07/03/2023 13:09 h. - Sergi Ribas
La Diputació de Barcelona farà activitats de sensibilització en una seixantena de municipis de la província amb motiu del 8M
Pel Dia Internacional de les Dones, la corporació vol donar visibilitat a les polítiques locals feministes, innovadores i transformadores que contribueixin a construir pobles i ciutats més igualitaris. Aquest 2023, destina 2,9M€ en l’àmbit de les polítiques d’igualtat.
La Diputació de Barcelona ha programat 5 activitats de sensibilització en la igualtat de gènere en 62 municipis, amb motiu del 8M, el Dia Internacional de les Dones. Aquest 2023, la corporació destina 2,9M€ en recursos econòmics en l’àmbit de les polítiques d’igualtat. Per la campanya d’aquest 8M, vol emfasitzar el paper del municipalisme feminista com a palanca de canvi dels territoris per convertir-los en més igualitaris i erradicadors de les violències de gènere. Fa més de 25 anys que dona suport a polítiques locals públiques feministes.
El ple del 23 de febrer es va iniciar amb la lectura d’una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones. El text remarca el paper estratègic de les administracions més pròximes a la ciutadania en la lluita per la igualtat i destaca el compromís de la corporació per continuar treballant en la construcció de municipis feministes.
Cinc activitats de sensibilització
Una seixantena de municipis acolliran activitats de sensibilització. N’hi ha cinc. La primera, a càrrec de l’Associació Ginesta, és un taller de fotografia i escriptura a partir d’una lectura alternativa del conte ‘La caputxeta vermella’, que ofereix viure i repensar els patrons estereotipats i els rols imposats per la socialització de gènere, des d’una perspectiva feminista i empoderadora. S’hi podrà participar a l’Ametlla del Vallès, Cànoves i Samalús, Collbató, Lliçà de Vall, Pallejà, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Salvador de Guardiola, Santa Eulàlia de Riuprimer, Súria, Tona, Vilassar de Dalt, i al Consell Comarcal del Garraf.
La segona activitat és un taller de recuperació de la memòria històrica de les dones, amb l’entitat ABECÉ D’IDEES. Es tracta d’un viatge a través de la història. A partir de quatre moments històrics, les participants aniran descobrint i recordant els papers i rols de les dones en els diferents àmbits, així com les seves reivindicacions. S’ha organitzat a Arenys de Mar, Borredà, Cabrera de Mar, Canyelles, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Quintí de Mediona i Santa Maria de Miralles.
En tercer lloc, els municipis disposaran d’un taller d’educació sexual i afectiva amb perspectiva feminista, a càrrec d’Enrutat. En aquest cas, es tracta d’un taller pràctic que vol potenciar l’autoconeixement i la resignificació del cos com un espai de plaer i de percepcions, que vol visibilitzar les pressions i mites entorn de com les dones han de viure la seva sexualitat, així com els dubtes que poden aparèixer amb els fills i filles entorn l’afectivitat i la sexualitat. S’hi pot assistir a Folgueroles, Lliçà d’Amunt, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Quirze de Besora, Sant Vicenç de Torelló, Santa Susanna i Vallirana.
La quarta activitat és un taller sobre pressió estètica i autoestima corporal, amb Mousiké. Convida a identificar i trencar amb la idea preestablerta de cos normatiu i ofereix altres maneres de concebre el cos. S’hi pot participar a Balenyà, Begues, Cardona, Gironella, Hostalets de Pierola, Mediona, Montesquiu, Montmeló, Olost, Premià de Dalt, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Climent de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Santa Maria d'Oló, Seva, Taradell, Torrelles de Foix, Vilanova del Camí, Vilanova del Vallès, i Entitat Municipal Descentralitzada de Sant Miquel de Balenyà.
