaria; sense oblidar l’assistència en formació i comunicació.
Dins d’aquest àmbit destaca l’acció internacional de la Diputació de Barcelona, mitjançant polítiques de cooperació al desenvolupament, on es destina el 0,7% dels ingressos corrents de la Diputació, i recursos específics de relacions internacionals i de cooperació europea.
També cal fer èmfasi al suport al finançament el qual s’articula principalment a través del Programa de Crèdit Local, de la Caixa de Crèdit i del Pla de cooperació Xarxa de Governs Locals.
Finalment, i en aquest marc de donar resposta a les necessitats dels governs locals, el pressupost de la Diputació preveu una partida de quatre milions d’euros destinada a fer front a les emergències que puguin patir els municipis de la província i pugin sorgir al llarg de l’any.
Treball en xarxa amb els governs locals
La Diputació de Barcelona es manté com a administració de referència a nivell local i continua treballant per garantir l’equitat territorial i intermunicipal, mitjançant la detecció de dinàmiques de segregació urbana i territorial, fomentant la cooperació amb els ajuntaments de la demarcació i oferint el suport necessari i potenciant el treball en xarxa.
És per aquest motiu que la Diputació vol dotar als governs locals de la província de suficient autonomia per garantir la prestació integral i adequada dels serveis públics que són de la seva competència.
Un any més, el Pla de Cooperació Xarxa de Governs Locals (351,1 milions d’euros) continuarà sent una de les principals línies de suport de la Diputació de Barcelona als governs locals de la província, programa que es materialitza mitjançant el Catàleg de Serveis (164,4 milions d’euros), el Programa General d’Inversions (157,1 milions d’euros) i els programes específics (29,6 milions d’euros).
Un pressupost alineat amb els ODS
Els comptes per al 2025 consoliden el compromís de la Diputació de Barcelona amb la implantació de l’Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Això implica que la corporació ha alineat, un any més, tots els seus programes d’actuació amb 16 dels 17 ODS, aprovats per l’Assemblea General de Nacions Unides l’any 2015.
La Diputació està duent a terme una estratègia per a la implementació dels ODS en tres àmbits d’actuació: la implementació dels ODS a la mateixa Diputació de Barcelona, el suport als governs locals de la demarcació de Barcelona per a la implementació dels ODS al seu territori i la contribució a l’estratègia global per al desenvolupament sostenible.
Així mateix, la Diputació treballa en la definició d’una “agenda territorial” que ha d’assenyalar els grans reptes del present i del futur en termes de sostenibilitat, equitat territorial i cohesió social, i que ha d’orientar les respostes a aquests reptes basant-les en la recerca, la innovació i la governança de dades.
La singularitat d’aquesta agenda és que representa un pas endavant en el model establert per la Nova Agenda Urbana, ja que entén el conjunt de la província de Barcelona com un tot integrat en què, reconeixent les especificitats i singularitats de cada municipi, es remarca la continuïtat urbana que abasta el conjunt del territori i es proposen, en conseqüència, respostes integrals.
Documents adjunts
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.
La teva privacitat és la nostra prioritat
Per protegir la teva intimitat, abans de continuar volem assegurar-nos que saps que, tant nosaltres com els nostres col·laboradors, utilitzem algunes “cookies” a la web per a facilitar-te l’ús:
- Pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques, amb les que no es recull informació dels usuaris ni es registren les adreces IP d’accés.
- Pròpies i de tercers per a garantir el funcionament bàsic, com la sessió d'usuari, i aspectes de personalització, com l'idioma de les nostres pàgines.
Guardem l’acceptació de cookies durant 30 dies per a millorar l’experiència de navegació. Recorda que pots eliminar les cookies del teu navegador. - De tercers per mostrar-te informació de les nostres xarxes socials, com Facebook, X, YouTube, etc. A l’accedir a aquests llocs web podràs decidir si acceptes o no les seves polítiques de privacitat i de cookies.