Societat - 25/10/2016 15:00 h. - Susana Burgos

La Diputació impulsa el consum de llegums de proximitat i promociona les varietats locals

En el marc del Fòrum Gastronòmic, que se celebra al Fira Barcelona Gran Via 2, demà dimecres 26 d'octubre, a les 11 h, tindrà lloc la jornada, organitzada per Diputació i la Fundació Miquel Agustí, "Els llegums: de la tradició a la innovació" amb la presència de productors, cuiners, comercialitzadors i investigadors que treballen entorn els llegums. L'objectiu és fomentar el consum de llegums de proximitat i promocionar les varietats locals catalanes. La jornada serà inaugurada per la diputada de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Barcelona, Sònia Recasens. La cloenda anirà a càrrec de Carme Ruscalleda, xef del Restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar i Pep Palau, director del Fòrum Gastronòmic 2016.

En motiu de l'Any Internacional dels Llegums declarat per la FAO, la Fundació Miquel Agustí i la Diputació de Barcelona s'alien per impulsar la producció de proximitat i el consum dels llegums, uns cultius amb importants valors mediambientals però que a Catalunya la producció de proximitat representa només el 3,5% de les mongetes consumides a les llars catalanes i el 1,2%, en el cas del cigrons. En el marc del Fòrum Gastronòmic de Barcelona, que se celebra fins dimecres a Barcelona, les dues institucions presentaran cartells informatius dels tres principals llegums consumits a Catalunya (mongetes, cigrons i pèsols).

Catalunya és considerada pels investigadors un centre de diversificació de llegums com la mongeta, és a dir, una zona de gran interès per la diversitat que existeix entre les varietats locals. Així, en el nostre territori es troben més de 50 varietats tradicionals de mongeta, entre les quals destaquen la mongeta del ganxet i els fesols de Santa Pau, ambdós reconeguts a escala europea mitjançant el segell de qualitat Denominació d'Origen Protegida (DOP). Altres varietats amb renom són la mongeta de Castellfollit del Boix, genoll de crist, planxeta, sastre o floreta, i els cigrons de tipus cigronet de l'Anoia, menut i d'Oristà. Entre els pèsol destaca la varietat pèsol negre, protagonista de l'agricultura d'alta muntanya, i la única a Catalunya que es consumeix en sec.

Malgrat aquesta llarga tradició de producció i consum de llegums, actualment la producció de proximitat representa només el 3,5% de les mongetes consumides a les llars catalanes. En el cas dels cigrons aquest valor no arriba a l'1,2%. Aquest dèficit de producció és vist com una oportunitat pels productors, els quals han impulsat en els darrers anys diferents projectes per revaloritzar el cultiu i consum de llegums tradicionals. Per aquest motiu, la Diputació de Barcelona i la Fundació Miquel Agustí han decidit treballar conjuntament amb aquest objectiu.

Diumenge passat, la diputada de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Barcelona, Sònia Recasens, va participar a la inauguració del Fòrum Gastronòmic, on la Diputació de Barcelona compta amb un estand dedicat a la Xarxa de Productes de la Terra. El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i el Conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget , van visitar diumenge l'estand de la Diputació, acompanya de la diputada, que acull enguany 26 empreses d'aquesta Xarxa, impulsada per la Diputació.  

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.