La cinquena activitat té a veure amb la coeducació en l’àmbit familiar. Mostra les diferents escenes quotidianes a través d’una peça de teatre curta que identifica el tracte desigual entre els membres de la família, que van des dels micromasclismes a la violència verbal. Una peça per a la reflexió que es pot gaudir a Abrera, Badia del Vallès, el Bruc, Capellades, Castellví de la Marca, Collsuspina, Figaró-Montmany, Malgrat de Mar, Navàs, Sallent, Sant Pere de Vilamajor, Sant Pol de Mar, Sant Sadurní d'Anoia, Sant Vicenç de Montalt i Santa Maria de Palautordera.
L’Arxiu General de la Diputació impulsa un pla pioner de transversalitat de gènere
Les dones són la meitat de la població i estan infrarepresentades als arxius, cosa que comporta un biaix en les dades, la informació i la documentació que es conserva. L’Arxiu General de la Diputació de Barcelona s’ha proposat revertir aquesta tendència amb l’elaboració d’un Pla de transversalitat. Identificarà les accions concretes que caldrà desenvolupar per introduir la perspectiva de gènere en la metodologia arxivística, les tècniques de tractament documental i les accions de difusió i recerca impulsades pel servei d’arxiu. Vol convertir-se així en un model de referència.
Conferència gratuïta al Palau Güell
Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, la historiadora de l’art Consol Oltra Esteve impartirà avui dimarts a la tarda una conferència gratuïta al Palau Güell amb el títol ‘Quan les dones havien de pintar flors’. Vol treure a la llum les dones pintores silenciades durant el Modernisme. Es farà a les 18.30h a la cotxera i cal reservar prèviament al correu palauguell@diba.cat o bé al telèfon 934 725 775.
El 8M a la Xarxa de Museus Locals
La Xarxa de Museus Locals (XML) de la Diputació de Barcelona vol recuperar i fer visible la memòria silenciada i el paper de les dones en diferents àmbits i èpoques històriques, a través de la galeria virtual #DonesMuseuslocals, que es podrà consultar al Flickr de la XML a partir d'aquest dimecres 8 de març.
Les imatges reunides en aquesta galeria virtual permeten descobrir històries de dones que s’amaguen darrere dels objectes dels museus, rescatant de l’oblit no només aquelles artistes o creadores ignorades, sinó també els testimonis de dones anònimes. La galeria inclou referències a artistes i pintores, escriptores, poetesses, mestres, pedagogues, activistes culturals i també testimonis locals en femení de dones treballadores, sindicalistes o mestresses de negocis.
A més, al voltant de la celebració del 8 de març, els museus de la XML han programat un seguit d’activitats reivindicatives sobre la presència de les dones en el món de l’art i el patrimoni, com ara visites guiades, recorreguts històrics, conferències, tallers de dansa i concerts. Totes les propostes estan recollides a l’Agenda del portal de la Xarxa de Museus de la Diputació en aquest enllaç.
El paper de la dona al Montseny
Demà dimecres, 8M, l’Edifici Multifuncional del poble de Montseny acollirà una jornada gratuïta a càrrec de l’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny i Arremangades, Associació Dones del Montseny. Adreçada al públic general, es vol posar en valor el paper de dona a la Reserva de la Biosfera del Montseny al llarg dels segles.
Tercera Trobada del col·lectiu Lobas de Mar, al Museu Marítim
Aquest dissabte, el Museu Marítim acollirà la 3a Trobada del col·lectiu Lobas de Mar. Aquestes reunions de dones navegants inclouen experiències de navegació i espais de conversa. Visibilitzarà les dones que naveguen professionalment, per esport o per plaer. Les activitats són gratuïtes, però cal inscripció prèvia abans de dijous 9 de març.
Les accions de la Diputació de Barcelona amb motiu del 8M responen a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 'Igualtat de gènere'. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
<< Tornar al llistat de notes de premsa
Desitgeu rebre les notes de premsa a la vostra adreça electrònica? Subscriviu-vos-hi
Cedim les imatges (vídeo i fotografies) als mitjans de comunicació que vulguin fer-ne ús, sempre que se'n citi la font i exclusivament per a contextualitzar aquesta notícia.