Sessió virtual "La seguretat a la ciutat, més enllà de la tradicional seguretat policial. Una mirada des de les defensories de la ciutadania"

Comparteix
25/10/2022 17:00

La seguretat a la ciutat ha d'incorporar tots els elements de la seguretat com a dret humà i no reduir-se a les actuacions policials, els delictes i l'espai públic. Per a conèixer els reptes, oportunitats i perspectives que implica la seguretat com a dret humà a l'espai urbà, comptarem amb l'experiència de les persones titulars de les defensories de dues grans i complexes ciutats de diferents regions del món: Barcelona i Ciutat de Mèxic.

Es tracta de Nashieli Ramírez Hernández, presidenta de la Comissió de Drets Humans de la Ciutat de Mèxic, i de David Bondia, Síndic de Greuges de la ciutat de Barcelona.

Les sindicatures o defensories de drets de ciutadania (ombudsperson) tenen com a mandat general el control de l'actuació de l'administració pública, emprant com a paràmetre principal els drets humans. Exerceixen un control de l'activitat administrativa diària i defensen els drets reconeguts en els diferents marcs normatius, ja siguin textos constitucionals, lleis regionals, locals o normativa municipal, segons les seves competències territorials.

Si bé aquestes defensories, comissions o sindicatures no tenen una força jurídica imperativa en les seves decisions finals, són un instrument fonamental per a evitar que les administracions violentin els drets de la ciutadania. Conèixer el que poden fer i entenen per "seguretat a la ciutat" és essencial per a avançar en la garantia i defensa dels drets humans, especialment en la prevenció i erradicació de les violències directes, culturals i estructurals en els espais urbans.

Organitza l’IDHC i el Centre Delàs.

Aquesta activitat compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Inscriu-t'hi!