Societat - Igualtat - Educació - Salut - Joventut - 22/02/2024 15:33 h. - Dulce Valero

La Diputació de Barcelona va atendre les necessitats de prop de 80.000 joves el 2023

A través del programa Escolta Jove, es van dur a terme gairebé 13.000 accions a la província entre assessories, tallers o trobades.

L’experiència s’ha presentat avui al Congreso Internacional de Orientación, que se celebra a Sant Sebastià el 22 i 23 de febrer.

​​​​​​​

La Diputació de Barcelona va atendre, a través del programa Escolta Jove, les necessitats de prop de 79.525 joves de 16 a 29 anys el 2023, dels quals 39.310 eren dones; 40.018, homes i 197, del gènere no binari. Durant l’any passat es van dur a terme, en el marc del programa, un total de 12.919 accions entre assessories, tallers i trobades, entre d’altres.

El programa Escolta Jove, impulsat per l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat,  té com a principals objectius impactar en la millora de la qualitat de vida de les persones joves a través del treball de múltiples competències i habilitats, i acompanyar-los en el desenvolupament del seu projecte de vida.

Els i les professionals de joventut esdevenen els referents per tal que les persones joves tinguin espais d'acompanyament vivencial, es connectin amb els recursos del territori i s’empoderin en el desenvolupament del seu projecte personal. Aquest acompanyament ha de permetre, també, detectar i gestionar, en fases incipients, casos de vulnerabilitat, trastorns o conflictes latents per treballar-los de forma coordinada amb serveis especialitzats.

El programa potencia, en primer lloc, el treball socioeducatiu amb una metodologia basada en la participació i la intervenció  en espais quotidians, promovent el desenvolupament de les persones joves. En segon lloc, fomenta l’educació de qualitat, vinculada a una educació inclusiva i equitativa que potenciï oportunitats d’aprenentatge al llarg de la joventut. Finalment, aposta per la igualtat de gènere des de l’empoderament de totes les persones joves.

Aquesta nova línia de cooperació de l’Oficina del Pla Jove de la Diputació de Barcelona es va iniciar com a prova pilot l’any 2022 en els municipis de més de 20.000 habitants i el 2023 en els de 5.000 a 20.000.

Actualment, el programa Escolta Jove es consolida com un servei per fomentar projectes d’acompanyament vivencial amb persones joves a través del desplegament territorial liderat pels 311 municipis i els 11 consells comarcals de la província, on hi participen 260 professionals de joventut.

Per poder desplegar aquest programa, la Diputació de Barcelona ha fet una inversió de gairebé 6,2 milions d’euros (2022 i 2023) i ha activat recursos formatius i d’acompanyament addicionals per als ens locals. D’altra banda, l’aposta pel suport als municipis ha fet que l’equip tècnic de la Diputació de Barcelona destinat a l’acompanyament dels ens locals augmenti en un 36%, en un altre pas per aconseguir estar més a prop i poder respondre a les necessitats que es presenten al territori.

Referent internacional

El programa Escolta Jove de la Diputació de Barcelona ha estat una de les experiències que s’han presentat avui al Congreso internacional de orientación a lo largo de la vida, que se celebra a Sant Sebastià el 22 i 23 de febrer.

Organitzat entre la Asociación Española de Orientación y Psicopedagogia (AEOP) i la Universitat del País Basc / Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU), en col·laboració amb la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED), el congrés persegueix crear un espai de trobada nacional i internacional on es debatin, reflexionin i comparteixin experiències sobre els principals temes i àrees de l'orientació en tots els seus contextos de desenvolupament, tant l’educatiu, com el laboral o el socio-comunitari.

Aquest programa impulsat per la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3 “Salut i Benestar”, número 4 “Educació de qualitat", número 5 “Igualtat de gènere” i número 10 "Reducció de les desigualtats". Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

​​​​​​​

Foto: Diputació de Barcelona

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.