21/12/2023 12:29 h. - EDGAR MATA ROCA

La Diputació renova el Pla Xarxa de Governs Locals per innovar i reforçar la cooperació amb els 311 municipis de la província

El ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat, aquest dijous, el nou Pla Xarxa de Governs Locals 2024-2027 que, gràcies a la seva renovació, permetrà innovar i reforçar la cooperació amb tots els governs locals de la província.

El nou pla, que s’estructura en tres grans branques (Programa general d’inversions, Catàleg de serveis i programes específics), té la finalitat de flexibilitzar els instruments i convocatòries de suport que la Diputació ofereix a les administracions de primer nivell i, així, treballar per assegurar que la població pugui gaudir d’uns serveis públics de qualitat, visqui on visqui.

El Pla Xarxa de Governs Locals s’incorporarà al Pla de Mandat 2024-2027 i tindrà com a fonament els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, a més de vetllar per la sostenibilitat econòmica, social i ambiental dels serveis i equipaments públics locals. Un nou renovat model de cooperació que té l’objectiu d’aglutinar i planificar els diversos instruments d’assistència i cooperació local de la Diputació, a més de definir les prioritats i objectius de l’acció cooperadora a dur a terme en els propers quatre anys.

La tasca que, històricament, duu a terme la Diputació de Barcelona està definida per la cooperació amb els governs locals de la província. Un suport que estarà marcat pel foment de l’autonomia local, pel treball en xarxa, per l’adaptació a la diversitat i flexibilitat dels municipis de la província, per la sostenibilitat, per la transparència i el desenvolupament de mecanismes de participació i d’escolta activa per part dels governs locals; i, per la concertació, que ha de permetre adaptar les prioritats polítiques  de la Diputació amb les necessitats dels municipis de la província.

 

Principals instruments de cooperació

El Pla Xarxa de Governs Locals 2024-2027 es vertebra a partir de tres instruments que garanteixen una cooperació integral i que són adaptables a les noves situacions que puguin sorgir al llarg dels quatre anys de mandat: el Programa General d’Inversions, el Catàleg de serveis i els programes específics.

El Programa general d’inversions, que s’aprovarà durant els primers mesos del 2024, és un programa de suport econòmic dirigit a promoure el manteniment d’infraestructures i equipaments, així com també la nova inversió. El repartiment econòmic a cada ajuntament estarà determinat per una fórmula de repartiment objectiva i equitativa, amb la finalitat de vetllar per l’equilibri i l’equitat territorial.

D’altra banda, el Catàleg de serveis donarà resposta, aquest 2024, a les necessitats i reptes que els governs locals han d’afrontar, com són els serveis i projectes locals relacionats amb les persones, el desenvolupament territorial i la lluita contra la sequera. Tot i que té una oferta estable de mandat, aquest dijous s‘ha aprovat que l’any que ve tingui una dotació pressupostària inicial de 168.353.783 € i un conjunt de 374 recursos que permetran que els governs locals de la província puguin oferir a la població uns serveis públics de qualitat, amb independència del municipi on visqui.

Finalment, els programes específics estaran dissenyats per raó de destinataris, finalitats o circumstàncies concretes o d’emergència que no es puguin incloure dins dels altres dos instruments.

 

Altres acords de ple

 

Durant la sessió d’aquest dijous s’ha aprovat l’actualització del Pla Estratègic de Subvencions i del Pla d’Inversions de 2023 i la minuta de conveni entre la Diputació de Barcelona i la Universitat de Barcelona, per fixar el marc de col·laboració entre ambdues institucions pel que fa al cofinançament del servei de transport intern del Campus Mundet; a més de les concessions del fons de prestació “Finançament de projectes Escolta Jove” l'addenda de pròrroga i modificació del conveni d'encàrrec de gestió de 8 de maig de 2023 de l'Agència Catalana del Consum a la Diputació de Barcelona en l'àmbit de la disciplina del mercat i el consum per a l'any 2024.

Al ple també s’ha donat llum verda a la cessió d’ús dels habitatges situats al carrer Turó del Pujol, números. 32, 34, 36, 38 i 40 de Matadepera, a favor de l’Ajuntament de Matadepera i a un increment addicional del 1,47% dels complements retributius de càrrecs i responsabilitats acadèmiques de les Escoles Superiors de l’Institut del Teatre, amb efecte 1 de setembre de 2022.

A més de donar-se per assabentat de cinc decrets, dels canvis en la composició i la designació de càrrecs dels grups polítics d’ERC-AM, JUNTS-CM i ECP-C i de la modificació en la composició de les comissions de la corporació, a més de donar compte de l’extinció dels convenis per a l’assumpció de la gestió informatitzada de la nòmina dels empleats dels ens locals (AGINEEL) per la Diputació de Barcelona per part dels ajuntaments de Castellar del Riu i Collsuspina; al ple s’ha pres en consideració la renúncia al càrrec de diputat Jordi Martí Grau i s’ha autoritzat la compatibilitat per a exercir una activitat privada, per compte propi, de la diputada Raquel Albiol i Gilabert i del diputat Antoni Vélez Barajas.

Finalment, la Diputació ha acceptat l'ampliació, la modificació, la clarificació i la revocació de les delegacions acordades, a favor de la Diputació de Barcelona, de les funcions de gestió, inspecció i recaptació de tributs i determinats ingressos de dret públic municipals, així com l'especificació de l’abast d’anteriors acords de delegació, pels ajuntaments d’Abrera, Badalona, Castell de l’Areny, Olivella, Prats de Rei, Premià de Mar i Sabadell.

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.