21/12/2023 12:14 h. - EDGAR MATA ROCA

La Diputació desplega el nou Catàleg de serveis: prop de 170 milions d’euros per assegurar la prestació de serveis a les persones, el desenvolupament del territori i la lluita contra la sequera

La Diputació de Barcelona ha aprovat, aquest dijous, el Catàleg de serveis per a l’any 2024, que té una dotació pressupostària inicial de 168.353.783 €, xifra que s’incrementa en 38,8 milions d’euros respecte al Catàleg d’aquest 2023 (+30%) i que permetrà que tingui el pressupost més elevat de totes les seves edicions.

Durant el 2024 la Diputació oferirà un conjunt de 374 recursos que permetran que els governs locals de la província puguin oferir a la població uns serveis públics de qualitat, amb independència del municipi on visqui. Un Catàleg de serveis que, a més de veure’s incrementat amb 12 nous recursos, destaca per la seva diversitat ja que, dels recursos que ofereix, 169 són tècnics (45%), 121 econòmics (32%) i 84 tindran un caràcter material (23%).

El nou Catàleg de serveis donarà resposta a les necessitats i reptes que els governs locals han d’afrontar en l’inici d’aquest nou mandat, com són els serveis i projectes locals relacionats amb les persones, el desenvolupament territorial i la lluita contra la sequera.

 

Les persones

La Diputació ofereix 252 recursos (105,03 milions d’euros) destinats a les persones i, en concret, a tots aquells serveis i projectes locals que es duen a terme des dels municipis. D’aquests destaquen els Plans Locals d’Ocupació, dotats amb 15 milions d’euros, i el finançament dels Centres Locals de Serveis a les Empreses, amb 17,9 milions d’euros; així com l’aposta pel benestar emocional per a la infància i l’adolescència, les accions de millora contínua als serveis socials bàsics.

En aquest àmbit, la Diputació també treballarà per la sensibilització mitjançant la Xarxa de Punts Lila i les activitats de sensibilització del 8M, del 28J i del 25N; per la implantació de plans d’igualtat i protocols de violència i pel finançament de polítiques d’igualtat i LGTBI i contra la violència masclista.

Així mateix, en el marc del Catàleg, es finançaran accions per a la millora educativa, s’oferirà suport al benestar emocional per a l’aprenentatge adreçat a alumnat de primer d’ESO; i, es duran a terme projectes i activitats culturals a través del CERC i de la Xarxa de Museus Locals, així com també es donarà suport a festivals artístics de la província; a més de l’elaboració de plans de lectura municipal i de la promoció de la lectura als municipis petits.

Des de la Diputació es donarà suport als governs locals en el procés de relleu generacional, amb l’objectiu que es puguin continuant oferint a la població uns serveis públics de qualitat; i, s’oferirà suport per a la millora de la gestió de l’accés a la informació pública i per a projectes de participació.

En l’àmbit de les persones, al Catàleg de serveis es preveu continuar donant suport als serveis locals de consum que incorporen la mediació, a la cooperació al desenvolupament, a la divulgació i al foment de la participació ciutadana en el projecte europeu i, en la sensibilització, l’impuls i la implantació de l’Agenda 2030 i dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible.

La Diputació de Barcelona també donarà suport al desenvolupament d’estratègies de ciutat intel·ligent, en continuïtat en protecció d dades i pel que fa a la plataforma tecnològica per a la gestió urbana.

 

Territori

El segon gran eix del Catàleg de serveis per aquest 2024 és el que se centra en el desenvolupament del territori, amb 104 recursos i una dotació pressupostària de 56,11 milions d’euros.

En aquest àmbit es duran a terme accions d’ajuda als governs locals pel que fa a les expropiacions per a municipis petits, que és un dels nous ajuts d’aquest 2024; així com a la contractació de la gestió d’expropiacions urbanes en projectes de la Diputació, a l’assessorament tècnic en matèria d'infraestructures viàries i mobilitat local, a la planificació de la intervenció en monuments i a la planificació i als projectes d’espais públics saludables i resilients i a la redacció.

