Cultura - 12/05/2017 12:57 h. - Beatriu Sanchís

La Diputació de Barcelona impulsa el model “BiblioLab” a la Xarxa de Biblioteques Municipals

 

  • Es tracta d’un canvi de model basat en la creació de coneixement i la innovació ciutadana
  • Les biblioteques de Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Granollers ja apliquen aquest model
  • Inclou la programació de més de 350 activitats relacionades amb la creació i l’experimentació en més de 55 biblioteques de la demarcació.
  • BiblioLab és un dels projectes destacats del Pla de mandat 2016-2019 de la Diputació

La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, ha presentat aquest matí en roda de premsa, a la Biblioteca Volpelleres- Miquel Batllori de Sant Cugat del Vallès el nou model BiblioLab de la XBM que desenvolupa i dona suport a accions que tenen com a finalitat l’accés al coneixement a través de l’experimentació i metodologies innovadores i creatives en un entorn de col·laboració obert a la ciutadania.  

La presidenta Conesa ha destacat «la importància d’aquest nou model que representa una experiència que va més enllà del model que coneixem fins ara de biblioteca tradicional i que implica l’accés, la recerca i la creació directa de coneixement per part de la ciutadania».

Mercè Conesa ha subratllat com la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona dona servei a 2,6 milions d’usuaris i cada dia 70.000 persones en fan ús a les biblioteques. «BiblioLab implica una transformació dels espais que passen a ser espais de cocreació i coinnovació, on els usuaris no són només receptors sinó també protagonistes».

Conesa ha explicat també amb detall el model de BiblioLab a través del Living Lab de Sant Cugat especialitzat en noves tecnologies i com funciona gràcies a l’intercanvi de coneixement entre sectors diferents com són les associacions de veïns, la universitat, els experts i els usuaris.

A l’acte han participat, el Vicepresident de la Diputació de Barcelona, Martí Pujol i la gerent del Servei de Biblioteques de la corporació, Marta Cano.

Martí Pujol ha recordat com «les biblioteques formen part del cor dels municipis i com ens hem d’adaptar a la nova revolució digital gràcies a models com BiblioLab que donen accés a la ciutadania a la ciència, la creativitat o la literatura entre un gran ventall de possibilitats»

En paral·lel, Marta Cano, ha manifestat que «les biblioteques han de continuar donant els seus serveis bàsics, com l’accés a la informació universal, però que a partir d’ara amplien aquests serveis, es transformen i proporcionen espais d’aprenentatge, de capacitació digital, de trobada entre usuaris, espais que fan que la ciutadania pugui ser més oberta, més crítica».

El futur de les biblioteques dependrà en gran mesura de la seva capacitat d’adaptar-se als nous reptes que planteja la revolució digital que afecta a tots els àmbits socials i personals i, de manera molt especial, a la producció, difusió i transmissió del coneixement, matèria primera de les biblioteques. Cada vegada més, l’aprenentatge es basa en processos empírics –és a dir, en l’experiència i la pràctica– i els consumidors d’informació estan canviant els seus rols: volen agafar el protagonisme i ser també generadors de coneixement. Si fins avui les biblioteques oferien accés al coneixement, a partir d’ara també han de ser capaces de generar-lo en els seus espais mitjançant l’experimentació i la creació.

Diferents coneixements

Els projectes desenvolupats en el BiblioLab abasten diferents branques del coneixement, i en moltes d’elles el factor tecnològic té un paper important com a eina vehicular. Així es podran desenvolupar projectes purament tecnològics però també  projectes cientificosocials (nutrició, agricultura, astronomia, natura, etc.), projectes artístics (la música, les arts plàstiques o l’artesania) i projectes relacionats amb la lectura i l’escriptura, l’essència de les biblioteques.

Amb el BiblioLab la Diputació de Barcelona pretén fomentar la creació i la creativitat de la ciutadania, habilitats de gran valor en el desenvolupament de les persones en àmbits com l’educació, la cultura i l’emprenedoria.

Alguns exemples del programa BiblioLab que s’estan desenvolupant actualment són Cuines del Món a la Biblioteca  Fondo a Santa Coloma de Gramenet (que potencia la gastronomia com a fet cultural i patrimonial); De l’hort a la biblioteca de les Biblioteques del Baix Llobregat (un exemple clar d’innovació extensible a tota la xarxa de biblioteques); el laboratori de Lletres i imatges de la Biblioteca Roca Umbert de Granollers (un punt de trobada on les famílies experimenten al voltant de la lectura) o el Library Living Lab de la Biblioteca Volpelleres-Miquel Batllori (on la tecnologia i la robòtica prenen vida a través de l’experiència dels usuaris).

Objectius

Els objectius de BiblioLab són:

Impulsar el desenvolupament individual i col·lectiu a través de l'aprenentatge dinàmic, la creativitat i la innovació.
Capacitar en l’ús i oferir accés a la ciutadania a les tecnologies de la creació i la fabricació digital.
Fomentar el valor de l’experiència: l’experimentació s’ha situat en el centre del model d’aprenentatge.
Promoure la participació: implicar la comunitat de forma activa en la concepció i el desenvolupament de les accions. Els projectes han de tenir un esperit educatiu, però de manera crítica i horitzontal, no dirigida i generadora de ciutadania passiva.
Incrementar el valor social de les biblioteques públiques: obrir el seu enfocament, erigint-se en un agent actiu que treballa i investiga en les noves formes de producció de coneixement i informació acompanyant als seus usuaris en l’adaptació als canvis que es produeixen.

BiblioLab és un dels deu projectes destacats de “Connectem”, el Pla d’actuació del mandat 2016-2019 de la Diputació de Barcelona.

Accions

Les principals accions que se’n derivaran durant els propers 12 mesos són:

La creació de la comissió BiblioLab, que es reuneix avui per primer cop, com a òrgan consultiu format per una trentena d’entitats i especialistes en les matèries de BiblioLab, així com per representants de l’administració local, que tindrà per missió assessorar i presentar propostes en el desenvolupament de BiblioLab.

Entre algunes de les entitats convidades a formar part d’aquesta comissió destaquen ajuntaments de la demarcació, Generalitat de Catalunya, UAB, UPC, UOC, Fundació Obra Social “La Caixa”, Escola Nova 21, Ateneu Barcelonès, Gremi de llibreters de Catalunya o el Gremi d’Editors de Catalunya.

-           L’establiment d’aliances i convenis amb institucions que treballin en els àmbits del programa BiblioLab per al desenvolupament d’accions conjuntes.

-    La programació de més de 350 activitats relacionades amb la creació i l’experimentació en més de 55 biblioteques de la Demarcació de Barcelona.

-       La creació de “bibliolabs portàtils” especialitzats en les diferents temàtiques que itineraran per les biblioteques de la XBM amb el corresponent programa de dinamització.

-     La convocatòria d’un programa d’ajuts econòmics pel desenvolupament de projectes de creació i experimentació a nivell municipal.

-        El desenvolupament d’accions de sensibilització i de formació pel personal de les biblioteques de la XBM.

La Xarxa de Biblioteques Municipals (XBM) de la Diputació de Barcelona formada actualment per 224 biblioteques i 10 bibliobusos dóna servei a una comunitat de 2,6 milions d’usuaris.

Podeu veure declaracions en aquest vídeo

 

<< Tornar al llistat de notes de premsa

Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi

Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.