18/05/2023 09:50 h.

En un món ple de pantalles

Comparteix

Activitats i intervencions des de la teràpia ocupacional

Actualment les persones ens relacionem, ens formem, treballem, fem gestions, realitzem activitats d’oci,... a través d’una pantalla, ja sigui un mòbil, una tauleta o un ordinador.

Les relacions personals estan canviant i sovint tenim com a intermediaris elements digitals (“t’envio un WhatsApp”, “espera que demano cita amb el centre de salut”, “necessito fer la compra”,...), és per això que al RESPIRGG volem apropar a les persones usuàries la possibilitat de sentir-se integrats socialment utilitzant els diferents dispositius per fer-ho.

Des de la Unitat de Dinamització Residencial i des de la Teràpia Ocupacional realitzem diverses activitats i intervencions per aconseguir-ho, algunes orientades a les necessitats i d’altres vinculades a l’interès i motivació per descobrir aquest recurs.

Ja portem dos anys treballant individualment o en grups molt reduïts l’accés i ús del mòbil personal ( fer trucades a la família, facilitar accessibilitat al mòbil personal, ús de WhatsApp, gestions bancaries,...)  així com l’ús de la tauleta i l’ordinador (enviar e:mails, mirar pel·lícules, televisió online, buscar notícies o informacions d’interès,..). L’objectiu és l’Alfabetització Digital i donar eines per generalitzar aquests nous aprenentatges un cop marxin del nostre centre.

Aquest any 2023 el nostre equip hem iniciat unes sessions d’estimulació cognitiva a través d’una aplicació a les tauletes digitals, STIMULUS PRO. Les participants assisteixen tres cops per setmana a les sessions grupals i mitjançant la planificació individual per part de la terapeuta ocupacional (seguint les recomanacions obtingudes després de la valoració neuropsicològica) utilitzem aquests  dispositius per mantenir capacitats cognitives com són l’atenció, el llenguatge, el càlcul, la memòria de treball, resolució de problemes,...

En altres activitats grupals, no específicament d’ús digital,  introduïm aquest element com a recurs d’investigació, suport visual i auditiu (relaxació i d’estimulació sensorial, història de vida...)

Dins del col·lectiu de persones que atenem hi ha diversos perfils, algunes ja han tingut contacte amb les noves tecnologies i els interessa millorar; per d’altres és un nou descobriment que amb un bon acompanyament aconsegueix integrar-los socialment i augmentar la seva autonomia, autoestima i reafirmació personal (“estic utilitzant el mateix que la meva neta i soc capaç”).

L’equip de Terapeutes Ocupacionals,

Claudia, Sonia, Jordi i Sònia