D’altra banda, pel que fa a les polítiques d’acció climàtica, s’ofereixen 22 recursos i destaca la voluntat d’enfortir el suport a les comunitats energètiques locals i a la transició energètica

Durant l’any que ve la Diputació donarà suport al desenvolupament turístic local, a la millora de la competitivitat turística local i als equipaments esportius de la província, per tal que puguin millorar i optimitzin les seves prestacions, es millori l’eficiència energètica i s’hi pugui dur a terme una millor planificació i gestió.

 

Lluita contra la sequera

El tercer eix que vertebra el Catàleg de serveis aprovat aquest dijous és el que fa referència a la lluita contra la sequera i a les actuacions locals relacionades amb el cicle de l’aigua. Aquest eix compta amb 18 recursos i un pressupost de 7,2 milions d’euros.

En aquest àmbit destaca el suport als governs locals en el manteniment i millora de les xarxes d’abastament d’aigua potable, la millora i manteniment de les infraestructures per a garantir la qualitat de l’aigua de consum humà, el control sanitari de l’aigua de consum humà, l’avaluació de la qualitat de les aigües i la gestió sostenible de l’abastament d’aigua.

Així mateix també s’oferirà ajut en la planificació i gestió de la infraestructura verda i blava i en tot allò relacionat amb els plans, estudis i projectes de serveis bàsics locals d’abastament, sanejament rieres i torrents.

 

Un Catàleg de mandat

El Catàleg aprovat aquest dijous s’engloba dins d’una oferta estable de mandat corresponent al Catàleg 2024-2027. D’aquesta forma, la Diputació aposta per oferir als governs locals de la província una oferta a quatre anys vista per tal que puguin millorar la seva planificació, alhora que permet una simplificació de la gestió i contribueix a la sostenibilitat dels serveis públics locals.

No obstant, tot i tenir aquesta visió de mandat, el Catàleg de serveis no és un producte tancat i, al llarg dels quatre anys, es poden arribar a produir actualitzacions de l’oferta de recursos i increments en la dotació inicial aprovada avui. Això té l’objectiu de donar una resposta és eficient a les necessitats que sorgeixin i que tinguin una afectació als governs locals de la província.

Així mateix, el Catàleg de serveis incorpora un sistema de millora contínua, que està certificat anualment per AENOR amb l’objectiu de garantir una adaptació constant, tant dels recursos que s’ofereixen als governs locals com de la gestió que es duu a terme, de les expectatives i necessitats dels municipis i dels elevats estàndards de transparència i rendició de comptes.

El Catàleg de serveis destaca per la seva excel·lència ja que és un instrument valorat amb una mitjana da 8,7 sobre 10 punts, d’acord amb les de 60.000 enquestes respostes, en els darrers anys, de satisfacció per a les assistències finalitzades. El retorn fet pels governs locals ha permès analitzar més de 14.000 propostes de millora.

 

Pla de cooperació Xarxa de Governs Locals 2024-2027

El Catàleg de serveis és una de les tres principals branques que integren el Pla de cooperació Xarxa de Governs Locals, de forma conjunta amb el Programa general d’inversions, que s’aprovarà durant els primers mesos del 2024, i els programes específics.

Aquest Pla de cooperació, que s’incorporarà al Pla de Mandat 2024-2027 i que té com a fonament els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, té l’objectiu d’aglutinar i planificar els diversos instruments d’assistència i cooperació local de la Diputació, a més de definir les prioritats i objectius de l’acció cooperadora a dur a terme en els propers quatre anys.

Una acció cooperadora que estarà marcada pel foment de l’autonomia local, pel treball en xarxa, per l’adaptació a la diversitat i flexibilitat dels municipis de la província, per la sostenibilitat, per la transparència i el desenvolupament de mecanismes de participació i d’escolta activa per part dels governs locals; i, per la concertació, que ha de permetre adaptar les prioritats polítiques  de la Diputació amb les necessitats dels municipis de la província.
 

Ple de la Diputació, al Paranimf de l'Escola Industrial de Barcelona. Foto: Sergi Ribas / Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.